Iekšlietu ministrijas pārstāvji noraizējušies, ka iedzīvotāji, iebraucot Latvijā, varētu uzrādīt viltotus Covid-19 testus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: EPA/Scanpix

Kopš piektdienas spēkā stājušies noteikumi, ka, ieceļojot Latvijā, ir jāuzrāda Covid-19 testa rezultāts. Tam jābūt veiktam ne vēlāk kā 72 stundas pirms ieceļošanas, pretējā gadījumā iebraukšana Latvijā būs liegta. Tomēr Iekšlietu ministrijas pārstāvji ir noraizējušies, ka iedzīvotāji varētu uzrādīt viltus Covid-19 testa rezultātu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Dienas ziņas".

Lēmums uzrādīt Covid-19 testu pieņemts, lai samazinātu Covid-19 infekcijas ievešanu valstī. Valsts robežsardzes kontroles punkti ir gatavi veikt nepieciešamo kontroli, lai arī atzina, ka tas būs papildu slogs darbiniekiem.

Latvijas–Krievijas robežšķērsošanas punktā "Grebņeva" garas automašīnu rindas nav novērojamas. Ieceļošanai vai izceļošanai no Latvijas gaida vien pāris kravas automašīnas, vieglo automašīnu nav.

Kā skaidroja Valsts robežsardzes pārstāvis Valdis Jukšs, ieceļot Latvijā no Krievijas vai Baltkrievijas atļauts tikai kravu pārvadātājiem vai personām izņēmuma kārtā, kas tiek individuāli izskatīts.

"Tā varētu būt atgriešanās savā mītnes zemē vai arī ģimenes atpakaļ apvienošanās un, protams, ir arī tāda personu kategorija, kurām atļauja tiek piemērota humānu apsvērumu dēļ," skaidroja Jukšs.

Līdz šim, ieceļojot Latvijā, gan kravas, gan vieglo automobiļu vadītājiem bija jāaizpilda "Covidpass" anketa.

Kopš piektdienas papildus tai būs jāuzrāda arī apliecinājums par Covid-19 testu, kas veikts ne vēlāk kā 72 stundas pirms ieceļošanas.

Prasība neattieksies uz kravas automašīnu vadītājiem, bērniem līdz 11 gadu vecumam, personām, kas ir vakcinētas pret Covid-19 vīrusu un citām Ministru kabineta noteikumos noteiktajām iedzīvotāju grupām.

Jukšs norādīja: "Šis jaunievedums mums būs kā papildu slogs, bet noteikti mēs ar viņu tiksim galā. Vairāk varbūt būs nepieciešams sazināties ar SPKC [Slimību profilakses un kontroles centra] pārstāvjiem, NMPD [Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta] pārstāvjiem, bet kopā mēs to paveiksim."

"Latvijas valsts piederīgie, kuriem ir šis Covid-19 tests pozitīvs, varēs Latvijā atgriezties ar privāto autotransportu, bet šīm personām uzreiz tiek noteikta karantīna," atzīmēja Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Signe Bole.

Iekšlietu ministrijas pārstāvjiem ir raizes, ka iedzīvotāji varētu uzrādīt viltus Covid-19 testa rezultātus, tādēļ līdz šim jau notikušas pārrunas ar ārzemju kolēģiem, kur līdzīgas anketas ieviestas jau iepriekš.

"Mums bija nedēļa laiks, jo tas tika pieņemts 7. janvārī, ar citām valstīm sazināties un redzēt, kādi izskatās šie apliecinājumi citās valstīs. Mēs nedomājam, ka noteikti cilvēki izmantos iespēju un ka noteikti testi būs viltoti. Mēs vienkārši esam gatavi, ka varbūt kāds negodprātīgs cilvēks var izmantot šādu iespēju – uzrādīt arī negodīgi viltoto testu. Ja persona sniegs nepatiesas ziņas, viņš jau būs pārkāpis arī noteikto epidemioloģiskās drošības pasākumu kārtību," skaidroja Bole.

Kā norādīja Valsts robežsardzes pārstāvji, pirmajā jaunpieņemto noteikumu dienā būtisku starpgadījumu uz Krievijas un uz Baltkrievijas robežas nav bijis.

Līdz pēcpusdienai Covid-19 testus ar negatīviem rezultātiem jau uzrādījis viens ieceļotājs no Krievijas un viens ieceļotājs no Baltkrievijas.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu