SPKC: Eiropas speciālisti brīdina par strauja Covid-19 uzliesmojuma iespējamību (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturvietā. Ilustratīvs attēls.
Cilvēki sabiedriskā transporta pieturvietā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Jaunā koronavīrusa "SARS-CoV-2" celma izplatīšanās dēļ Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs (ECDC) šobrīd saskata augstus Covid-19 jauna uzliesmojuma draudus Eiropas Savienībā (ES), aģentūru LETA informēja Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Jaunajam Covid-19 vīrusa variantam esot lielāka izplatīšanās spēja, izraisot intensīvu saslimstības pieaugumu arī tajos reģionos, kur epidemioloģiskā situācija nesen bija uzlabojusies un nostiprinājusies.

Pēc SPKC sniegtās informācijas, uzskatāms piemērs ir situācija Lielbritānijā un Īrijā, kur saslimstība ar Covid-19 bija mazinājusies, bet tagad tā atkal strauji augusi, jo vīrusa modifikācija parādījusies vienlaikus ar ierobežojošo pasākumu mazināšanu pagājušā gada nogalē.

2020. gada septembrī Lielbritānijā konstatētā jaunā koronavīrusa celma klātbūtne tagad ir konstatēta vairākās ES valstīs, ieskaitot Latviju. Dažās valstīs jau novēro šī vīrusa varianta vietējo izplatīšanos, piebilda centrā.

Novērojot situāciju, ECDC sniedzis rekomendācijas dalībvalstīm šobrīd īpaši uzraudzīt Covid-19 epidemioloģisko situāciju, pastiprināt cirkulējošo "SARS-CoV-2" vīrusa celmu laboratorisko monitoringu, turpināt veikt epidemioloģiskās kontroles pasākumus Covid-19 infekcijas perēkļos, vērst pastiprinātu uzmanību Covid-19 izplatības ierobežojošiem pasākumiem sabiedrībā, ja arī šobrīd nav novērojama liela saslimstība, un nepieciešamības gadījumā stiprināt epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Citu valstu pieredze liecinot, ka plaša un strauja jaunā vīrusa varianta izplatīšanās izraisa daudz lielāku veselības aprūpes sistēmas noslogojumu, jo ir vērojama liela pacientu skaita hospitalizācija, kā arī tā ievērojami palielina nāves gadījumu skaitu, īpaši vecāka gadagājuma cilvēku vai cilvēku ar hroniskām saslimšanām vidū.

Lai mazinātu infekcijas izplatīšanos, ECDC aicina ievērot standarta piesardzības pasākumus un atteikties no nenozīmīgajiem ceļojumiem uz ārzemēm, informēja SPKC.

Līdz šim Latvijā sekvencēšanas rezultātā atklāti pieci jaunā Covid-19 varianta gadījumi. Visi inficētie cilvēki atgriezušies no ārvalstīm.

Vienlaikus centrā uzsvēra, ka neraugoties uz to, ka pēdējās nedēļas laikā Latvijā novērots neliels saslimstības ar Covid-19 samazinājums, ir nepieciešams panākt daudz mazāku saslimstību, lai epidemioloģiskā situācija būtu labāk kontrolējama.

Līdz ar to visiem Latvijas iedzīvotājiem ir svarīgi turpināt atbildīgi ievērot noteiktos drošības pasākumus, kas vērsti uz sociālās distancēšanās ievērošanu un līdz ar to mazināt vīrusa iespēju izplatīties, tostarp sabiedriskajās vietās.

SPKC atzīmēja, ka gan tirdzniecības vietu atvēršana, gan mācību process klātienē ir saistīti ar papildu riskiem, palielinoties kopējai cilvēku kustībai un kontaktiem sabiedriskajās vietās, ieskaitot sabiedrisko transportu. Tas pavēršot labākas iespējas izplatīties arī jauniem koronavīrusa celmiem un var izraisīt vēl vienu saslimstības pacēlumu.

"Esošo saslimstības apmēru apstākļos Latvija to vairs nevar atļauties," uzsver SPKC, piebilstot, ka Latvijā joprojām saglabājas augsta saslimstība ar Covid-19 infekciju - vidēji vairāk nekā 800 gadījumi dienā, bet slimnīcās katru dienu tiek ievietoti vairāk nekā 100 Covid-19 pacienti.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu