Sociālo tīklu ilūzija - vai pēc foto ir iespējams noteikt, kurš lieto steroīdus?

Foto: Stokkete/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Bieži vien bildes ar jauniem muskuļotiem ķermeņiem liek apšaubīt, vai panākumus sportists ir ieguvis saviem spēkiem. Fitnesa un personīgie treneri izšķir dažas pazīmes, kuras pasaka vairāk nekā jebkurš "Instagram" ieraksts. Medija "Vice" žurnāliste Ketija Veija no Bruklinas noskaidroja, kā, paskatoties fotoattēlā, noteikt, kurš no "bodibilderiem" lietojis steroīdus.

Kad indiešu aktieris un komiķis Kumails Nandžiani ap Ziemassvētkiem savā "Twitter" kontā publicējis dažus fotoattēlus, kuros redzams, kā viņš ēd vakariņas, viņš, visticamāk, negaidīja, ka gūs tik plašu slavu. Taču izspiedušies asinsvadi uz rokām, platie pleci un kvadrātveidīgā žokļa līnija izraisīja tik plašus strīdus, ka diskusija tika turpināta "Reddit" vietnē, kur tika izveidots "sabredits" (no angļu valodas - "subreddit") ar 83 000 dalībniekiem par tematu:

"Vai kādreiz slaidais Nandžiani ir lietojis steroīdus, lai palielinātu svaru un uzaudzētu muskuļus?"

No vienas puses cilvēki apgalvo, ka Nandžiani ķermeņa uzbūve neļauj sasniegt šādus rezultātus bez "rezultāta uzlabotājiem". Aizstāvji metās virsū, citējot Nandžiani 2019. gada paziņojumus par to, kā personīgie treneri un nopietnas uztura izmaiņas palīdzēja viņam sasniegt jaunu, masīvu izskatu, gatavojoties lomai "Marvel" filmai, un apsūdzēja Nandžiani kritiķus rasismā. Vai komentētāji bija pārsteigti par balto vīriešu, piemēram, Krisa Prata, Liama Hemsvorta un Evansa, kuri fimās tēloja "supercilvēkus", iespaidīgajiem ķermeņiem?

Jautājums par to, vai šķietami pēkšņi kļuvis muskuļots cilvēks ir lietojis muskuļu masas palielināšanas preparātus paliek neatbildēts - pat iepriekš minētajā "sabreditā", kas veltīts aktieru un "Instagram" fitnesa influenceru ķermeņa uzbūves analīzei. Lai arī abas puses diskusijās par Nandžiani ķermeni bija pārliecinātas savos spriedumos, dažiem ekspertiem, kuri spēj mainīt ķermeņa izskatu ar smagu darbu, šķiet, ka atbilde nav tik skaidra.

Eksperti norādīja, ka bez ķermeņa analīzes nav iespējams sniegt galējo spriedumu par to, vai kāds lieto steroīdus vai citus līdzekļus muskuļu masas palielināšanai, it īpaši, ja tas balstīts vienīgi uz fotoattēliem.

"Attēlus ir ļoti grūti atšķirt," norādīja profesionālais kultūrists un treneris Klifs Vilsons intervijā. Viņš saka, ka pats saņemot neskaitāmas apsūdzības par steroīdu lietošanu zem savām bildēm "Instagram", uz ko viņš vienmēr atbildot: "Ja jūs mani redzētu personīgi, jūs nekad nedomātu, ka es lietoju narkotikas."

Pēc Vilsona teiktā, kurš trenē klientus kultūrisma sacensībām, treneris audzējot viņu muskuļu masu dabiski un "pastiprināti". Aizspriedumi rodas tāpēc, ka ārpus fitnesa pasaules valdot vispārpieņemts nepareizs uzskats par to, ko steroīdi var paveikt.

Vilsons skaidroja, ka cilvēki visbiežāk izmanto veiktspējas uzlabotājus, lai uzturētu pastāvīgu slaidumu, nevis lai sasniegtu lielāku muskuļu masu, lai gan pat viņš ne vienmēr esot drošs, kurš lieto uzlabotājus un kurš ne. "Strādājot pilnas slodzes darbu, esmu redzējis cilvēkus, kurus redzot, no pirmā acu skatiena, jūs varētu padomāt, ka viņi noteikti lieto steroīdus, bet tad - viņi karjeras laikā iztur ap 50 zāļu testiem," viņš teica.

Tajā pašā laikā, Vilsons stāsta, ka ir bijuši gadījumi, kad viņš esot teicis, ka kādas personas ķermeņa uzbūve neesot īsti iespaidīga, bet beigās izrādoties, ka šī persona neiziet zāļu testu jau no pirmās reizes.

Dažas iezīmes tomēr esot, kā to noteikt, bet, visticamāk, tās būs iespējams pamanīt dzīvē nevis "Instagram" attēlos. Vilsons norādīja uz pārāk strauju muskuļu augšanu kā pirmo pazīmi, kad tiek lietoti uzlabotāji ķermeņa pārveidošanā, sevišķi, ja tam seko straujš muskuļu zudums. "Ja kāds sāk lietot uzlabotājus, to nevar darīt mūžīgi," viņš teica. "Kāmēr uzlabotājus lieto, muskuļi turpina augt, bet kaut kādā brīdī, viņiem tas būs jāpārtrauc.

Tādā gadījumā viņi zaudēs muskuļus, pat ja viņi turpinās cītīgi trenēties - muskuļi samazināsies."

Pēc Vilsona teiktā, tas kontrastē ar to, ko dabisks kultūrists redzētu dīkstāves periodā, jo ir daudz grūtāk zaudēt muskuļus, kas izveidojušies ilgākā laika posmā. "Daudzi pētījumi faktiski parāda, ka, samazinot treniņu apjomu par aptuveni 50 %, ja jūs esat dabisks kultūrists apmēram sešas līdz astoņas nedēļas, jūs joprojām saglabāsiet visu, ko esat cītīgi trenējis," viņš teica.

Vēl viens pilna laika kultūrisma sacensību treneris Pīters Fišens sacīja, ka proporcionalitāte ir tā, kas pasaka priekšā. "Es zinu, cik lieli ir lielākā daļa dabisko profesionālo kultūristu," Fišens norādīja. "Tāpēc, ja kāds ir uzkrītoši lielāks, tad tā ir zīme. Es nezinu ļoti daudz dabisko profesionāļu, kuri ir mazāki par 180 centimetriem un uz skatuves sver vairāk nekā 80-85 kilogramiem. Man ir bijuši daži klienti aptuveni 180 centimetrus gari, kuru svars ir tuvu 90 kilogramiem. Taču, kad svars ir pāri 95-99 kilogramiem, tad būs ļoti maz dabisku kultūristu, kuri izies zāļu testus.

Bet, ja augums ir 175 centimetri un svars - 120 kilogrami, jūs to nezināt, taču varat pieņemt [ka zāļu tests netiks iziets]."

"ATHLEAN-X" dibinātājs un slavenais treneris Džefs Kavaljē norādīja uz dažām pamata, estētiskajām steroīdu lietošanas pazīmēm: pūtītēm, īpaši nobriedušā vecumā, un krūts audu uzkrāšanās vīriešiem, kas pazīstama kā ginekomastija - abas blakusparādības ir no hormonālo uzlabotāju ietekme uz organismu. Amerikas realitātes šova "Vanderpump Rules" dalībnieks Džaks Teilors, 2016. gadā tika pakļauts ginekomastijas operācijai, lai gan viņš apgalvoja, ka to esot izraisījusi "uztura bagātinātāji", nevis īsto steroīdu lietošana.

Kavaljē sacīja, ka viņš arī ievēro, vai kādam, kurš pēkšņi kļuvis par "muskuļu kalnu", iepriekš ir bijuši treniņi vai arī viņu muskuļi parādījušies no "zila gaisa". "Ja, veicot ķermeņa transformāciju, cilvēka vienīgais uzdevums ir tikt vaļā no ķermeņa taukiem un viņam ir laba muskuļu bāze, šie puiši var iegūt izmaiņas tiešām ātri," viņš teica.

"Puiši, kuru kalsnais ķermenis kļūst stipri muskuļains īsā laika posmā, manuprāt, ir visaizdomīgākā pārvērtība."

Būt par slavenību 20. gadsimtā nozīmē tikt rūpīgi pārbaudītam, ​​kad sociālie mediji mums piedāvā gan analizēt slavenību materiālus, gan sociālās platformas, kur to darīt kolektīvi. Viens no neglītākajiem veidiem, kā tas izpaužas, ir tad, kad slavena cilvēka ķermenī notikušas manāmas pārmaiņas. Tā bieži vien rodas vispārpieņemti fakti, kas nav īpaši precīzi vai produktīvi – tie var radīt ilgstoši paliekošu "kauna traipu" par steroīdu lietošanu, kas tikai veicina visus šos minējumus.

Taču, pēc Vilsona teiktā, šī problēma vairāk plaukst parastās ikdienas runās, nevis kultūrisma pasaulē, kur "pārbaudītas" un "nepārbaudītas" sacensības smalki novelk robežu, pieprasot (vai nepieprasot) tīrus rezultātus steroīdu pārbaudē.

"Patiesībā, vienīgais kaitējums, ko redzu no cilvēkiem, kuri apgalvo, ka ir dabiski kultūristi, kaut patiesībā viņi tādi nav, ir tas, ka tas sniedz nepatiesu priekšstatu par to, kas patiesībā ir iespējams,"

sacīja Vilsons. "Kamēr sportisti ir godīgi, es personīgi to [steroīdu lietošanu] neuzskatu par problēmu."

Pieņemot faktu, ka ekrānos tik daudz redzamo ķermeņu jebkurā gadījumā tiek apstrādāti ar datorgrafikas palīdzību un fotoattēlu rediģēšanas lietotnēs, tas varētu ietaupīt mūsu laiku, izliekoties, ka viss ir kārtībā un vienkārši izbaudīt šo šovu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu