Vakcinācijas skandāls Lietuvā: Pret Covid-19 vakcinētas vairākas personas ārpus rindas

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Tong_stocker/shutterstock.com

Lietuvā lielu ažiotāžu radījuši pārkāpumi valsts vakcinācijas procesā. Līdz valdībai nonākusi informācija, ka poti pret koronavīrusu saņēmuši cilvēki, kuriem tā nepienākas. Lietuvas prezidents uzdevis stingrāku vakcinācijas procesa kontroli, ziņo LTV raidījumā "Panorāma".

Pašlaik Lietuvā Covid-19 vakcīnu drīkst saņemt tikai veselības aprūpes darbinieki. 

"Panorāma" ziņo, ka vakcinēšana ārpus rindas notikusi slimnīcā, kura atrodas Šilales rajonā. Pirmais par to pavēstīja Šilales rajona vadītāja vietnieks Tads Bartkus, bet vēlāk šo informāciju apstiprināja arī vairāki mediji.

Zināms, ka Covid-19 vakcīnu pagājušajā nedēļā saņēmis uzņēmējs no Viļņas Ričards Ūselis un vēl četri viņa ģimenes locekļi. Ūselis ir vadītājs "Ambulansas" uzņēmumam, kas sniedz neatliekamās medicīniskās palīdzības pakalpojumus Šilales pilsētā.

Vakcīnu saņēmis arī bijušais Šilales rajona slimnīcas direktors, kurš iestādi vadīja pirms vairāk nekā 40 gadiem, bet jau vairākus gadus nav ar to saistīts, vēsta raidsabiedrība LRT.

Lietuvas Covid-19 vakcinācijas plāns paredz, ka imunizācijas kampaņas pirmajā posmā ir jāvakcinē visi medicīnas aprūpes darbinieki. Ne "Ambulansas" vadītājs Ūselis, ne viņa ģimenes locekļi nav medicīnas darbinieki, tāpēc viņiem vakcīna vēl nebija paredzēta. 

Šilales rajona slimnīcas vadītāja pienākumu izpildītāja Jolanta Milišūniene apstiprinājusi, ka "Ambulansas" apkalpotās pirmās medicīniskās palīdzības stacijas darbinieki ir saņēmuši vakcīnas, bet viņai neesot ne jausmas, kā vakcinējamo vidū ir nonācis uzņēmuma vadītājs un viņa tuvinieki.

Lietuvas mediji vēsta, ka slimnīcai iesniegto vakcinējamo "Ambulansas" stacijas darbinieku sarakstu parakstījis uzņēmuma direktora vietnieks kvalitātes jautājumos Aļģirds Radvila. Arī viņa vārds esot vakcinēto sarakstā, lai gan Radvila neesot Šilales rajona iedzīvotājs.

"Ambulansas" vadītājs Ūselis neuzskata, ka būtu rīkojies nepareizi. Viņš žurnālistiem sacīja, ka kopā ar ģimenes locekļiem vakcinējies, lai nepieciešamības gadījumā varētu palīdzēt Šilales neatliekamās medicīniskās palīdzības stacijas darbiniekiem, kuriem ir pārslodze.

Šilales rajona vadītājs Aļģirds Meiženis paziņojis, ka atsevišķu personu vakcinēšana ārpus rindas ir apkaunojoša un amorāla. Viņš arī nesaprot, kā Viļņas uzņēmējs un viņa tuvinieki varēja ierasties Šilalē laikā, kad Lietuvā ir spēkā vispārējā karantīna un stingri pārvietošanās ierobežojumi. Meiženis ir uzdevis izveidot darba grupu, kurai būs jāizmeklē notikušais un jānāk klajā ar ierosinājumiem, kā uzlabot vakcinēšanas procesu.

"Panorāma" ziņo, ka arī Lietuvas prezidents Gitans Nausēda asi kritizējis Šilales rajona slimnīcā notikušo vakcinēšanu ārpus rindas. Valsts galva to nodēvēja par nožēlojamu cinismu, kas nedrīkstot turpināties.

Nausēda pirmdien tikās ar premjerministri Ingrīdu Šimonīti un veselības ministru Arūnu Duļķi. Pēc tikšanās Nausēdas pārstāvis paziņoja, ka prezidents vēlas, lai atbildīgās iestādes daudz stingrāk kontrolētu vakcinācijas procesu. Savukārt veselības ministrs Duļķis norādīja, ka stingrāka kontrole nedrīkst ietekmēt vakcinācijas ātrumu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu