Raidījums: Sociālās aprūpes centru darbiniekiem Covid-19 testi būs jāveic katru dienu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 tests. Ilustratīvs foto.
Covid-19 tests. Ilustratīvs foto. Foto: Valenty/Shutterstock

Sociālās aprūpes iestādes nereti kļūst par bīstamiem Covid-19 perēkļiem un pirms vakcinācijas uzsākšanas tās pastiprināti apgādā ar eksprestestiem, kurus ik dienu būs jāveic katram darbiniekam, vēsta "TV3 ziņas".

Līdzīgi kā izglītības iestādes, arī pansionāti un citi aprūpes centri patlaban apzina savus klientus un darbiniekus, kuri vēlētos potēties pret Covid-19. Tā kā vakcīnu piegāžu apjomus nevar prognozēt, nevar arī paļauties, ka jau februārī sāksies sociālo aprūpes centru iemītnieku un darbinieku vakcinācija.

Lai līdz tam Covid-19 izplatības risku mazināšanas nolūkā valdība ceturtdien, 14. janvārī, lēmusi atvēlēt pusmiljonu eiro mēnesī Covid-19 eksprestestu iepirkšanai valsts, pašvaldību, privāto un nevalstisko organizāciju sociālās aprūpes centru apgādāšanai. Testi būtu jāveic katram darbiniekam ik dienu pirms maiņas sākuma.

"Tas ir tā vērts, ja ar šī testa palīdzību iespējams identificēt riskantus darbiniekus un neielaist pie klientiem strādāt un potenciāli inficēt šo augsto riska grupu," uzsvēra Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa.

Pansionātu un aprūpes centru daļa darbinieku strādā vairākās vietās, līdz ar to risks ievazāt Covid-19 ir liels. Lai arī Labklājības ministrija ceturtdien, 14.janvārī, lūdza šos darbiniekus uz Covid-19 laiku izvēlēties tikai vienu sociālās aprūpes centru, tikmēr Latvijas pašvaldību savienībā brīdina – tad darbarokas trūks citās iestādēs. 

Vīrusa izplatības riska mazināšanai Veselības inspekcija līdz šim veikusi kolektīvo testēšanu 105 no 184 sociālās aprūpes centriem. Divu iestāžu vdītāji – Ventspilī un Siguldā – atteikuši pie sevis veikt kolektīvo testēšanu. Neizpratni pauž Labklājības ministrija.

"Likumdevējs to sankciju ir paredzējis bargu. Nav runa par naudas sodiem. Var iestāties kriminālatbildība, ja epidemioloģiskās drošības prasības neievērošanai iestājas nopietnas sekas. Tās nopietnākās sekas bez naudas soda ir izslēgšana no reģistra. Tas noteiktais pakalpojuma sniedzējs vispār nav tiesīgs šo pakalpojumu vairs sniegt," stāsta Labklājības ministrijas Sociālo pakalpojumu departamenta direktors Aldis Dūdiņš.

Latvijas pašvaldību savienība šodien vēlreiz lūdza Labklājības ministriju rast iespēju no valsts līdzekļiem centralizēti apgādāt pilnīgi visus, arī privātos pansionātus un aprūpes centrus ar individuālajiem aizsardzības līdzekļiem. Šobrīd katra iestāde tos pērk par savu naudu, bet tā kā respiratori un kombinezoni tērējas ātri, aprūpējot ar Covid-19 saslimušos iemītniekus, ir vajadzīga valsts palīdzība. Labklājības ministrija gan neredz iespēju individuālās aizsardzības līdzekļus izdalīt sociālās aprūpes centriem bez maksas.

Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Līga Āboliņa norāda, ka ar individuālie aizsardzības līdzekļi patlaban ir līdzīgi izdevumu pozīcija kā elektrība, ēdiena iegāde un tamlīdzīgi. “Tā ir tikpat ikdienišķa prece, kā jebkura ikdienas lieta,” viņa sacīja.

Latvijas pašvaldību savienībai tas rada bažas – centienos taupīt respiratorus un aizsargkombinezonus, tātad naudu, atsevišķos aprūpes centros varētu rasties epidemioloģiski nedrošas situācijas.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu