Kariņš: Būtu nepiedodami, ja izrādītos, ka vakcīnu pret Covid-19 izvēles procesā ir notikusi lobēšana (21)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš.
Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) nav saprotams, kāpēc, izvēloties Latvijai piegādājamās vakcīnas pret Covid-19, to daudzums netika sadalīts vienmērīgi uz vairākiem ražotājiem, un, viņaprāt, būtu nepiedodami, ja izrādītos, ka vakcīnu izvēles procesā ir notikusi kāda lobēšana.

Intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" (LA) premjers norādījis, ka, Latvijai iegādājamās vakcīnas sadalot vienmērīgi uz vairākiem ražotājiem, vienmērīgi tiktu sadalīts arī vakcīnu piegāžu risks.

"Latvijai sākotnēji bija pieejami tikai 97 000 ["Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas] devu, un tas mani pamatīgi mulsina, jo rodas aizdomas, ka Latvijas pārstāvis ir atteicies no lielāka pieejamā vakcīnas devu skaita, kaut gan jautājumu par atteikšanos valdībā neesam skatījuši. Ja ņem vērā, ka sākumā Eiropas Savienība bija vienojusies par 300 miljoniem "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas devu, Latvijai pēc iedzīvotāju skaita 97 000 devu ir neproporcionāli mazs skaits," neizpratni paudis valdības vadītājs.

Pēc viņa teiktā, rezultāts ir neapmierinošs, tāpēc, uzzinot informāciju, ka Eiropas Savienība vienojusies ar ražotāju par vēl 300 miljoniem vakcīnu devu, viņš zvanījis Eiropas Komisijas (EK) prezidentei, lai uzzinātu, kā varētu saņemt papildu vakcīnas. Valdība piektdienas vakarā ārkārtas sēdē lēma pieteikties uz visām papildu "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas devām, kas tai pienākas - līdz 1,4 miljoniem devu.

"Mēs nevaram diemžēl mainīt agrākos lēmumus, bet varam aktīvi meklēt iespējas tikt pie papildu vakcīnām un strādāt pie tā, lai tad, kad ražotāji ir gatavi tās piegādāt, mēs varētu tās operatīvi saņemt un nodrošināt vakcīnu pieejamību iedzīvotājiem," uzskata Kariņš.

Vaicāts, vai tiks veikta izmeklēšana, lai noskaidrotu un sauktu pie atbildības personas, kuras vainojamas, iespējams, nekorektā vakcīnu piegāžu sadalījumā, politiķis atbildējis, ka viņam par to nav oficiālas informācijas, bet, zinot, ka EK sākotnēji bija vienojusies par 300 miljoniem "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas devu piegādi, no kurām Latvija pieprasījusi tikai nepilnus 100 000 devu, tad "kaut kas nav kārtībā".

"Visticamāk, kāds ir pieņēmis lēmumu, ka šo vakcīnu vajadzētu prasīt mazāk, jo tā ir jāglabā ļoti zemā temperatūrā, turklāt tās ievadīšana nav tik vienkārša, vakcīna ir jāatšķaida ar fizioloģisko šķīdumu. Veselības ministrs centīsies noskaidrot, kāpēc radusies šāda situācija," sola Kariņš.

Vienlaikus viņš norāda, ka jautājumus raisa arī fakts, kāpēc, veidojot sarakstu, kuru ražotāju vakcīnas Latvijai pieprasīt vairāk un kuras mazāk, vienā no Imunizācijas valsts padomes sēdēm tika pieaicināts tikai viena ražotāja - "AstraZeneca" - pārstāvis.

"Tas būtu nepiedodami, ja šajā situācijā varētu būt notikusi kāda lobēšana, bet tikpat nepiedodami ir tas, ja kādam būs licies, ka "BioNTech"/"Pfizer" vakcīna ir neērta, tāpēc labāk strādāt ar to, kas ir ērta, intervijā LA paudis premjers.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (21)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu