ZVA: Vakcīnu pret Covid-19 izgatavošanā nav izmantotas cilvēku, embriju šūnas vai mikročipi (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas stacionārā "Gaiļezers" tiek uzsākta farmācijas uzņēmumu "Pfizer" un "BioNTech" ražotās vakcīnas pret Covid-19 injicēšana. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Vakcīnu pret Covid-19 izgatavošanā nav izmantotas cilvēku, embriju šūnas vai mikročipi, skaidrojumā sabiedrībai norāda Zāļu valsts aģentūra (ZVA).

Līdz šim Eiropas Savienībā, tostarp Latvijā, ar nosacījumiem reģistrētas divu ražotāju - "Pfizer/BioNTech" un "Moderna" - vakcīnas pret Covid-19. Aģentūra atgādina, ka pirmo vakcīnu pret Covid-19 "Comirnaty" izstrādājuši ražotāji "BioNTech" un "Pfizer" un tā Eiropas Savienībā (ES) reģistrēta pērn 21.decembrī. Savukārt otrā vakcīna, kuru izstrādājis ražotājs "Moderna", reģistrēta šī gada 6.janvārī.

Lai arī šīs ir pirmās reģistrētās vakcīnas, to izstrādē izmantotā "mRNS" vakcīnu tehnoloģija jau tiek pētīta vairāk nekā desmit gadus gan vakcīnu, gan citu zāļu radīšanai, skaidro ZVA.

Abas reģistrētās vakcīnas ir veidotas pēc inovatīvas metodes, kuras pamatā ir "mRNS ziņnesis", kurš organismam palīdz izveidot pīķa proteīna daļiņas jeb S-proteīnu, kuras atrodas koronavīrusa sastāvā un ko vīruss izmanto, lai iekļūtu organisma šūnās, norāda ZVA. Tas nozīmē, ka pēc vakcīnas saņemšanas vakcinētās personas imūnsistēma izveidos antivielas pret S-proteīnu un brīdī, kad organisms sastapsies ar koronavīrusu, atpazīs šo proteīnu un varēs aizsargāt organismu pret vīrusu.

"Šīs vakcīnas ir sintezētas mākslīgi, līdz ar to nesatur dzīvu vīrusu, kā arī to izgatavošanā nav izmantotas cilvēku, embriju šūnas vai mikročipi," norāda ZVA.

Salīdzinot ar citām vakcīnām, "mRNS" vakcīnu lielākā priekšrocība ir iespēja tās saražot ātrāk, kas ir īpaši svarīgi, apkarojot pandēmiju, akcentē aģentūrā.

ZVA uzsver, ka gan "Pfizer" un "BioNTech", gan "Moderna" izstrādātās vakcīnas pret Covid-19 ir līdzvērtīgas ne vien pēc izmantotās vakcīnas izstrādes tehnoloģijas, bet arī efektivitātes ziņā - abas vakcīnas uzrāda teju identisku efektivitāti pret Covid-19, kā arī atbilst visām stingrajām drošuma prasībām.

Lai vakcīnu varētu izmantot ES, tai jāizpilda tādas pašas kvalitātes, drošuma un efektivitātes pierādījumu prasības kā jebkurām zālēm. "Nekādas atkāpes no šīm pamatprasībām netiek veiktas," piekodina ZVA.

Aģentūrā skaidro, ka vakcīnu izstrādes un reģistrācijas process šoreiz notiek ātrāk nekā citām vakcīnām, jo ir ieguldīti un apvienoti vēsturiski nebijuši zinātnes, finanšu un cilvēkresursi, kā arī radikāli mainīta sadarbības operativitāte starp vakcīnu reģistrēšanu uzraugošajām iestādēm un vakcīnu izstrādātājiem.

Turklāt pētnieki jau vairāk nekā desmit gadus ir pētījuši potenciālās SARS un MERS vīrusa vakcīnas. Šie ilgstošie, iepriekšējie pētījumi kalpo kā pamats ātrākai vakcīnu kandidātu izstrādei Covid-19 pandēmijā.

Lielākā šo vakcīnu atšķirība ir saistīta ar to uzglabāšanu, atzīst ZVA. Ja "Pfizer" un "BioNTech" izstrādātā vakcīna sasaldētā veidā ir jāuzglabā īpašās saldētavās -90 līdz -60 grādu temperatūrā, tad "Moderna" vakcīnu iespējams uzglabāt ledusskapjos -25 grādu līdz -15 grādu temperatūrā.

"Comirnaty" vakcīna ir piemērota vakcinācijai no 16 gadu vecuma, bet "Moderna" - no 18 gadu vecuma. Tas ir saistīts ar pētījumos iekļauto populāciju.

Tāpat zāļu ražotājs "Moderna" savos pētījumos iedarbības un drošuma demonstrēšanai ir izmantojis 28 dienu intervālu starp abām vakcīnu devām, tāpēc arī vakcīnas aprakstā ir rekomendēts starp pirmās un otrās vakcīnas devas ievērot 28 dienu intervālu.

Savukārt zāļu ražotāja "Pfizer" izstrādātās vakcīnas "Comirnaty" gadījumā starp abām devām jāievēro 21 dienas intervāls. Tā kā abas vakcīnas ir reģistrētas ar nosacījumiem, tad vēl divus gadus abiem ražotājiem būs jāturpina veikt klīniskie pētījumi, lai iegūtu papildu datus par vakcīnu dažādu vecuma grupu pacientiem.

Kamēr vakcīnas ES pieejamas ierobežotā daudzumā, pacienti nevar izvēlēties, kuru vakcīnu saņemt, atgādina ZVA. Vienlaikus par atbilstošākās vakcīnas piemērošanu lemj ārstējošais ārsts, izvērtējot pacienta veselības stāvokli un alerģiskās reakcijas pret vakcīnu sastāvā esošajām palīgvielām.

Vakcinēšanās pret Covid-19 ir brīvprātīga un pilnībā valsts apmaksāta, atgādina aģentūrā. Ņemot vērā vakcīnu pakāpenisko pieejamību visā ES, sākumā tiek vakcinētas visneaizsargātākās Latvijas sabiedrības grupas.

Lai iedzīvotāji varētu ērtāk rast uzticamu un zinātnē balstītu informāciju par vakcīnu pret Covid-19 izstrādi, ZVA tīmekļvietnes "www.zva.gov.lv" sadaļā "Covid-19 ziņas" regulāri tiek aktualizēta un publicēta jaunākā informācija par vakcīnu izstrādi, vērtēšanu un apstiprināšanu, tai skaitā par vakcīnu iedarbīgumu, kvalitāti un drošumu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu