Atbalsta paplašināšana vērtējama pozitīvi, taču situācija skaistumkopšanas nozarē izskatās aizvien bezcerīgāka, pauž asociācija

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tukšs naudas maks un monētas.
Tukšs naudas maks un monētas. Foto: MR.SUWAT RITTIRON/Shutterstock

Valdības lēmums par dīkstāves atbalsta iespēju paplašināšanu skaistumkopšanas jomā strādājošiem ir vērtējams pozitīvi, tomēr kopumā situācija nozarē izskatās aizvien bezcerīgāka, sacīja Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācijas prezidente Sabīne Ulberte.

Viņa pieņemtos grozījumus vērtēj atzinīgi, uzsverot, ka tie izstrādāti kopā ar nozari. "Valdības lēmumā bija viss tieši tā, kā bijām vienojušies. Tas arī bija reālākais risinājums, ko bija iespējams piedāvāt," sacīja asociācijas prezidente.

Viņa norādīja, ka to, cik lielā mērā jaunā kārtība būs palielinājusi dīkstāves pabalsta saņēmēju skaitu skaistumkopšanas nozarē, varēs vērtēt februāra vidū, kad būs beigusies pieteikšanās atbalsta saņemšanai par janvāri. Tomēr viņa prognozēja, ka šo personu skaits būs nenoliedzami lielāks.

"Es arī gribu ticēt, ka tie, kas pieteiksies, pabalstu saņems. Protams, vienmēr būs cilvēki, kuri bļaus, ka neko nav saņēmuši. Taču būsim reāli - savu darbību ir jāreģistrē vismaz kaut kur," uzsvēra Ulberte.

Viņa arī piebilda, ka attiecībā uz pabalstiem patlaban neesot sajūta, ka no valsts puses kādam kaut ko censtos nesamaksāt, bet tiek meklēti risinājumi, lai pabalstus piešķirtu.

"Tagad būs mehānisms, kas liks tikai uzrakstīt vajadzīgo iesniegumu, un tas būs iespējams arī cilvēkiem, kas ir bijuši, piemēram, skaistumkopšanas nozarē strādājošie administratori un grāmatveži," pauda Ulberte.

Viņa atzinīgi vērtēja arī to, ka atbalstam varēs pieteikties arī tie nodarbinātie, kuri pagājušā gada nogalē mainīja savu patentmaksātāja statusu pret ko citu. Tādējādi, pēc Ulbertes teiktā, viņiem pabalsts nepienācās, jo bija pagājis pārāk neilgs laiks kopš viņi strādāja citā nodokļu maksāšanas režīmā.

No šā gada 1 .janvāra vairs nepastāv patentmaksas nodokļu režīms. Vienlaikus šobrīd skaistumkopšanas nozarē aizvien ir pietiekami daudz darbinieku, kas tādējādi nav savu uzņēmējdarbību pārreģistrējuši kādā citā režīmā.

"Strādāt pašreiz nevaram, skaidri nezinām, kad arī varēsim, līdz ar to daudziem nav skaidrs, kādā režīmā tagad būtu labāk pārreģistrēties," teica Ulberte.

Valsts ieņēmuma dienests šonedēļ plāno nozares cilvēkiem par šo tēmu rīkot vebināru. "Tas arī varbūt ir maziņš, bet tomēr kaut kāds solītis pretim, lai lietas kaut kā sakārtotu," sacīja asociācijas vadītāja.

Tai pat laikā lēmums par to, ka pašreiz spēkā esošie ierobežojumi turpināsies vēl vismaz līdz 7. februārim, situāciju skaistumkopšanas nozarē padara aizvien bezcerīgāku, atzina Ulberte. Par ierobežojumu saglabāšanu valdība otrdien vienojās konceptuāli, un šāds lēmums cita starpā nozīmē, ka vismaz līdz 7.februārim būs aizliegti visi skaistumkopšanas pakalpojumi.

"Šis uzlabojums ir tikai solis pretim izmisumam.

Pabalsts kādam, iespējams, palīdzēs pabarot bērnus, bet nav runa par to, ka tādā veidā šī nauda kādam varētu reāli palīdzēt saglabāt telpas vai segt zaudējumus, kas radušies, bojā aizejot iepriekš iepirktiem materiāliem un līdzekļiem," sacīja Ulberte.

Saistībā ar to Ulberte izcēla kādu citu problēmu. Proti, skaistumkopšanas kabineti, kas atrodas ārstniecības iestādēs, darbu daudzviet turpinot.

"Šeit ir stāsts par negodīgu konkurenci. Es, piemēram, piezvanu uz kādu no šādiem kabinetiem, un prasu, vai procedūru sniegs dermatologs, bet tur man atbild, ka nē - kosmētiķis.

Šeit rodas jautājums - kādēļ viņi, "paejot zem" medicīnas iestādes, darbu var turpināt, bet šāds pats pakalpojums citās vietās nav atļauts?" jautāja Ulberte.

Pēc viņas teiktā, Veselības inspekcija esot norādījusi, ka šādi kabineti darbu nevar turpināt arī tad, ja tie atrodas medicīnas iestādē, tomēr Ulberte uzsvēra, ka tas notiekot tik un tā.

Ministru kabinets otrdien atbalstīja priekšlikumu papildināt dīkstāves atbalsta regulējumu skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem saistībā ar noteiktajiem Covid-19 drošības pasākumiem.

Atbalsta apmērs ir paredzēts no 500 līdz 1000 eiro.

Analizējot līdzšinējo situāciju ar pieteikšanos atbalstam, kā arī ņemot vērā samērā zemo aktivitāti tieši skaistumkopšanas nozarē, Finanšu ministrija (FM) sadarbībā ar nozares asociācijām sagatavoja grozījumus dīkstāves atbalsta regulējumā, jo nozarē strādājošo struktūra ir ļoti atšķirīga, proti, tās pārstāvji strādā dažādos nodokļu režīmos.

Piedāvātais risinājums paredz atbalsta par dīkstāvi piešķiršanu no 2021. gada janvāra uz laiku, kamēr ir liegums darboties skaistumkopšanas nozarei, visiem skaistumkopšanas nozarē strādājošajiem, kas nozarē bija nodarbināti 2020. gada oktobrī vai novembrī, vai decembrī.

Mainītais regulējums paredz arī to, ka patentmaksātājam, lai pretendētu uz atbalstu, bija jābūt spēkā patentam 2020. gada augustā vai septembrī, vai oktobrī, vai novembrī, vai decembrī.

Arī darbiniekam, pašnodarbinātai personai un patentmaksātājam, kurš saņem atbalstu par dīkstāvi, skaistumkopšanas nozarē tiek paredzēts piešķirt piemaksu 50 eiro apmērā par katru apgādībā esošu bērnu vecumā līdz 24 gadiem.

Tāpat ziņots, ka ar Covid-19 pandēmijas mazināšanu saistītie ierobežojumi valstī būs spēkā līdz 7. februārim. Valdība par ārkārtējās situācijas pagarināšanu līdz 7. februārim bija lēmusi jau iepriekš, tomēr vairāki no ierobežojumiem sākotnēji bija paredzēti tikai līdz 25. janvārim. Piemēram, pienākums iedzīvotājiem brīvdienās ievērot komandantstundu, kā arī noteikti ierobežojumi attiecībā uz pakalpojumu un tirdzniecības jomām, arī izglītību.

Līdz 25. janvārim ir aizliegti skaistumkopšanas, pīrsinga un tetovēšanas pakalpojumi, sporta inventāra noma iekštelpās un fotopakalpojumi klātienē, izņemot fotogrāfiju izgatavošanu dokumentiem, kā arī saimnieciskie pakalpojumi klātienē, kas saistīti ar izklaidi un labsajūtu. Tāpat aizliegtas dzinējmedības.

Valdība par visu ierobežojumu pagarināšanu līdz 7. februārim plāno lemt sēdē 21. janvārī, bet otrdien par to panākta konceptuāla vienošanās.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu