Seši iemesli, kāpēc "Google Maps" ir visbiedējošākā lietotne tavā telefonā (17)

Ilustratīvs attēls. Foto: malazzama/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

"Google Maps" zina visu. Ne tikai par katru ielu, kafejnīcu, bāru un veikalu, bet arī par cilvēkiem, kuri turp dodas. Lietotni mēnesī izmanto aptuveni viens miljards aktīvu lietotāju. Pavadot ikdienas gaitās, "Google Maps" ir kļuvusi par daļiņu no mūsu dzīvēm. Medija "Vice" vācu valodas redakcija apkopoja sešus iemeslus, kāpēc konkrētā lietotne ir visbiedējošākā vietne mūsu telefonos.

Tas, ka "Google Maps" spēj izsekot katram jūsu solim, automātiski nenozīmē, ka lietotne ļaunprātīgi izmanto šo varu. Bet viņi to varētu, un šis jautājums paliek viņu pašu ziņā, it īpaši, ņemot vērā to, ka "Google" galvenā mītne atrodas ASV, kur privātuma likumdošana ir vājāka nekā Eiropā.

Jā, "Google Maps" ir neticami noderīga lietotne. Bet, lūk, tikai daži iemesli, lai vēlreiz pārbaudītu savus privātos iestatījumus un pajautātu sev, cik daudz personas datu esat gatavs upurēt ērtību vārdu?

"Google Maps" grib zināt tavu interneta meklēšanas vēsturi

"Google" iestatījumos "Tīmekļa un lietotņu darbība" ir aprakstīts, kā uzņēmums ievāc datus, piemēram, lietotāja atrašanās vietu, lai radītu ātrāku un "personalizētāku" pieredzi. Vienkāršā valodā tas nozīmē, ka katra vieta, kuru esat meklējis lietotnē - neatkarīgi no tā, vai tas ir striptīza klubs, kebabu ēstuve vai jūsu uz mopēda braucošā narkotiku dīlera atrašanās vieta -, tiek saglabāta un integrēta "Google" meklētājprogrammas algoritmā 18 mēnešus.

"Google" zina, ka jums, iespējams, tas liekas biedējoši. Tāpēc uzņēmums izmanto dažādus trikus, kas veidoti tā, lai iedrošinātu mūs izvēlēties opcijas, kuras citādi mēs neizvēlētos, piemēram, izceļot tās ar noteiktiem fontiem vai spilgtākām krāsām.

Medijs "Vice" izveidoja jaunu "Google" kontu ar nolūku uzzināt, cik grūti jaunam lietotājam būtu izvairīties no piekrišanas savas meklējumprogrammas vēstures novirzīšanai "Google".

Pēc pogas "Izveidot kontu" nospiešanas medijiem uz ekrāna parādījās uznirstošais logs, kurā teikts, ka "konts ir izveidots", un ar maziem pelēkiem burtiem - "iekļaujot personalizācijas funkcijas", ar daudz lielāku zilu pogu "Apstiprināt".

Noklikšķinot uz "Apstiprināt", lietotājs būtu piekritis iepriekš minētajiem iestatījumiem "Darbības tīmeklī un lietotnēs". Alternatīva šai opcijai bija teju nepamanāma poga "Vairāk iespēju", kas atvēra jaunu lapu ar gariem un sarežģītiem paskaidrojumiem, kā arī manuāli bija jādeaktivizē iestatījumi "Darbības tīmeklī un lietotnēs", lai atteiktos no personalizācijas.

"Vice" nosūtīja "Google" preses birojam 12 jautājumus, un preses pārstāve atbildēja, ka "Google" galvenais princips ir, lai tās iestatījumus būtu viegli atrast un izmantot. Viņa sacīja, ka iestatījumi tika rūpīgi izstrādāti un ka "Google" ir atvērts atsauksmēm. Viņa arī plašāk izskaidroja atbildes uz mūsu jautājumiem, taču nevēlējās, lai viņu citētu.

"Google Maps" ierobežo lietotnes iespējas, ja tu nedalies ar meklēšanas vēsturi

Atverot lietotni "Google Maps", augšējā labajā stūrī redzams aplis, kas norāda, ka esat pierakstījies ar savu "Google" kontu. Tas nav nepieciešams, un jūs varat vienkārši izrakstīties no sava konta. Protams, izrakstīšanās poga ir nedaudz paslēpta, taču to var atrast šādi:

  • "noklikšķiniet uz aplīša";
  • "iestatījumi";
  • "ritiniet uz leju";
  • "iziet no "Google Maps"".

Diemžēl "Google Maps" neļaus jums saglabāt bieži apmeklētas vietas, ja neesat ierakstījies savā "Google" kontā. Ja izvēlaties nepierakstīties kontā, noklikšķinot uz meklēšanas joslas, parādās paziņojums "Apnicis rakstīt?" poga, mudinot ielogoties.

"Google Maps" var tevi nosūdzēt

Vēl viena problemātiska iezīme ir "Google Maps" laika josla, kas parāda aptuvenās vietas, kur jūs varējāt būt un maršrutus, kurus esat varējis veikt, pamatojoties uz jūsu atrašanās vietu vēsturi.

Izmantojot šo funkciju, pakalpojumā "Google Maps" varat apskatīt savus personīgos ceļojuma maršrutus, tostarp transporta līdzekļus, kurus, iespējams, izmantojāt, piemēram, automašīnu vai divriteni. Acīmredzams trūkums ir tas, ka "Google" ir zināms katrs jūsu solis, tāpat kā jebkuram citam, kam ir pieeja jūsu kontam.

Un tie nav tikai hakeri, jo "Google" var nodot jūsu datus valsts struktūrām, piemēram, policijai. Šajā saistībā "Google" savā FAQ lapā raksta, ka viņu juridiskā komanda izvērtē katru gadījumu individuāli. Ik pēc sešiem mēnešiem uzņēmums izlaiž atvērto atskaiti, taču par 2020. gadu nekas nav pieejams. No 2019. gada jūlija līdz decembrim Google saņēma 81 785 pieprasījumus saistībā ar 175 715 kontiem visā pasaulē, un lielākajā daļā gadījumu atklāja informāciju par kontiem, bet šī paša gada maijā tie bijuši 74 %.

Ja jūsu "Atrašanās vietu vēsture" ir ieslēgta, tālrunis "saglabā, kurp jūs dodaties ar savām ierīcēm, pat ja neizmantojat konkrētu "Google" pakalpojumu", kā sīkāk paskaidrots šajā lapā. Šī funkcija ir noderīga, ja pazaudējat viedtālruni, tomēr pārvērš to arī par apzinīgu izsekošanas ierīci.

"Google Maps" vēlas pārzināt tavus ieradumus

Atsauksmes "Google" tīklā var būt ļoti noderīgas, taču ātra meklēšana var atklāt slepenu informāciju, ko neapdomāti atstāj atsauksmes rakstītājs. Viens piemērs – lietotājs, kurš (šķietami izmantojis savu īsto vārdu) uzrakstījis šādu atsauksmi par kādu no Berlīnes lielveikaliem: "Pēdējos četrus gadus es braucu turp divas vai trīs reizes nedēļā gan iepirkties ar ģimeni, gan pastaigāties pēc vakariņām.". Lieki piebilst, ka dalīšanās ar šāda veida informāciju ar visu pasauli var būt bīstama.

"Google Maps" bieži lūdz lietotājus dalīties ar publisku atsauksmi: "Kā gāja "Berlin Burger"? Palīdziet citiem uzzināt, ko sagaidīt," iesaka lietotne pēc tam, kad esat ēstuvē pavakariņojis.

Tas liekas kā nejaušs, bezrūpīgs jautājums, un tas izraisa pozitīvas emocijas, kādas mums rodas, kad palīdzam citiem. Bet visa šī informācija tiek apkopota jūsu "Google" profilā, lai kāds varētu vieglāk saprast, vai jūs apmeklējat kādu vietu pa retam un uz neilgu laiku (piemēram, brīvdienās) vai arī dzīvojat netālu.

Ja tomēr nožēlojat atstāto atsauksmi, "Google" dod iespēju padarīt atsauksmes privātas pēc to publicēšanas. Kā to izdarīt?

  • "profila ikona";
  • "jūsu profils";
  • "rediģēt profilu"; 
  • "profila un konfidencialitātes iestatījumi";
  • ritiniet uz leju un ieraudzīsiet "Ierobežotais profils".

"Google Maps" nepatīk, ka esi bezsaistē

Vai atceraties GPS navigāciju? Jā, tā, iespējams, ir visai neveikla un lēna, taču tas ir labs atgādinājums, ka nav nepieciešams interneta savienojums, lai tiktu rādīts virziens. Patiesībā, citas lietotnes piedāvā bezsaistes navigāciju. "Google" tīklā jūs varat lejupielādēt kartes, taču bezsaistes navigācija ir pieejama tikai automašīnām. Mazticams, ka tehnoloģiju gigants nesaprot, kā virzīt gājējus un velosipēdistus bez interneta.

"Google" izliekas, ka tas viss ir tavā labā

""Google" darbības pamatā ir nozīmīgas un noderīgas pieredzes nodrošināšana," savā vietnē norāda uzņēmums, piebilstot, ka tieši šī iemesla dēļ viņiem esot svarīgi zināt jūsu atrašanās vietu. Viņi apgalvo, ka šos datus izmanto dažādām noderīgām lietām, piemēram, "drošībai" un "valodas iestatījumiem" un, protams, arī reklāmu pārdošanai.

Tāpat "Google" pārdod iespēju reklāmdevējiem novērtēt, cik labi viņu kampaņas sasniedz mērķauditoriju un cik bieži cilvēki apmeklēja viņu veikalus.

"Google Maps" ir alternatīvas, taču neviena nav tik laba

Dažreiz problemātiskām lietotnēm ir labas alternatīvas. Tas attiecas, piemēram, uz "WhatsApp", bet ne uz "Google Maps". "Apple Maps" ir striktāki privātuma uzstādījumi, taču tas nav pieejams "Android" operētājsistēmai.

Tādas lietotnes kā "Here WeGo" un "OsmAnd" joprojām vāc datus un vienkārši nav tik labas, taču, ja esat gājējs, kurš dod priekšroku palikt bezsaistē, "OsmAnd" un "Maps.me" var vismaz parādīt ceļu bez interneta savienojuma.

Komentāri (17)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu