ASV Pārstāvju palāta iesniedz Senātam Trampa impīčmenta apsūdzības slēdzienu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Donalds Tramps.
Donalds Tramps. Foto: Nuno21/shutterstock.com

ASV Pārstāvju palāta pirmdien iesniedza Senātam impīčmenta apsūdzības slēdzienu, kurā bijušais prezidents Donalds Tramps tiek apsūdzēts "musināšanā uz dumpi" sakarā ar viņa atbalstītāju iebrukumu ASV Kapitolijā 6.janvārī. 

Deviņi Pārstāvju palātas spīkeres Nensijas Pelosi ieceltie impīčmenta menedžeri klusējot aizgāja pa Kongresa zālēm uz Senātu, kur iesniedza apsūdzības slēdzienu.

Pārstāvju palātas loceklis Džeimijs Raskins nolasīja apsūdzību Trampam Senātā, kur bijušo prezidentu turpina atbalstīt vairums republikāņu senatoru.

74 gadus vecais Tramps 13.janvārī kļuva par pirmo ASV prezidentu, par kura impīčmentu divreiz nobalsojusi Pārstāvju palāta. Tas notika vienu nedēļu pirms viņa prezidentūras beigām.

Senāta līderi pagājušo piektdien vienojās, ka Trampa impīčmenta prāva Senātā sāksies februāra otrajā nedēļā. Senāta 100 locekļi otrdien dos zvērestu kā impīčmenta prāvas zvērinātie. 

Senāta līderi ir atlikuši šo prāvu par divām nedēļām, lai Kongresa augšpalāta varētu nodarboties ar citām aktuālām lietām, tostarp prezidenta Džo Baidena nominēto valdības locekļu apstiprināšanu.

Trampa pirmo impīčmenta prāvu, kas beidzās ar viņa attaisnošanu, pērnā gada sākumā vadīja ASV Augstākās tiesas galvenais tiesnesis Džons Robertss. Otro prāvu vadīs vecākais senators no Senāta vairākuma partijas - 80 gadus vecais demokrātu senators Patriks Līhijs, kurš tika ievēlēts Senātā 1974.gadā. 

Lai bijušo prezidentu notiesātu, būs nepieciešams divu trešdaļu vairākums. Nav skaidrs, cik daudzi republikāņi varētu pievienoties demokrātiem šādā balsojumā. Senāta jaunajā sastāvā ir 50 republikāņi un 50 demokrāti, bet neizšķirtos balsojumos noteicošā balss būs ASV viceprezidentei Kamalai Harisai.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu