Ministri neatsaucas Bordāna aicinājumam rīkot attālinātu valdības sēdi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Valsts kanceleja

Ministri ceturtdien, 21. janvārī, neatsaucās tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) aicinājumam valdības diskusijas par ārkārtējo situāciju rīkot atklāti.

Ceturtdien valdības sēdes slēgtajā daļā plānots pieņemt lēmumu, kas paredz līdz 7.februārim pagarināt ar Covid-19 pandēmiju noteiktos ierobežojumus.

Valdības sēdes sākumā Bordāns aicināja ministrus par ierobežojumiem diskutēt atklāti, tādējādi uzlabojot komunikāciju. Tieslietu ministrs pauda bažas, ka ārkārtējās situācijas laikā valdība ir tā, kas pieņem visus lēmumus, nevis Saeima, tādējādi "dubultā tiek ierobežotas tiesības".

"Lēmumu pieņemšana slēgtās sēdēs rada ne tikai komunikācijas problēmas, bet arī juridiskas," uzsvēra Bordāns, piebilstot, ka sabiedrības neizpratni rada slepena lēmumu pieņemšana par tādiem jautājumiem kā, piemēram, precēm, kuras ārkārtējās situācijas laikā var vai nevar tirgot veikalos. 

Tieslietu ministrs aicināja kolēģus jau šodien jautājumus par ārkārtējo situāciju pārrunāt atklāti. Tomēr Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) atzina, ka par Bordāna priekšlikumu ir iespējams diskutēt, bet ne šodienas sēdes kontekstā.

Vienlaikus Kariņš atzina, ka atklātas diskusijas par ārkārtējo situāciju viņam kā valdības vadītājam nāktu par labu, jo tad sabiedrība redzētu, cik "interesanti argumentējis" katrs ministrs. 

Tajā pašā laikā, premjera ieskatā, šādas atklātas diskusijas raisītu vēl lielākas neskaidrības, turklāt Kariņam svarīgs ir valdības sēdes beigās panāktais ministru kopīgais lēmums, nevis valdības sēdēs paustās atsevišķās pozīcijas.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP) piebilda, ka valdības sēžu atklātībai neesot nekādas saistības ar komunikāciju par krīzes situāciju. Ministrs drīzāk aicināja sakārtot komunikāciju profesionāli "vai nu Valsts kancelejā, vai kur citur".

Pabriks uzsvēra, ka viņš iebilst pret debašu atklātību valdībā, jo viņš nevēlas "iekšējo diskusiju padarīt par teātri vai kabarē".

Bordāns uz Pabrika sacīto reaģēja, ironiski piebilstot, ka jebkurš jauns priekšlikums, kas ir pretrunā ierastajai rutīnai, tiek nosaukts par teātri. "Lai sabiedrība redz, kādas muļķības katrs no mums runā. Bet varbūt atklātas sēdes nostrādātu pretēji un mēs nerunātu muļķības," sacīja tieslietu ministrs.

Citi ministri diskusijā neiesaistījās un nekādi lēmumi par izmaiņām valdības sēžu organizēšanā netika pieņemti.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu