FOTO UN VIDEO ⟩ Krievijā sākušies Navaļnija atbalstītāju protesti (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijā sestdien turpinās apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstītāju demonstrācijas un saskaņā ar organizācijas "OVD-Info" apkopotajām ziņām protestos visā valstī līdz šim aizturēti jau 1614 cilvēki.

Visvairāk aizturēto ir Maskavā, Sanktpēterburgā, Novosibirskā un Vladivostokā. Maskavas centrā policija aizturējusi Navaļnija sievu Jūliju, kas par to paziņojusi sociālajā tīklā "Instagram". Galvaspilsētas Puškina laukumā aizturēto skaitā ir arī Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa, kas pirms divām dienām uz neilgu laiku jau bija aizturēta un sodīta ar naudassodu. Šoreiz policisti Soboļu aizveduši līdzi brīdī, kad viņa sarunājusies ar žurnālistiem.

Maskavā un Pēterburgā aizturēšanas sākušās jau pirms plkst.14 (plkst.13 pēc Latvijas laika), kad bija paredzēts protesta akciju sākums.

Mediji arī ziņo, ka protestētājiem Puškina laukumā izdevies savaldīt provokatorus, kas centušies izraisīt sajukumu. Radiostacijas "Eho Moskvi" korespondents vēsta, ka vairāki cilvēki sākuši apmētāt policistus ar sniega pikām, taču protestētāji viņus apturējuši. Kāds provokators uzrāpies stabā, turot pret Navaļniju vērstu plakātu, bet vairāki protestētāji viņu no staba nocēluši un ielenkuši ciešā lokā, neļaujot citiem aizkaitinātiem akcijas dalībniekiem mesties viņam virsū.

Vēlāk, kad policija un Nacionālā gvarde protestētājus no Puškina laukuma izstūma, daļa no viņiem pa Tveras bulvāri devās Manēžas laukuma virzienā, vēl daļa devās uz Kremļa pusi.

Saskaņā ar Krievijas Iekšlietu ministrijas sniegto oficiālo informāciju Maskavā protesti pulcinājuši 4000 cilvēku, savukārt ziņu aģentūras "Reuters" aplēses liecina, ka protestu dalībnieku skaits Krievijas galvaspilsētā sasniedzis aptuveni 40 000.

Sanktpēterburgā protestos piedalījušies aptuveni 10 000 cilvēku, lēsusi aģentūra AFP. Senāta laukumā, kur bija paredzēts notikt protesta akcijai, tika izvietoti lieli omoniešu spēki, bet tūkstošiem protestētāju devās mierīgā gājienā pa Ņevas prospektu, kas arī tika nobloķēts, un tad gājiens pagriezās Marsa laukuma virzienā.

Vietne "Mediazona" tikmēr vēsta, ka Krievijas federālais mediju uzraudzības dienests "Roskomnadzor" pieprasījis, lai laikraksts "Novaja gazeta" dzēš materiālu, kurā tika ziņots, ka netālu no Maskavas kādā pansionātā pulcināti studenti, kuri gatavoti, lai par samaksu rīkotu provokācijas Navaļnija atbalstītāju demonstrāciju laikā un sociālajos tīklos publicētu viltus liecības par vardarbību no demonstrantu puses.

Krievijas mediji ziņo arī par vairāku žurnālistu aizturēšanu un kratīšanām Navaļnija štābos. Maskavā, Habarovskā, Tverā, Barnaulā un Belgorodā aizturēti Navaļnija štābu vadītāji vai koordinatori.

Tikmēr Vladivostokā saistībā ar protesta akciju ierosināta lieta par "apdraudējumu transporta ekspluatācijai".

Kopumā gandrīz simts Krievijas pilsētās protesta akcijās piedalījušies vismaz 110 000 cilvēku, lēsts vietnē "MBH Media".

Kā atzīmē "Meduza", vēl nekad Navaļnija atbalstītāju akcijas ārpus Maskavas un Sanktpēterburgas nav bijušas tik plašas.

Maskavā, Puškina laukumā jau vairāk nekā stundu pirms protesta akcijas sākuma, kas paredzēts plkst. 13 pēc Latvijas laika, ir ieradies liels skaits preses pārstāvju, kā arī parastie pilsētas iedzīvotāji.

Telekompānija "TVRain" ziņo, ka ap plkst. 12 pēc Latvijas laika, iespējams, ir slēgta Puškina laukumam Maskavā tuvākā metro stacija.

Jau vairāk nekā stundu pirms oficiālā protesta akcijas sākuma Krievijas galvaspilsētā bija aizturēti vismaz seši cilvēki, bet patlaban aizturēto skaits jau mērāms vairākos desmitos. Aizturēšanas kļūst arvien brutālākas. Puškina laukums ir daļēji norobežots ar barjerām un policijas speciālo transportu.

Vladivostokā protestētāji nobloķējuši pilsētas centrālo ielu.

Vairāki Navaļnija atbalstītāji aizturēti arī Dienvidsahalinskā un Habarovskā. Telekompānija "TVRain" ziņo, ka protesta akcijā Vladivostokā piedalās arī pazīstamais blogeris Jurijs Dudjs.

Saskaņā ar laikraksta "Novaja Gazeta" vēstīto, Habarovskā ielās izgājuši aptuveni 1000 cilvēku, kamēr vietējā Iekšlietu pārvalde ziņo par 250 protestētājiem. Doties gājienā pa Habarovsku akcijas dalībniekiem nav izdevies.

Radio stacija "Echo Moskvi" ziņo, ka kopumā rīta pusē 13 Krievijas pilsētās jau ir aizturēti vismaz 48 cilvēki. Savukārt laikraksts "Kommersant" vēsta, ka līdz šim Krievijas Tālajos Austrumos aizturēti aptuveni 100 Navaļnija atbalstītāji. Habarovskā policijas kravas automašīnās ieslodzīti apmēram 40 protestētāji, Komsomoļskā pie Amūras – 30, bet Vladivostokā - 20 cilvēku.

Irkutskā aizturēts arī Navaļnija štāba koordinators Sergejs Bespalovs.

Apmēram 300 Jakutskas iedzīvotāji protestā pret Navaļnija ieslodzīšanu cietumā piedalījušies pat neraugoties uz -50°С lielo salu.

Alekseja Navaļnija atbalstītāja aizturēšana Habarovskā.
Alekseja Navaļnija atbalstītāja aizturēšana Habarovskā. Foto: AP/Scanpix

Jau ziņots, ka Krievijā sestdien vairāk nekā 60 pilsētās plānoti protesti apcietinātā opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija atbalstam.

Navaļnija atbalstītāji aicina cilvēkus sestdien plkst.14 pulcēties savu pilsētu centrālajos laukumos, lai pieprasītu viņa atbrīvošanu.

Tikmēr Krievijas varasiestādes jau iecerētās akcijas priekšvakarā sākušas opozīcijas aktīvistu aizturēšanas.

Maskavā ceturtdien tika aizturēta Navaļnija dibinātā Korupcijas apkarošanas fonda (FBK) juriste Ļubova Soboļa un opozīcijas politiķa preses sekretāre Kira Jarmiša.

Soboļa ceturtdienas vakarā tika atbrīvota, bet viņai piespriests 250 000 rubļu (2746 eiro) naudassods. Cits Navaļnija sabiedrotais Georgijs Alburovs notiesāts ar desmit diennakšu arestu.

Jarmišai apcietinājumā jāpavada deviņas dienas. Citam FBK juristam Vladlenam Losjam piespriests trīs diennakšu arests. Losjam, kurš ir Baltkrievijas pilsonis, uzdots līdz 25. janvārim pamest Krieviju un viņam aizliegts iebraukt Krievijā līdz 2023. gada 27. novembrim.

Vairākos Krievijas reģionos aizturēti vairāk nekā desmit Navaļnija sabiedrotie un aktīvisti.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu