Šodien Latvija plāno saņemt pirmo "Moderna" vakcīnu pret Covid-19 kravu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pcruciatti/shutterstock.com

Pirmo ražotāja "Moderna" vakcīnu pret Covid-19 piegādi 1200 devu apmērā paredzēts saņemt šodien, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē atklāja deputāts, Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP).

Savukārt nākamo "Moderna" kravu 2000 devu apmērā plānots saņemt 25.janvārī, tomēr, vadoties pēc deputāta komisijai sniegtās informācijas, šī piegāde vēl nav apstiprināta.

Arī tālākā 5000 "Moderna" vakcīnu piegāde pagaidām nav apstiprināta, tomēr to paredzēts saņemt 8.februārī. Tikmēr februāra otrajā pusē - 22.februārī - plānots saņemt 16 000 "Moderna" devu. Arī šī piegāde vēl nav apstiprināta.

Savukārt "AstraZeneca" vakcīnu, kas vēl nav apstiprināta lietošanai Eiropas Savienībā, paredzēts saņemt februārī. Ja reģistrācija noslēgsies janvārī, kā to paredz VM, tad jau gada otrajā mēnesī būtu iespējams saņemt 127 187 šīs vakcīnas devu.

Kopumā janvārī Latvijā būs pieejami 32 000 "BioNTech" un "Pfizer" vakcīnu devu un 3200 "Moderna" vakcīnu devu.

Tāpat Dūrītis komisijā atzīmēja, ka patlaban nepieciešams nekavējoties pilnveidot pieteikšanās mehānismu prioritāro grupu vakcinēšanai, veidojot vienotu pieteikšanos un vienotu rindas vadību. Turklāt, vienojoties ar Ministru kabinetu, būtu ieteicams izveidot un iedarbināt Brīvprātīgas iepriekšpieteikšanās mehānismu vakcinēties gribētājiem no visām grupām. Tādējādi paredzēts sākt veidot kopējo vakcinējamo rindu vai datubāzi.

Šobrīd, pēc Dūrīša paustā, notiek darbs pie tehniskā risinājuma un tiek spriests par to, vai šo sistēmu veidot uz e-veselības bāzes.

Vadoties pēc parlamentārā sekretāra teiktā, lai sasniegtu 60% iedzīvotāju vakcināciju līdz vasaras vidum, būtu jāvakcinē no 125 000 līdz 100 000 iedzīvotāju nedēļā. Savukārt, ja vakcinācijas temps būs lēnāks - 50 000 iedzīvotāju nedēļā - 60% aptveri varēs sasniegt vien oktobra beigās.

Tikmēr 80% iedzīvotāju vakcinācijai, kas Veselības ministrijas mērķis līdz šī gada beigām, būtu nepieciešams vakcinēt aptuveni 75 000 iedzīvotāju nedēļā, tādējādi šo robežu sasniedzot jau rudenī. Pie vakcinēšanas jaudas 100 000 iedzīvotāju nedēļā 80% populācijas varētu sapotēt līdz līdz vasaras beigām.

Deputāts komisiju iepazīstināja arī ar plānoto pārnozaru sadarbības modeli, kura augšdaļā atrastos no visām ministrijām veidotā Krīzes vadības padome. Tā savukārt pārraudzītu Projekta biroju jeb štābu, kas funkcionētu kā centrālais elements pārējo iesaistīto iestāžu un grupu vidū. Šim štābam būtu piesaistīta Krīzes koordinācijas Covid-19 darba grupas apakšgrupa, kurā ietilptu Valsts kanceleja, ministriju valsts sekretāri un tādas organizācijas, kā Latvijas Darba devēju konfederācija un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Projekta birojam vienlaikus tiktu piesaistīti konsultatīvie formāti, savukārt zem tā atrastos komunikācijas grupa ar attiecīgu komandu no ministriju un iestāžu komunikatoriem, kā arī vakcinācijas, loģistikas un servisa grupa, kurā ietilptu Veselības ministrijas padotības iestādes un privātie medicīnas pakalpojumu sniedzēji. Tāpat zem Projekta biroja atrastos atsevišķa tehnoloģiju grupa, kurā citu starpā būtu IT pakalpojumu sniedzēji un Veselības ministrija.

Kā vēstīts, pirmdien kopumā pret Covid-19 Latvijā vakcinētas 1312 personas, tādējādi pirmo reizi pārsniegts 1000 vakcinēto slieksnis dienas laikā, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati. Iepriekš lielākais vienā dienā pret Covid-19 vakcinēto skaits bija 9.janvārī, kad tika sapotēts 901 cilvēks.

Kopš vakcinēšanas kampaņas sākuma Latvijā pret Covid-19 sapotētas 8274 personas. Līdz šim kopumā vakcinētas 3779 ārstniecības personas un 4495 ārstniecības iestāžu darbinieki.

Pirmdien vakcinēšanās notika 31 ārstniecības iestādē. Līdz šim kopumā vakcinācija notikusi 33 slimnīcās.

Tāpat ziņots, ka Latvija līdz šim ir saņēmusi 30 255 farmācijas uzņēmuma "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" devas. Tās paredzētas kopumā 15 127 cilvēkiem, jo viena vakcinēšanai nepieciešamas divas devas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu