Eiropā internetā iespējams iegādāties viltotas vakcīnas pret Covid-19

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs attēls
Vakcīna. Ilustratīvs attēls Foto: SIPA/Scanpix

Lai gan lielākajā daļā valstu vispirms tiek vakcinēti mediķi un vecāka gada gājuma cilvēki, tomēr pie paraugdemonstrējumiem ar vakcinēšanos tiek arī pa kādam valsts līderim. Tā tikko vakcīnu saņēmis Rumānijas prezidents un Turcijas prezidents. Vakcinācija Eiropā un pasaulē uzņem apgriezienus, un internetā jau sāk piedāvāt viltotas vakcīnas un neīstas rezervācijas, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Saskaņā ar "Bloomberg" apkopotajiem datiem, 49 valstīs vakcīnu saņēmuši jau vairāk nekā 35 miljoni cilvēku, apmēram trešdaļa no tiem - ASV. Eiropā pirmo vakcīnas devu saņēmuši gandrīz 4,2 miljoni iedzīvotāju.

Pasaulē tiek izmantotas 7 dažādas vakcīnas. Visātrāk vakcinācijas notiek Izraēlā, Apvienotajos Arābu Emirātos, tad seko Lielbritānija un ASV. No Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pirmrindniece ir Dānija.

Izraēlā vakcinēto skaits uz 100 iedzīvotājiem ir  23,87, Emirātos – 14,21, Lielbritānijā – 5,02, ASV – 3,61, Dānijā – 2,22, bet vidēji ES šis rādītājs ir 0,95.

Vācijā Edīte Kvoicalla, kas mazliet vecāka par simt gadiem, saņēmusi jau otro “Pfizer” vakcīnas devu.

"Labi, injekcija bija laba. Es to zinu no Otrā pasaules kara laikiem, bet toreiz tajā bija difterija un masalas – visas tās vakcinācijas," atcerējās kundze.

Bet Norvēģijā tiek pētīts, kāpēc pēc saņemtās "Pfizer" vakcīnas 13 veci cilvēki nomiruši.

Ārsti šobrīd analizē, vai parasti vakcīnas blakusefekti ļoti veciem un slimiem nav izrādījušies liktenīgi.

"Mēs esam lūguši ārstus būt liberāliem un ziņot par nāvēm arī tad, ja viņiem ir šaubas par to, vai pastāv kāda saistība ar vakcināciju. Ņemot vērā pēdējās nedēļās pansionātos mirušos, to nav daudz," medijiem sacīja Norvēģijas Zāļu aģentūras galvenais ārsts Sigurds Hortemo.

Tikmēr Vācijas piemēram izveidot lielus vakcinācijas centrus tagad seko arī citas valstis. Piemēram, Beļģijā, Antverpenē, tiek celts vakcinācijas centrs, kas sāks darbu februāra vidū. Tur mērķis – 750 vakcinācijas vienas stundas laikā, 5000 vienas dienas laikā. Un pie darba tur tiks daudzi brīvprātīgie – pensionējušies mediķi un medicīnas studenti.

Savukārt Lielbritānijā izveidotas īpašās "drive-through" vietas, kur vakcīnas saņēmējam no automašīnas nemaz nav jāizkāpj. Vakcinēšanā iesaistītas arī parastas aptiekas.

To it īpaši novērtē gados vecāki vakcīnas saņēmēji, jo viņiem nav jādodas uz kādiem tāliem lieliem vakcināciju centriem.

"Te gāja mazliet kā viesuļvētrā. Mēs to no nulles esam izveidojuši trīs vai četrās nedēļās. Visa komanda ir ļoti priecīga piedalīties vakcinācijā, tāpēc šī ir ļoti aizraujoša diena mums un pacientiem," atzina kādas Lielbritānijas aptiekas direktors Endrjū Hodžsons.

Pagājušā gada pavasarī internetā bija dažādu viltotu aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu piedāvājumi, un tagad ir kārta vakcīnām. Francijā konstatēts desmitiem nelegālu interneta vietņu, kas piedāvā vakcīnas. Vienas vakcīnas cena 500 ASV dolāru un piegāde 35 dolāri.

"Pēc pieredzes mēs zinām, ka tās ir viltotas zāles. Mēs esam pieraduši pie šāda veida produktiem. Un šajā konkrētajā gadījumā mēs zinām, ka to ir grūti iegūt. Ir liela varbūtība, ka vakcīna ir viltota, kaut arī dažas devas varētu būt īstas," sacīja "Check Point Software" tehniskais direktors Filips Rondels.

Savukārt Lielbritānijā melnajā tirgū var nopirkt vizīti uz vakcinācijas kabinetu. Saskaņā ar Interpola datiem jau ir 3000 vietņu, un to skaits strauji palielinās.

"Noklikšķinot uz saites, jūs nonāksiet šajā vietnē, uz kuras ir oficiālais logo un kur varat rezervēt sev laiku. Šo noziedznieku, šīs krāpšanas mērķis ir nozagt jūsu personas datus. Tas var jums izmaksāt tikai dažus eiro, lai dabūtu vizīti ātrāk, bet galu galā jūs neko nedabūsiet. Šīs būs masveida izkrāpšanas, kas notiks ļoti bieži," skaidroja datordrošības eksperts Žeroms Biluā.

Interpols jau aicinājis cilvēkus būt modriem un neko “melnajā tirgū” nepirkt – ne vakcīnas, ne rezervēt vizītes uz vakcinācijas vietām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu