"KPV LV" valde atsauc parakstu no koalīcijas līguma, bet "KPV LV" frakcijas vadība to neatbalsta (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
"KPV LV" kopsapulce. Ilustratīvs attēls
"KPV LV" kopsapulce. Ilustratīvs attēls Foto: Ieva Leiniša / LETA

Partijas "KPV LV" valde atsaukusi parakstu no koalīcijas līguma, taču "KPV LV" Saeimas frakcijas vadībā šo paziņojumu neatbalsta, norādot, ka tāda lēmuma pieņemšana nav valdes kompetencē.

Kā liecina mājaslapā "kpvlv.com" publicētais paziņojums, "KPV LV" valde pieņēmusi lēmumu atsaukt savu parakstu "no Sadarbības (koalīcijas) līguma" un uzdevusi partijas Saeimas frakcijai 48 stundu laikā informēt ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) par to, ka partija ir atsaukusi savu parakstu.

Vaicāts, vai valdes aicinājums nenozīmē aicinājumu "KPV LV" frakcijai aiziet no koalīcijas, "KPV LV" valdes loceklis Toms Andersons aģentūrai LETA pauda, ka aicinājums to nenozīmē. Andersons skaidroja, ka valde ir aicinājusi frakciju paziņot par paraksta atsaukšanu koalīcijas līgumam, jo to no "KPV LV" puses ir parakstījuši Saeimas deputāti Artuss Kaimiņš un Atis Zakatistovs, kuri vairs nav partijas biedri.

Valde arī aicina frakciju izvērtēt iespēju risināt sarunas par koalīcijas līguma satura maiņu, lai tiktu pildīta partijas programma, skaidroja valdes loceklis. Viņš akcentēja, ka, strādājot Saeimā, vairāk nekā divu gadu laikā "KPV LV" neesot pildījusi nevienu no 13 pirms vēlēšanām solītajām lietām.

"KPV LV" valde vēlas turēties pie pirms pašreizējā Saeimas sasaukuma vēlēšanām uzņemtā vektora un tagad sagaida, ka frakcija ziņos, kurus no solījumiem un kādos termiņos ir plānots izpildīt, kā arī, kuri darbi netikšot izpildīti un kāpēc.

Ja "KPV LV" frakcija nevarēs sniegt plānu par solījumu pildīšanu un ja frakcija turpinās ignorēt organizācijas vadību, tad rodas jautājums, ko šie deputāti kā partijas pārstāvji dara Saeimā, norādīja Andersons. Viņš pieļāva iespēju, ka, ja tomēr frakcija turpinās īstenot līdzšinējo pieeju, tādā gadījumā varētu spriest par "KPV LV" deputātu izslēgšanu no partijas.

Tādus pašus jautājumus paredzēts uzdot "KPV LV" ministriem, bet tā būs atsevišķa saruna, skaidroja valdes pārstāvis.

Vaicāts, vai paziņojums par paraksta atsaukšanu nenozīmē aicinājumu "KPV LV" deputātiem atstāt koalīciju un kļūt par opozīciju, Andersons norādīja, ka valde uz to neaicina, jo šāds jautājums ir frakcijas ziņā. Viņš skaidroja, ka ir iespējams runāt par koalīcijas līguma pārskatīšanu, taču, ir iespējamas dažādas variācijas, piemēram, ar ko notiktu šādas sarunas, vai tās būtu tieši ar visiem pašreizējas koalīcijas partneriem.

Taujāts par valdes aicinājuma saistību ar "KPV LV" ministru atrašanos amatos, "KPV LV" valdes loceklis skaidroja, ka ministru atrašanās savos amatos ir atkarīga no viņiem pašiem un no Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV).

Tomēr pēc šī paziņojuma publicēšanas "KPV LV" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Māris Možvillo savā paziņojumā akcentē, ka partijas valdes paziņojums nav sabiedrības interesēs un ka šādi nepārdomāti paziņojumi rada nestabilitāti valstī laikā, "kad ir vajadzīga spēcīga un vienota valdība, ātri lēmumi un sabiedrības uzticēšanās".

No Možvillo paustā izriet, ka viņa ieskatā valdes kompetencē nav šāda lēmuma pieņemšana. "KPV LV" frakcijas vadītājs pauž neizpratni, kāpēc pirms šāda lēmuma pieņemšanas partijas valde to nepārrunāja ar Saeimas frakciju un esošajiem ministriem.

Možvillo arī atgādina, ka "KPV LV" valdē nav neviena frakcijas deputāta un ministra, tāpat esot jautājums, kāpēc Uzņēmuma reģistrs (UR) reģistrējis šo valdi, jo tajā esot cilvēki, kuri nemaz neesot bijuši partijas biedri. Par valdes paziņojumu tiks sasaukta "KPV LV" Saeimas frakcijas sēde.

Savukārt "KPV LV" valde savā paziņojumā par paraksta atsaukšanu no koalīcijas līguma norāda, ka "KPV LV" Saeimas frakcijai par sava paraksta atsaukšanu vai saglabāšanu jālemj patstāvīgi, bet frakcijas paraksta neatsaukšana tikšot uzskatīta par frakcijas atteikšanos pildīt partijas programmu.

"Atgādinām, ka, piedaloties 13. Saeimas vēlēšanās, viens no būtiskākajiem partijas "KPV LV" priekšvēlēšanu programmas solījumiem bija "koalīcijas līgumu" un "koalīcijas padomju" praksi nekavējoties izbeigt," pausts valdes paziņojumā.

Šo lēmumu pieņēmusi 6.decembrī ievēlētā valde, kuras pilnvaras ir atzinis UR.

Kā ziņots, 12.decembrī notika cita, tagad jau bijušās "KPV LV" valdes rīkota sapulce, kurā valde tika ievēlēta daļēji citā sastāvā, tajā skaitā ar "KPV LV" ministri un dažiem Saeimas deputātiem. Taču UR ir divreiz atteicis šīs valdes reģistrāciju pašreizējās, 6.decembra valdes vietā, ņemot vērā dokumentos konstatētos trūkumus, kuri jānovērš līdz aprīļa otrajai pusei.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu