Tiesu izpildītāja rīcības dēļ sirmgalve mūža novakarē zaudē vienīgo mājokli. Nekavējoties atstādināt viņu no amata liedzot policijas lēnais darbs (26)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: De Visu/Shutterstock

Pēc pagājušās nedēļas stāsta par vientuļu sirmgalvi, kura tūkstoš eiro liela parāda dēļ palikusi bez vienīgā mājokļa un viņai izkrāpti 28 tūkstoši, tieslietu ministrija sākusi pārbaudi par tiesu izpildītāja Rolanda Veinberga saukšanu pie disciplināratbildības un atstādināšanu no amata, vēstī raidījums "Nekā personīga".

Iespējamas negodprātīgas rīcības dēļ sadarbību ar Veinbergu pārtraucis arī "Rīgas namu pārvaldnieks", un tiks auditētas arī citu parādnieku piedziņas lietas. Uzņēmumā atstādināti vairāki darbinieki. Cik plašs bijis tīkls un, vai tajā varētu būt iesaistīti arī Rīgas pašvaldības darbinieki, tagad izmeklē arī policija.

Turpat 90 gadīgajai Elenora Ļaksai uzkrājās parāds "Rīgas namu pārvaldniekam".  Pārvaldnieks vērsās tiesā un lieta nonāca pie tiesu izpildītāja, kurš pārdeva pensionāres dzīvokli Lugažu ielā. Pēc parāda segšanas  pāri palikušos 28 tūkstošus eiro, tiesu izpildītājs neatdeva sirmgalvei. Bet aizskaitīja naudu  pensionārei nezināmai personai uz it kā izsniegta  vekseļa pamata. Dažos mēnešos sirmgalve palika bez mājokļa un naudas. 

"Man nav ar ko tiesāties. Nekāda noziedzniece es neesmu, ka mani par kaut ko būt jātiesā. Mani jātiesā būtu tikai par to, kāpēc tu tik ilgi dzīvo," pauž pensionāre.

Abu piedziņas lietu centrā ir  tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs. Lai gan pensionāres kontā  pietika naudas, lai segtu 1000 eiro lielo parādu "Rīgas namu pārvaldniekam", viņš izlika izsolē viņas vienīgo mājokli.

No dzīvokļa pārdošanas atlikušo naudu viņš paturēja savā kontā. Tāpēc divus mēnešus vēlāk parādoties vekselim ar identisku summu tai, kas glabājas pie tiesu izpildītāja, liecina par iespējamu Veinberga līdzdarbošanos shēmā. Veinbergs 28 tūkstošus eiro kādai Kristinai Lucenko aizskaitīja uz Lielbritānijā reģistrēto kontu tajā pašā dienā, kad viņa to pieprasīja.

"Mēs saskatām noziedzīgu nodarījumu grupā, kurā viena no personām varētu būt tiesu izpildītājs Rolands Veinbergs. Saistībā ar šo te naudas līdzekļu piesavināšanos," pauž Eleonoras Ļaksas pārstāve Ilze Kublinska.

Uz jautājumu, vai tieslietu izpildītājs darbojies viens, Kublinska bilst, ka "viennozīmīgi, nē. Jo diezgan pārliecinoši ar juridiskajām zināšanām jābūt šī te vekseļa sastādīšanā. Tāpat naudas līdzekļu izsekošanai ir norādīts šis te Apvienotajā Karalistē reģistrētais norēķinu konts".

Tieslietu ministrs Bordāns rosinājis saukt Veinbergu  pie disciplināratbildības. Lēmums tikšot pieņemts jaunnedēļ. Tomēr atstādināt nekavējoties  no amata  tiesu izpildītāju var tikai tad, ja aizdomās turamā statusu viņam piemēro policija.

"Pārbaudes process iekļauj arī iespējamo atstādināšanu. Tiklīdz tas būs iespējams, tā tas tiks paveikts. Bet tieslietu ministrija komunicē arī ar Valsts policiju, konkrētajām struktūrvienībām un viņu rīcībā ir visas iespējas uzlikt arestu, veikt kratīšanas, veikt pārbaudes šajā procesā. Šīs kompetences ir jānodala," pauž Bordāns.

"Bet tiktāl cik tas ir attiecināms uz konkrēto tiesu izpildītāju, tas process patlaban notiek. Un tas beigsies ļoti nopietni."

"Nekā personīga" jau  divas reizes ziņojis par krāpniecisku shēmu, kurā  Veinbergam bija izšķiroša loma un upuri nav bijuši spējīgi sevi aizstāvēt.  Pirms desmit gadiem tiesu izpildītājs  no kādas uzņēmējas kontiem lika noņemt vairāk nekā 2 miljonus eiro, balstoties uz neesošu aizdevumu, kas vēlāk cedēts  bezpajumtniekam.

Veinbergs tolaik taisnojās, ka tikai pildījis tiesas spriedumu. Un daļu uzņēmējas līdzekļu paspēja aizskaitīt uz Igauniju. Taču apkrāptās uzņēmējas ģimene viņam neticēja un vērsās policijā.  Veinbergs labi pazina konkrēto uzņēmēju, jo pirms tiesu izpildītāja karjeras ir pie viņas strādājis. 

Otrs gadījums bija pirms četriem gadiem. Kad ar multiplo sklerozi sirgstoša parādniece salīdzinoši neliela gāzes parāda dēļ piedziņas procesā zaudēja savu māju Mārupē. 

Abos gadījumos Veinbergs stāvējis  tuvu klāt, un abos gadījumos viņa darbība  tikusi vērtēta, taču pārkāpumi nav atklāti. 

Tagad jaunās informācijas kontekstā tieslietu ministrija pārbaudīs arī iepriekšējo lietu  materiālus.

Ministrija vētīs  arī notāres Ingas Muciņas darbību, jo viņa lika viltoto vekseli atmaksāt. Tāpat pensionāres neesošā parāda atmaksu bezstrīdu procesā apstiprināja tiesa. Ne notāre, ne tiesnese neuzskata, ka būtu pārkāpušas likumus un taisnojas, ka parakstu īstumu pārbaudīt nevarot.

"Tīri juridiski es tiešām no savas puses nesaredzu pārkāpumus, izskatot šo te pieteikumu!  Vienīgi varu teikt, ka tīri cilvēcīgi man, protams, ir žēl, ir sāpīgi, ir skumji par tādu notikušu faktu. Ir nepieļaujami un nepiedodami apkrāpt vecus cilvēkus, un man tiešām ir ļoti žēl, ka mans pieņemtais lēmums ir bijis par pamatu šādām te noziedzīgām darbībām," norāda Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas tiesnese Žanna Zujeva.

"Mēs redzam, ka tur notārs visu ir izdarījis atbilstoši vekseļa likumā paredzētajām darbībām. Tā kā tur nekādu pārmetumu notāram, kolēģei  šajā stadijā nav," pauž Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētājs Jānis Skrastiņš.

Vekselis ir dokuments, par to, ka kāda personai aizdod otrai naudu. Vekseļus nekur nereģistrē, un neviens neinteresējas par naudas izcelsmi un, vai tāda vispār ir.   Tikai pie naudas atprasīšanas klāt ir notārs, tad to apstiprina tiesa, un visbeidzot tiesu izpildītājs naudu piedzen. 

Vekseļa likums ir pieņemts pagājušā gadsimta 30 gados. Toreiz tā bija viena no retajām aizņemšanās formām ar stingru regulējumu. Tagad likums ir novecojis un,  neskatoties uz vairākkārtējiem labojumiem, mūsdienām neatbilstošs. 

Pirms  vairākiem gadiem notāri kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu rosināja, ka vienkāršo vekseli ar summu virs 3 tūkstošiem, jāapstiprina pie notāra. Tomēr  izmaiņas vekseļa likumā tālāk par tieslietu ministriju netika.

"Šeit ir reāls caurums likumā. Neviens to nekontrolē. Šī vekseļa forma ir arhaiska, novecojusi, mūsdienām neatbilstoša. Mūsu vēlme būtu, ka likumdevējs šādu formu bezstrīdus kārtībā likvidētu. Viņa (šāda kārtība) būtu atceļama," norāda Skrastiņš.

Tā kā vekseļu reģistra nav, ir neiespējami noteikt, cik daudzi lieto šādu aizņēmumu formu. 

Tā kā prokuratūra lūgusi uzlikt arestu sirmgalves dzīvoklim, kādu laiku Eleonora Ļaksa būs pasargāta no izlikšanas no sava vienīgā mājokļa. Taču, neskatoties uz acīmredzamo krāpšanu, būs vajadzīgs vēl ilgs laiks un tiesas lēmumi, lai pensionāre varētu mierīgu sirdi, kā viņa sacīja "pavadīt mūža novakari" savās mājās.  

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu