Meksikā arheologi atraduši 500 gadus senu statuju ar interesantu galvassegu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP / Scanpix

Meksikas centrālajā daļā arheologi atraduši 500 gadu senu statuju, kas attēlo noslēpumainu sievieti ar visnotaļ interesantu galvassegu.

Kā vēstīts izdevumā "Live Science", divus metrus garajā kaļķakmens statujā atainota jauna sieviete, kas tērpusies visai sarežģītā tērpā ar dažādām rotām, no kurām viena ir kulons, kuru dēvē par "oyohualli". Sievietes galvassega savukārt atgādina filmas “Zvaigžņu kari” varones Asokas Tano galvassegu.

Statujā, visticamāk, attēlota sieviete no augstākajiem sabiedrības slāņiem, iespējams, tā ir valdniece, nevis dievība, jo par to liecina stāja un apģērbs, paziņojumā teica arheoloģe un izrakumu vadītāja Marija Eiženija Maldonado-Vite.

Statuju vietējie fermeri atrada 1. janvārī citronu laukā. Visticamāk, statuja radīta periodā no 1450. līdz 1521. gadam un ir saistīta ar Huasteku kultūru. Tā bija cilvēku grupa, kas pirms Kolumba laikā dzīvoja Meksikas līča piekrastē. Šī statuja apstiprina to, ka Huasteku kultūrā sievietēm bija nozīmīga loma.

Kaļķakmens statuja ir teju 60 centimetru plata un 25 centimetrus bieza. Tās apakšā ir radze, kas ļāva statuju novietot jebkurā vietā uz zemes.

Statujas sejā ir manāms pārsteigums, proti, sievietes acis un mute ir plati atvērtas. Arheologi gan domā, ka acu dobumos, visticamāk, reiz bija kādi dārgakmeņi. sieviete tērpta kreklā ar garām piedurknēm un garos svārkos. Viņas pēdas ir kailas.

Arheologi plāno turpināt pētīt gan statuju, gan augļu dārzu, kurā tā tika atrasta. Līdz šim šī vieta arheologiem nebija zināma, tomēr viesošanās laikā tur Maldonado-Vite pamanīja nelielu ēkas struktūru, kas beigu beigās noveda pie atklājuma.

Pagaidām citronu dārza īpašnieki nevēlas atdot skulptūru, tomēr arheologi cer ar tiem vienoties.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu