Perevoščikovs piesardzīgi vērtē Covid-19 gadījumu skaita samazinājumu pēdējās dienās

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Jurijs Perevoščikovs.
Jurijs Perevoščikovs. Foto: Paula Čurkste/LETA

Atklāto Covid-19 gadījumu skaits pēdējās dienās ir mazāks nekā iepriekšējās, taču vēl nevar teikt, ka tā ir tendence, otrdien žurnālistiem pauda Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs.

Viņš atzina, ka, lai arī samazinājums novērots, saslimstība šodien tik un tā ir lielāka nekā bija pirms septiņām dienām.

"Mums ir jābūt pārliecinātiem, ka tā ir tendence, un tam ir nepieciešamas vismaz septiņas dienas. Vēl viens aspekts, kuru svarīgi ņemt vērā, ir testējamo cilvēku raksturojums - vai tie ir slimnieki vai lielākoties cilvēki, kas tiek testēti skrīninga nolūkā, lai pārbaudītu, vai viņi nav inficēti, pildot darba pienākumus," skaidroja SPKC speciālists.

Viņš klāstīja, ka gadījumā, ja tiek testēts vairāk sasirgušo, tad arī atklāto gadījumu īpatsvars pret testētajiem ir lielāks. Taču, ja tiek pārbaudīts vairāk cilvēku bez klīniskiem simptomiem, arī atklāto Covid-19 gadījumu procentuālais rādītājs pret testu skaitu varētu būt mazāks.

"Ceram, ka viss uzlabosies, bet vēl nepieciešams laiks, lai izdarītu secinājumus, ka ejam uz labāko pusi attiecībā uz epidemioloģisko situāciju," atzina Perevoščikovs.

Viņš skaidroja, ka Covid-19 reproduktivitātes koeficients Latvijā pašlaik ir nedaudz lielāks par vienu, kas nozīmē, ka 100 sasirgušie var inficēt 116 cilvēkus, bet ir valstis, kur šis koeficients ir trīs. Tas nozīmē, ka Latvijā ieviestie ierobežojumi Covid-19 izplatība darbojas, un varētu teikt, ka tie darbojas par 85%, un vēl mazliet nepietiek, lai slimība būtu pilnībā apturēta, komentēja Perevoščikovs.

Vienlaikus viņš atzina, ka joprojām svarīgi ievērot ne tikai sociālo distancēšanos, bet arī pēc iespējas mazināt laiku, kas tiek pavadīts telpās ar citiem cilvēkiem.

Jau ziņots, ka pagājušajā diennaktī Latvijā atklāti 878 saslimšanas ar Covid-19 gadījumi un saņemta informācija par 18 ar koronavīrusu sasirgušu cilvēku nāvi.

Pirmdien Latvijā veikti 12 516 Covid-19 testi, līdz ar to pozitīvo Covid-19 gadījumu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 7%, kas ir par 0,9 procentpunktiem mazāk nekā svētdien. SPKC iepriekš skaidroja, ka šis rādītājs Eiropas Savienībā tiek uzskatīts par būtisku, jo, tam pārsniedzot 4% robežu, slimības izplatība uzskatāma par strauju un nekontrolētu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu