Lai mazinātu saslimšanu sociālās aprūpes centros, darbiniekus testēs ar Covid-19 antivielu eksprestestiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: shutterstock.com

Lai mazinātu saslimšanu sociālās aprūpes centros, darbiniekus testēs ar Covid-19 antivielu eksprestestiem, šodien preses konferencē informēja labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV).

Viņa stāstīja, ka jau pagājušās nedēļas nogalē valsts sociālās aprūpes centra "Rīga" filiālē "Ezerkrasti" ir īstenots pilotprojekts, pārbaudot darbiniekus, kuri strādā divās darba vietās, ar Covid-19 antivielu eksprestestiem. "Izmantojot eksprestestu 15 minūšu laikā ir zināms rezultāts par to, vai darbiniekam tests ir pozitīvs un viņš nedrīkst strādāt, vai negatīvs," skaidroja Petraviča.

Viņa skaidroja, ka šāds lēmums pieņemts, jo reizi nedēļā vai divas reizes mēnesī veiktie laboratorijas testi nespēj infekciju atklāt operatīvi, kā rezultātā saslimst liels skaits darbinieku un klientu.

Valdība šodien atbalstīja eksprestestu veikšanu sociālās aprūpes iestādēs. Ministru kabinets konceptuāli vienojās centralizēti iepirkt un nodrošināt testus gan valsts, gan pašvaldību aprūpes institūcijās.

Valsts sociālās aprūpes centriem pašlaik dots uzdevums testus iegādāties un nodrošināt nekavējoties, savukārt, pašvaldību sociālās aprūpes centriem tiks veikts centralizēts iepirkums, izmantojot Aizsardzības ministrijas institūciju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) iesaisti, iepērkot testus un tos izdalot pašvaldībām. Finansējums ātro testu iegādei tiks ņemts no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, sacīja ministre.

Labklājības ministrija (LM) līdz ceturtdienai aprēķinās šim mērķim nepieciešamo finansējumu un valdībā iesniegs informatīvo ziņojumu.

Kā vēstīts, patlaban Covid-19 klientiem konstatēts deviņās no 25 valsts sociālo aprūpes centru filiālēm, tomēr sasirgušo skaits, salīdzinot ar pagājušo nedēļu, ir samazinājies, otrdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē informēja LM Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš.

Pašlaik LM pārvaldītajos sociālās aprūpes centros Latvijā vietas paredzētas 3833 klientiem, un pirmdien bija zināms par 178 sasirgušajiem klientiem deviņās no 25 filiālēm. Salīdzinot ar pagājušo nedēļu, sasirgušo skaits ir ievērojami samazinājies. LM apkopotā informācija no novembra liecina, ka aizvadītajā nedēļā Covid-19 skarto filiāļu un arī sasirgušo skaits bijis lielākais, un infekcija bija konstatēta 474 klientiem 16 filiālēs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu