Jaunās privātuma politikas dēļ eksperti neiesaka izmantot "WhatsApp" (12)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
WhatsApp. Ilustratīvs attēls.
WhatsApp. Ilustratīvs attēls. Foto: Kaspars Grinvalds/ Shutterstock.com

"WhatsApp" īpašnieks "Facebook" paziņoja, ka turpmāk "WhatsApp" lietotāju dati tiks vairāk integrēti ar "Facebook". Ņemot vērā to, ka "Facebook" reputācija ir gana pretrunīga, troksnis sacēlās pamatīgs. Ažiotāža sacelta arī Latvijā, vēstī raidījums "TV3 ziņas".

Miljoniem "WhatsApp" lietotāju visā pasaulē sāka meklēt alternatīvas. "Facebook" par to, šķiet, nopietni nobijās, tāpēc piektdien paziņoja, ka izsludinātās pārmaiņas tiek atliktas uz vēlāku laiku. Taču tas diez vai mainīs to, ka arī Latvijas kiberdrošības eksperti par "WhatsApp" kļuvuši ļoti skeptiski.

Lietotne nelasa lietotāju sarakstes, jo tās ir šifrētas, bet vēlas piekļūt citai informācijai – kāds ir klienta telefona modelis, kādu tīklu tas lieto, cik bieži "WhatsApp" izmanto, kā izskatās lietotāja profila attēls, kādās čata grupās tas ir reģistrējies, ar ko kontaktējas. Ja lietotājs izmanto "WhatsApp" piedāvāto norēķinu platformu, informācija ir vēl plašāka.

Bez jauno noteikumu apstiprināšanas lietotāji "WhatsApp" nevarēs izmantot.

Aplikācijas īpašnieki uzsver, ka Eiropas lietotāju dati netiks nodoti "Facebook" rīcībā, ja viņi piekritīs jaunajiem nosacījumiem. Tas tādēļ, ka eiropiešus sargā vispārējā datu aizsardzības regula.

Populāro aplikāciju no sava tālruņa sola izdzēst NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

"Vismaz es, šādas, pēc datiem ļoti alkstošas aplikācijas negribu savā telefonā, un nopietnu saziņu caur to vairs neieteiktu nevienam.

Es iesaku "Signal", lielākā daļa, kas rūpējas par savu privātumu, arī to iesaka. No drošības perspektīvas labāka," saka Sārts.

Arī Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ("Attīstībai/Par!") pievienojas skeptiķiem, un aicina kritiski vērtēt lietotnes uzturētāju solījumus saudzēt Eiropas iedzīvotājus. Ministrijas darbinieku darba telefonos arī šo aplikāciju vairs neizmanto, privātajos – kā vēlas, bet Pabriks šo lietotni mudina nelietot.

"Es personīgi uzskatu, ka man no telefona "WhatsApp" būs jāizdzēš, jo, lai arī tiek uzskatīts, ka Eiropas Savienības likumdošana varētu daļēju mīkstināt šo datu vākšanu no mūsu ierīcēm Eiropas kontinentā, tas tomēr neatbild uz visiem jautājumiem, piemēram, ja mums ir kontakts ārpus Eiropas, un mums notiek saziņa, vai"WhatsApp" tomēr izmantos šīs lietas, un jebkurā gadījumā mēs to nespēsim izkontrolēt," norāda Pabriks.

Latvijas informācijas tehnoloģiju drošības uzraugi CERT.LV uzsver: "Ja savā viedtālrunī izmantojat "Facebook" lietotni, tad par “WhatsApp” varat neuztraukties – abi produkti pieder vienam saimniekam, kas jau tagad piekļūst ierīces saturam.

Tomēr, ja nevēlaties, lai jūsu saturs tiktu izmantots reklāmas nolūkiem, tad labāk "WhatsApp" izdzēst."

CERT.LV ieteiktā alternatīva – lietotne "Signal", kas vismaz pagaidām ir ļoti diskrēta. "Signal" saviem "Twitter" lietotājiem ieteicis arī slavenais uzņēmējs Īlons Masks. Turklāt atklāts arī jautājums, vai eiropieši patiešām var ticēt "WhatsApp" solījumiem, ka viņus datu vākšana neskars.

Jāpiemin, ka līdz ar gaidāmajām "WhatsApp" izmaiņām, strauji pieaudzis arī citas saziņas aplikācijas  – "Telegram" –  lietotāju skaits, trijās dienās 25 miljoni jaunu lietotāju, klāt jau 500 miljoniem esošo. Uzņēmums bāzēts Maskavā, un NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrs aicina lietotājiem būt piesardzīgiem.

"Pirms pāris gadiem Krievijas iestādes vēlējās iegūt zināmu piekļuvi "Telegram" datiem, "Telegram" mēģināja izvairīties, bija garš stāsts, kā apgāja aizliegumus. Nevaram īpašnieku uzskatīt par specdienestu pārstāvi. Tas, ka Krievijas dienesti mēģina izmantot iespējas, bet nevaru garantēt, kurā mirklī var izdoties," norāda Sārts.

CERT.LV uzsver – sociālo tīklu un mobilo lietotņu biznesā ar datiem tirgojās, vai vismaz tos akumulē praktiski visi. Atšķiras apjomi, pamatojums un nolūki. Bieži tam ir racionāls un servisam nepieciešams iemesls, tik pat bieži tikai peļņas vairošanas nolūkos.

Video: Raidījuma "TV3 ziņas" sižets

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu