"Centrālā laboratorija" pērn veikusi 352 288 testus Covid-19 noteikšanai

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19 analīzes.
Covid-19 analīzes. Foto: Evija Trifanova/LETA

SIA "Centrālā laboratorija" pagājušajā gadā visā Latvijā veikusi 352 288 testus Covid-19 noteikšanai, aģentūru LETA informēja AS "Repharm" komunikācijas direktore Līga Ribkinska.

Uzņēmumam pašlaik ir vairāk nekā 30 Covid-19 testu paraugu paņemšanas punktu Latvijā. Covid-19 testēšanā un paraugu ņemšanā ir iesaistīti ap 140 darbinieku, apmērām puse no tiem ir ārstniecības personas, kas ņem analīzes Covid-19 paraugu nodošanas punktos.

Laika posmā no 2020.gada marta līdz decembrim laboratorija ir veikusi 352 288 Covid-19 testus. Lielākā daļa paraugu ņemšanas punktu ir mobilie namiņi.

Tāpat uzņēmums nodrošina vidēji 50 mājas vizītes dienā pie pacienta mājās, kā arī trīs līdz piecus izbraukumus dienā uz darba vietām. Pavasarī katru dienu, ieskaitot brīvdienas, mobilās brigādes nodrošināja 100-150 mājas vizītes visā valstī. Pēdējos mēnešos mobilās brigādes katru dienu dodas uz skolām, bērnudārziem, pansionātiem un uzņēmumiem, lai veiktu kolektīvu darbinieku testēšanu.

"Centrālās laboratorijas" vadītāja, laboratorijas ārste Jana Osīte skaidroja, ka apzinoties nepieciešamību pēc aktīvas laboratorisko izmeklējumu veikšanas, uzņēmums jau pavasarī sāka veikt nopietnas investīcijas testēšanas iekārtās.

"Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, mūsu kapacitāte ir pieaugusi, tāpēc esam gandarīti, ka varam turpināt rūpēties par Latvijas iedzīvotāju veselību. Pandēmija prasījusi cilvēkresursu novirzīšanu Covid-19 analīžu testēšanai, tādēļ jaunu filiāļu atvēršana un papildus speciālistu piesaiste nodrošinās iedzīvotājus ar ierastajiem pakalpojumiem un rosinās neatlikt veselības pārbaudes," uzsvēra Osīte.

Tāpat, ņemot vērā Covid-19 testēšanas apmērus, uzņēmums ir nopietni paplašinājis arī savu darbinieku skaitu, ir pieņemti zvanu centra darbinieki, autovadītāji, medicīnas personāls, kas strādā dažādos punktos. "Reģionos piesaistām darbā arī vietējo medicīnas personālu, ar mums kopā strādā māsiņas no Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta un vietējām slimnīcām," klāstīja Osīte.

Paplašinot vispārīgo laboratorisko izmeklējumu pakalpojumu kapacitāti, "Centrālā laboratorija" atvērusi jaunas filiāles Rīgā un Daugavpilī. Jaunās filiāles Mežciemā, Hipokrāta ielā 7 un Daugavpilī, Viestura ielā 3 ir atvērtas kopš janvāra sākuma un īpaši piemērotas, lai analīzes varētu nodot arī mazākie apmeklētāji. Viņiem izveidota atsevišķa rinda un labiekārtots kabinets, kā arī pēc procedūras bērni saņem diplomu par drosmi.

Latvijā pašlaik ir 59 "Centrālās laboratorijas" filiāles, kurās nereti dienā tiek apkalpoti pat līdz 5000 klientu, neskaitot Covid-19 testēšanas, kuras notiek atsevišķās īpaši šim mērķim paredzētos punktos. Kopumā viena gada laikā laboratorija veic ap 6 500 000 analīžu. Visvairāk tiek veiktas pilnās asinsainas analīzes, kā arī pārbaudīti D vitamīna un holesterīna rādītāji.

"Centrālā laboratorija" Latvijā darbojas kopš 1994.gada. Tā ir viens no veselības uzņēmumu grupas "Repharm" uzņēmumiem.

"Firmas.lv" dati liecina, ka 2019.gadā "Centrālās laboratorijas" apgrozījums bijis 16,029 miljoni eiro, bet peļņa sasniegusi 2,261 miljonus eiro. Informācija par pērno gadu vēl nav pieejama.

"Repharm" patiesie labuma guvēji, pēc "Firmas.lv" datiem, ir vairākas Latvijas privātpersonas - Roberts Tavjevs, Jānis Oskerko, Mihails Lurje, Aleksandrs Livšics, Andrejs Leibovičs, Sergejs Korņijenko, Josifs Apts un Jeļena Ņikitina.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu