Raidījums: Ģimenes ārsts Jakovins nespēj nosaukt kontaktpersonu skaitu. Viņa veselības stāvoklis vērtējams kā "ļoti smags" (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Valmieras puses ģimenes ārsta Jura Jakovina, kurš aprūpējis pacientus, pats būdams ar Covid-19 saslimšanas simptomiem, veselības stāvoklis vērtējams kā "ļoti smags" un viņš nespēj arī nosaukt kontaktpersonas kopš inficēšanās ar Covid-19, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Valmierā populārs ģimenes ārsts aprūpējis pacientus, pats esot ar Covid-19 simptomiem. Patlaban Valmierā tik populārā ārsta prakse ir slēgta, taču ik pa brīdim te ierodas kāds vietējais iedzīvotājs, parausta durvis, dodas projām. Tā vien izskatās, ka daudzi valmierieši nenojauš, ka pats ārsts ir sasirdzis.

Doktorāta durvīs ievietots paziņojums, ka no 12. janvāra tas darbojas tikai attālinātā režīmā. Pie ārsta prakses sastaptie valmierieši, lielākoties nerunīgi, ziemas spelgonī steidz savās ikdienas gaitās. Lai gan Valmierā kopumā ir 14 ģimenes ārsti, Jakovins ir populārākais – pie viņa pierakstīti 6295 pacienti.

"Jā, es viņu zinu! Labs ārsts, protams. Visi, kas pie viņa iet, viņiem patīk, ļoti daudz cilvēku pie viņa brauc," sacīja Valmieras iedzīvotāja Natālija.

Jakovins pacientus pieņēma arī Rencēnu novadā, un viņš ir Valmieras domes deputāts. Pēdējā sēdē 29. decembrī viņš darbā nebija ieradies.

"Pašvaldības darbs nav ierobežots, bet ir domes darbinieki, kuri kā pacienti ir bijuši kontaktā, šobrīd visi atrodas karantīnā, vēro savu veselības stāvokli," norāda Valmieras domes priekšsēdētājs Jānis Baiks.

Taujāts, vai ir zināms, cik liels cilvēku loks kontaktējies ar Jakovinu, Baiks atbild, – ļoti grūti komentēt.

"Ņemot vērā, ka pacientu skaits virs 6000, periods bijis pietiekami ilgs. Šie apstākļi ir tādi, ka cilvēki slimo, ir daudz dažādu slimību bez Covid-19, tāpēc ļoti grūti prognozēt," viņš atzina.

Jakovina partijas biedrs un Valmieras novada domes deputāts Vugars Ecmanis savā sociālā tīkla "Facebook" profilā Vidzemes slimnīcā Covid-19 stacionētajam Jakovinam vēl izveseļošanos. "Šodien labās domās no visas sirds esam kopā ar mūsu biedru, draugu, kolēģi un brīnišķīgu cilvēku Juri Jakovinu un tuviniekiem cīņā ar šo neredzamo kaitnieku. Sūtam labu veselību un gaišas domas uz Valmieras Vidzemes slimnīcu. Juri, mēs esam ar Tevi un gaidām atpakaļ vēl mundrāku, ar vēl lielāku darba sparu un mirdzumu acīs!"

Tikmēr viņa aizvietošanai ir noteiktas četras ģimenes ārstu privātprakses. Saprotot, kādos apstākļos jāstrādā ģimenes ārstiem, pilsētas mērs aicina mediķus būt saprotošiem un palīdzēt visiem pacientiem, kas patlaban ir palikuši bez sava ģimenes ārsta.

Atklāts ir jautājums, kādēļ vienam ārstam bija tik daudz pacientu. Valmieras novada domes mērs to skaidro ar mediķa popularitāti iedzīvotāju vidū.

"Spēkā esošie noteikumi to pieļauj, ir noteikts tikai minimālais pacientu skaits, un pacienti paši izdara savu izvēli. Lai to vērtē citas institūcijas, kas ikdienā ar viņiem strādā," noteica Baiks.

"Zem šīs prakses strādāja divi ārsti. Ārste Gabrāne bija prombūtnē divas nedēļas, bet ar rītdienu atgriežas praksē. Viņa rīt uzsāk savu darbu, arī pārējie ārsti piekrituši klientus apkalpot," stāstīja Nacionālā veselības dienesta Vidzemes nodaļas vadītāja Sigita Alhimoviča.

Paša ārsta veselības stāvokli vērtē kā ļoti smagu, viņš pats nespēj pateikt, ar ko ir kontaktējies no 27. decembra līdz 11. janvārim, tāpēc SPKC aicina atsaukties ārsta kontaktpersonas.

SPKC noteicis divu veidu kontaktpersonas – tiem, kas pavisam īsi kontaktējušies ar saslimušo, jāvēro sava veselība, savukārt visiem, kas ar ārstu kontaktējušies tuvāk par diviem metriem, ilgāk par 15 minūtēm, ir jāievēro mājas karantīna divu nedēļu garumā.

"Tas [kontaktēšanās] varētu būt [notikusi] vai nu sanāksmju telpās, vai uzgaidāmajās telpās, vai braucot ar inficēto vienā transportlīdzekļa salonā, – šiem obligāti jāievēro mājas karantīna 14 dienas kopš kontaktēšanās dienas," skaidroja SPKC epidemioloģe Rita Korotinska.

Ārsta atbildību izvērtēs Veselības inspekcija (VI). Tāpat arī Valsts policija sākusi resorisko pārbaudi par Valmieras ģimenes ārsta darbībām.

Savukārt sestdien, 16. janvārī, un svētdien, 17. janvārī, ar ārstu Jakovinu kontaktā bijušajiem cilvēkiem Valmierā un Rencēnos būs papildu iespējas veikt Covid-19 testus.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu