Pavļuts sola vērtēt Covid-19 vakcīnu portfeļa tapšanu, paužot gatavību rīkoties neatbilstību gadījumā (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts Foto: Edijs Pālens/LETA

Tiks vērtēts, kā tapa Latvijas vakcīnu pret Covid-19 portfelis, un neatbilstību gadījumā sekos attiecīgas rīcības, Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Vaicāts, kādas darbības sekotu šādā gadījumā, ministrs atzīmēja, ka "valsts pārvaldes kontekstā tas nozīmē dienesta pārbaudes, par kurām šobrīd būtu mazliet pāragri runāt, bet es esmu cilvēks ar pieredzi valsts pārvaldē un es zinu, kā ir jārīkojas".

Viņš teica, ka ir izdevis rīkojumu iesniegt informāciju, pamatojumu, balstoties uz kādiem apsvērumiem, tapis tieši šis vakcīnu portfelis, piebilstot, ka neatbilstību gadījumā "pilnīgi noteikti to tā neatstās".

Tāpat politiķis atklāja, ka valdībai lūgs papildu laiku, lai rūpīgāk izstrādātu vakcinācijas stratēģijas ieviešanas plānu. Viņš norādīja, ka saistībā ar to ir daudz neatbildētu jautājumu.

Viņš komentēja, ka plānā būtu jāvadās pēc "scenāriju plānošanas". "Ja mums ir vairāki nezināmie, tad skaidrs, ka mēs nevaram šodien, pat ne pēc divām nedēļām, gūt skaidru atbildi uz lielajiem nezināmajiem," izteicās politiķis. Līdz ar to būtu jāstrādā ar vairākiem scenārijiem, pieņemot dažādas notikumu attīstības gaitas, uzskata Pavļuts.

Kā vēstīts, Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) paudis, ka viņam nav saprotams, kāpēc, izvēloties Latvijai piegādājamās vakcīnas pret Covid-19, to daudzums netika sadalīts vienmērīgi uz vairākiem ražotājiem, un, viņaprāt, būtu nepiedodami, ja izrādītos, ka vakcīnu izvēles procesā ir notikusi kāda lobēšana.

Intervijā laikrakstam "Latvijas Avīze" (LA) premjers norādījis, ka, Latvijai iegādājamās vakcīnas sadalot vienmērīgi uz vairākiem ražotājiem, vienmērīgi tiktu sadalīts arī vakcīnu piegāžu risks.

"Latvijai sākotnēji bija pieejami tikai 97 000 ["Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas] devu, un tas mani pamatīgi mulsina, jo rodas aizdomas, ka Latvijas pārstāvis ir atteicies no lielāka pieejamā vakcīnas devu skaita, kaut gan jautājumu par atteikšanos valdībā neesam skatījuši. Ja ņem vērā, ka sākumā Eiropas Savienība bija vienojusies par 300 miljoniem "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas devu, Latvijai pēc iedzīvotāju skaita 97 000 devu ir neproporcionāli mazs skaits," neizpratni paudis valdības vadītājs.

Pēc viņa teiktā, rezultāts ir neapmierinošs, tāpēc, uzzinot informāciju, ka Eiropas Savienība vienojusies ar ražotāju par vēl 300 miljoniem vakcīnu devu, viņš zvanījis Eiropas Komisijas (EK) prezidentei, lai uzzinātu, kā varētu saņemt papildu vakcīnas. Valdība piektdienas vakarā ārkārtas sēdē lēma pieteikties uz visām papildu "BioNTech"/"Pfizer" vakcīnas devām, kas tai pienākas - līdz 1,4 miljoniem devu.

Latvija līdz šim saņēmusi 30 255 "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnas devu, ar kurām pietiek 15 127 cilvēku vakcinācijai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu