Viltus "finanšu speciālisti" izkrāpuši vairākus tūkstošus eiro Rēzeknes un Balvu iedzīvotājiem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Motortion Films/shutterstock.com

Jaunajā gadā Latgalē sākti vairāki kriminālprocesi par finanšu līdzekļu izkrāpšanu, jo Rēzeknē un Balvos no personām ir izkrāpti vairāki tūkstoši eiro, aģentūru LETA informēja Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes pārstāve Lāsma Kursīte.

Policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, saņemot telefona zvanus no nezināmām personām, kuras runā tikai un vienīgi krievu valodā, kas sevi sauc par uzņēmumu finanšu brokeriem vai cita veida "finanšu speciālistiem". "Minētie "finanšu speciālisti" pārliecina cilvēkus sākt investīciju darbības, izmantojot dažādas Latvijas Republikā nereģistrētās virtuālas interneta platformas, kā arī piedāvā palīdzību visā procesā, lai sāktu investēšanu," informēja Kursīte.

Saziņas procesā potenciālajiem ieguldītājiem piekrītot piedāvājumam, komunikācija turpmāk notiek, izmantojot tērzēšanas lietojumprogrammu "Skype" tikai un vienīgi krievu valodā. Mēģinot sākt komunikāciju latviešu valodā, viltus brokeri atzīst, ka nerunā latviski.

"Ar "finanšu speciālistu" palīdzību iedzīvotāji savos datoros izveido norēķina kontus virtuālās interneta platformās un tiek sākta investīciju ieguldīšana. Tādā veidā personas, kuras piekritušas iesaistīties apšaubāmajās finanšu operācijās tiešsaistē, veic dažādas finanšu darbības, kuru rezultātā vairākos maksājumos tiek pārskaitītas dažādas naudas summas," klāstīja VP pārstāve.

Turpinot komunikāciju ar krāpniekiem, pēc viņu ieteikumiem ieguldītāji turpina veikt dažādas finanšu darbības, pērkot un pārdodot dažādas akcijas, kā arī veic citas finanšu aktivitātes, kas kopumā rada iespaidu, ka personas no tām darbībām iegūst peļņu.

VP norāda, ka komunikācijā krāpnieki izmanto telefona numurus, kas reģistrēti dažādās valstīs - Latvijā, Lietuvā, Igaunijā, Portugālē, Itālijā, Austrijā, Francijā, Beļģijā, Anglijā, Vācijā, Rumānijā, Nīderlandē un citās. Sarunvaloda starp ieguldītājiem un "finanšu speciālistiem" notiek krievu valodā, taču nedrīkst izslēgt arī iespēju, ka krāpnieki turpmāk var komunicēt citās valodās.

VP veic pārbaudi par šāda veida gadījumiem. "Ir pamatotas aizdomas, ka šādu naudas izkrāpšanas shēmu īsteno organizēta personu grupa no ārvalstīm, un noskaidrots, ka šādi noziegumi ir veikti ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs," informēja Kursīte.

Viņa aicina iedzīvotājus, pirms pieņemt lēmumu par finanšu līdzekļu ieguldīšanu, pārliecināties, vai minētais uzņēmums ir reģistrēta Latvijā, kādi ir tā darbības veidi, kā arī iegūt cita veida informāciju, kas liecina par uzņēmuma darboties spēju. Pirms investīciju platformu izmantošanas, policija aicina pārliecināties, ka izvēlētais pakalpojuma sniedzējs ir saņēmis Finanšu un kapitāla tirgus komisijas licenci.

Policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem, komunicējot ar nepazīstamiem cilvēkiem vai arī iepazīstoties sociālos tīklos ar virtuālajiem lietotājiem. Tāpat nevajadzētu nevienam izpaust savus personas datus, elektronisko maksāšanas līdzekļu datus, tādējādi nepakļaujot sevi riskam kļūt par krāpniecības upuriem.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu