Pret Covid-19 vakcinētie varētu neiet pašizolācijā kā kontaktpersonas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"Pfzer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19
"Pfzer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas "Comirnaty" pret Covid-19 Foto: Paula Čurkste / LETA

Pirmais atvieglojums, kuru varētu noteikt pret Covid-19 vakcinētām personām - šie cilvēki varētu neiet pašizolācijā kā inficēto kontaktpersonas, šorīt LTV "Rīta panorāmā" informēja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska.

Speciāliste lēsa, ka šāds nosacījums varētu tikt ieviests tuvākā mēneša laikā, bet vēlāk tiktu vērtēts, kādus vēl atvieglojumus varētu noteikt vakcinētām personām. Pašlaik pret Covid-19 tiek vakcinēti mediķi un ārstniecības personāls.

Zavadska pieļāva, ka pavasarī vakcinācijai vēl nebūs ļoti plašas pozitīvas ietekmes uz Covid-19 izplatīšanās ierobežošanu, bet vasarā tāda varētu būt. Ja iedzīvotāji palīdzēs ierobežot vīrusa izplatīšanos ar drošības prasību ievērošanu, tad ieguvumi varētu nākt agrāk.

Eksperte uzsvēra, ka vakcinācija ir efektīvākais rīks, lai novērstu infekciju izplatīšanos.

Viņa norādīja, ka nav jāšaubās par Covid-19 vakcīnu drošību, jo šajā jautājumā visa pasaule vēro katru sīkumu un to izstrādē nav pieļautas ne mazākās atkāpes no drošības un kvalitātes prasībām. Pārbaudes tiešām ir bijušas ātras, taču tāpēc, ka situācija ir pilnīgi unikāla, savukārt klīnisko pētījumu apjoms ir bijis atbilstošs nepieciešamajam, attiecīgi nav pamata bažīties par kvalitāti.

Runājot par vakcīnu blaknēm, Zavadska uzsvēra, ka tādas ir visiem medikamentiem, tostarp šīm vakcīnām, tomēr viņa atkārtoti uzsvēra, ka blaknes nav ļoti lielas, bet sociālajos tīklos cirkulējošajām bažām par vakcīnu ietekmi ir cilvēku ģenētisko kodu un reproduktīvo veselību gan nav pilnīgi nekāda pamata.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu