Tallinas zoodārza mūžībā aizgājušajai lauvai konstatēts Covid-19 (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Džuna.
Džuna. Foto: Maaja Kitsing

Tallinas zooloģiskā dārza Āzijas lauvas tēviņš Džuna (mīļi saukts arī par Džoniju) 13. janvārī Tallinas zooloģiskajā dārzā nieru mazspējas dēļ tika eitanizēts. Lauvas tēviņam tika veikts koronavīrusa tests, kas izrādījies pozitīvs, ziņo laikraksts "Postimees".

Veicot veterināro pārbaudi 2020. gadā, lauvai tika diagnosticēta nieru mazspēja, kā rezultātā viņam sāka pasliktināties veelība. 2021. gada janvārī Džunas stāvoklis krietni pasliktinājās, un veterinārārsti nedeva nekādas cerības uz atveseļošanos.

Lai novērstu turpmākās sāpes un ciešanas, lauva tika iemidzināta. Dzīvniekam tika konstatēti arī augšējo elpceļu slimības simptomi. Ņemot vērā, ka arī kaķu dzimtas pārstāvji var būt Covid-19 pozitīvi, Džuna pēc eitanāzijas tika pārbaudīts, veicot koronavīrusa testu. 

Testa rezultāts bija pārsteidzošs - lauva patiešām bija inficējies ar Covid-19.

Zoodārza personāls, kas ir bijis tiešā vai netiešā veidā saskarē ar lauvu māju, ir veicis koronavīrusa un antivielu testus. 13 testa rezultāti bijuši negatīvi gan infekcijas, gan antivielu gadījumā. "Postimees" ziņo, ka vēl ir gaidāmi divu zoodārza darbinieku testu rezultāti.

Tallinas zooloģiskā dārza direktora Tita Marans skaidro, ka vēl nav zināms, kā lauva varēja būt inficējies.

"Uz potenciāli inficētiem dzīvniekiem attiecas stingrākas higiēnas un sanitārās prasības. Lauvai tika veikti trīs neatkarīgi testi. Mēs cenšamies noteikt infekcijas avotu," skaidro Marans.

Lai gan pagaidām citiem zoodārza dzīvniekiem nav Covid-19 simptomu, tomēr zoodārza vadība noteikusi pārbaudīt arī tos dzīvniekus, kuriem ir potenciāls infekcijas risks.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu