Saeima lems par iespējas Latvijai hokeja čempionātu rīkot kopā ar Baltkrieviju noraidīšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Edijs Pālens / LETA

Saeimas šodienas sēdes darba kārtībā iekļauts paziņojums, kurā noraidīta iespēja Latvijai pasaules čempionātu hokejā vīriešiem šogad rīkot kopā ar Baltkrieviju, ņemot vērā kaimiņvalstī izvērstās vardarbīgas represijas.

Saeimas Ārlietu komisija šo paziņojumu atbalstīja 18.janvārī. Vēlāk tajā pašā dienā Starptautiskā Ledus hokeja federācija (IIHF) Baltkrievijas galvaspilsētai Minskai atņēma 2021.gada pasaules čempionāta hokejā rīkotāju tiesības.

Paziņojumā pausts atbalsts Latvijas gatavībai hokeja čempionātu organizēt Rīgā.

"Latvija noraida jebkādu iespēju rīkot hokeja čempionātu kopā ar Baltkrieviju, jo esošajos apstākļos, kamēr Baltkrievijā tiek izvērstas vardarbīgas represijas, rīkot šāda mēroga sporta pasākumu Minskā ir nepieļaujami," iepriekš, 18.janvārī, atsaucoties uz Ārlietu komisijā pieņemto paziņojumu, uzsvēra Kols.

Komisijā atbalstītajā paziņojumā IIHF aicināta ievērot savus principus, neleģitimizēt brutalitāti un necilvēcību, ar kādu Baltkrievijas varas iestādes un režīms vēršas pret miermīlīgiem iedzīvotājiem, un atteikties no šī gada pasaules čempionāta hokejā organizēšanas šajā valstī. Tāpat dokumentā aicināts nerīkot čempionātu valstīs, kurās sporta pasākumus nedrīkst organizēt dopinga pārkāpumu dēļ.

Paziņojumā pausts atbalsts Latvijas gatavībai sadarbībā ar IIHF nodrošināt 2021.gada pasaules čempionāta hokejā vīriešiem organizēšanu rīkotāja statusā.

Baltkrievijas varas iestādes turpina ar represijām un vardarbību vērsties pret pilsoniskās sabiedrības locekļiem un neatkarīgo plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem, turklāt represijas tiek vērstas arī pret šīs valsts sporta sabiedrības pārstāvjiem, tai skaitā sportistiem, uzsvērts paziņojumā.

Tāpat paziņojumā uzsvērts, ka sportu vienmēr un visur raksturojuši divi principi - sportiskais gars un godīga spēle -, kurus ievērojot un godājot arī liela mēroga starptautisku sporta pasākumu norisē ir iespējams vienot valstis un sabiedrības.

Deputāti dokumentā norādījuši, ka esošā situācija Baltkrievijā radītu draudus sportistu drošībai un veselībai gan varas iestāžu piekoptās brutalitātes dēļ, gan novērotā atbildības trūkuma dēļ Covid-19 pandēmijas kontekstā.

Paziņojumā arī apliecināts nemainīgs atbalsts Baltkrievijas iedzīvotāju labklājībai un nacionālajai suverenitātei.

Latvija un Baltkrievija 2017.gadā kopīgi ieguva tiesības šogad organizēt pasaules čempionātu hokejā. Arī Eiropas Parlaments savā rezolūcijā par situāciju Baltkrievijā mudinājis Eiropas Savienības dalībvalstu un visu citu demokrātisko valstu nacionālās hokeja federācijas aicināt IIHF atsaukt savu lēmumu par 2021.gada pasaules čempionāta daļēju rīkošanu Baltkrievijā līdz situācija, jo īpaši cilvēktiesību jomā, valstī būs uzlabojusies.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu