Prognozē pārtikas trūkumu. Kāda ir Lielbritānijas iedzīvotāju realitāte pēc "Brexit"? (7)

Foto: CNN International/twitter.com
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Lielbritānijas premjerministra Borisa Džonsona Ziemassvētku vakarā noslēgtais tirdzniecības līgums ar Eiropas Savienību (ES) jau ietekmē iedzīvotāju ikdienu, atstājot ES muitas un regulatīvo teritoriju. Fakts, ka par darījumu tika panākta vienošanās tikai nedēļu pirms tā stāšanās spēkā, nozīmēja, ka tas neizbēgami ietekmēs neskaitāmus Lielbritānijas uzņēmumus, ziņo CNN.

Neskatoties uz Džonsona atkārtotajiem apgalvojumiem, ka "Brexit" ir lieliska iespēja Lielbritānijas eksportētājiem un tas varētu izraisīt kaut kādu brīvās tirdzniecības atjaunošanos, taču realitāte ir ļoti atšķirīga.

Tiek ziņots, ka tikko nozvejotas zivis tiek atstātas sapūšanai, jo eksportētāji nevar tās nogādāt ES, bet loģistikas uzņēmumi ir skeptiski, ka gan importēšana, gan eksportēšana ilgtermiņā būs dzīvotspējīga daudziem uzņēmumiem.

"Brexit" un Covid-19 pandēmijas dēļ Lielbritānijas ekonomika pirmajā ceturksnī strauji samazinājās, liecina "IHS Markit" piektdien, 22. janvārī, publicētie dati, kas liecina par divkāršu recesiju.

Džonsona publiskie izteikumi šajā jautājumā liecina, ka viņš nepievērš uzmanību realitātei, ar kuru saskaras daudzi.

Lielbritānijas valdības pārstāvis "CNN Business" par tirdzniecības šķēršļiem norādīja: "Jau no paša sākuma bija skaidrs, ka mēs pametīsim muitas savienību un vienoto tirgu, kas nozīmēja, ka pēc pārejas perioda beigām būs jauni procesi. Tie tika plaši izplatīti mūsu sabiedrības informēšanas kampaņā."

Smagi skarta zvejniecības nozare

Lielākais piemērs tam, ko "Brexit" nodara Lielbritānijas ekonomikai, ir Skotijas zvejniecības nozare. Neskatoties uz valdības apgalvojumiem "Brexit" sarunu laikā, ka zvejniecības nozare bija ļoti tuvu tās prioritāšu saraksta augšgalam, pastāv reālas bažas, ka visa nozare var sabrukt dažu nedēļu laikā.

"Tas nav tik vienkārši kā IT kļūme, kuru var labot. Iepriekš mēs spējām dažu dienu laikā nosūtīt svaigu pārtiku uz Madridi "ar vienu papīra lapu". Tagad katram darījumam ir aptuveni 26 soļi," sacīja Skotijas Pārtikas un dzērienu dienesta izpilddirektors Džeimss Viterss.

Tas nozīmē, ka dažiem eksportētājiem vienas dienas laikā tirgus ar Eiropas Savienību tika pārtraukts. Gandrīz katru dienu sociālajos tīklos izplatās attēli ar faktiski tukšiem zivju tirgiem un pietauvotām laivām.

Foto: Sloop Speedy/twitter.com

Džonsona pārstāvis skaidro, ka valdība nodrošina nozarei 31,4 miljonus ASV dolāru, lai atvieglotu tirdzniecības procesu. Atbildot uz konkrētu jautājumu par zvejniecības nozari, šīs nedēļas sākumā, Džonsons vēlreiz noliedza, ka eksportētāju problēmām būtu kāds sakars ar "Brexit"  un ES darījumu, bet gan tāpēc, ka pandēmijas dēļ restorāni tika slēgti.

Skotijā redzamās ainas, iespējams, nav tik dramatiskas kā pārtikas trūkums, ko daudzi prognozēja pēc "Brexit".  Lai gan 33% ražotāju, kas ziņo par eksporta kritumu, samazinājumu tieši saistīja ar pandēmiju, aptuveni 60% - ar "Brexit", norāda "IHS Markit".

Pārtikas trūkums varētu kļūt par reālu problēmu

Lielbritānijas patērētāji pagaidām nejutīs daudz traucējumu, jo janvāris ostās parasti ir kluss mēnesis, un Lielbritānija veica preču krājumus, lai sagatavotos iespējamam "Brexit" bez vienošanās.

Bet tas varētu mainīties, jo tirdzniecības apjomi nākamajos mēnešos palielināsies, radot papildu spiedienu robežu sistēmām.

Tā rezultātā varētu pakāpeniski samazināties britu pircējiem pieejamo svaigo produktu daudzveidība. Pēc "Logistics UK" pārstāvja teiktā, īstermiņā, kamēr piegādes ķēdes sakārtojas, var gadīties, ka Lielbritānija atgriezīsies pie sezonālākas pieejas attiecībā uz iepirkšanos vai arī būs ierobežotāks klāsts, no kura izvēlēties.

Reģions, kurā pārtikas trūkums varētu ātri kļūt par reālu jautājumu, ir Ziemeļīrija, kur tukšie lielveikalu plauktu attēli ir izplatījušies sociālajos medijos. Ziemeļīrijas unikālā stāvokļa dēļ tā ir sašķelta ar Lielbritāniju un palikusi ES vienotajā tirgū, apgrūtinot pārtikas importu no Lielbritānijas.

Īrijas ārlietu ministrs Saimons Kovenijs sacīja, ka attēli, kuros redzami tukši plaukti Ziemeļīrijas lielveikalos, ir "skaidrs jautājums par Brexit" un "daļa no realitātes", kad Lielbritānija pamet Eiropas Savienību.

Tirdzniecības ekspertus satrauc pakāpeniska ES un Lielbritānijas tirdzniecības samazināšanās. "Lēnais kritums dažos aspektos ir bīstamāks nekā pārtikas trūkums," sacīja Lielbritānijas Eiropas Starptautiskās politiskās ekonomikas centra direktors Deivids Henigs.

"Mani īpaši satrauc tas, ka eksportētāji nespēj izpildīt pasūtījumus un zaudē klientus vai vienkārši pilnībā atsakās. Ilgtermiņā tas varētu būt ļoti ietekmēt ieguldījumus Lielbritānijā," sacīja Henigs.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu