Otro poti pret Covid-19 dažādu iemeslu dēļ nav saņēmuši aptuveni 100 mediķi

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Otro poti pret Covid-19 noteiktajā laikā līdz šim dažādu iemeslu dēļ nav saņēmuši aptuveni 100 mediķi, bet vakcināciju noslēdzis 2801 cilvēks, noskaidroja aģentūra LETA.

Veselības ministrijā (VM) skaidroja, ka iemeslus, kādēļ minētie aptuveni 100 cilvēki, nav saņēmuši otro poti, ir jājautā universitātes slimnīcām. 

Tāpat VM atzīmēja, ka, ņemot vērā pieejamo vakcīnu apjomu, patlaban tiek īstenota to personu revakcinācija, kuri jau ir saņēmuši pirmo devu. Otrās devas ievadīšana ir jāveic pēc 21 dienas. Līdz ar to veidojas zināms "spoguļefekts" tiem vakcinācijas apmēriem, kādi tika veikti gada pirmajās dienās.

Tikmēr ministrijas sagatavotajā prezentācijā valdības un Krīzes vadības padomes kopsēdei, kas patlaban norisinās, teikts, ka līdz šim kopumā vakcināciju pret Covid-19 Latvijā uzsācis 14 081 cilvēks, bet vakcināciju noslēdzis 2801 cilvēks.

Kā ziņots, aizvadītajā diennaktī pirmo poti pret Covid-19 saņēmuši 16 cilvēki, bet otro - 645, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) apkopotie dati. Vakcīnas otro poti Latvijā sāka vakcinēt pagājušajā nedēļā.

Jelgavas slimnīcas virsārste Solveiga Ābola otrdien aģentūrai LETA skaidroja skaidroja, ka daži mediķi, kuriem aizvadītajā nedēļā vajadzēja saņemt otro poti, bija saslimuši, un, lai nerastos situācija, ka šī iemesla dēļ kāda vakcīna netiek iztērēta un aiziet bojā, jo pēc atsaldēšanas tā obligāti jāizlieto piecu dienu laikā, vakcinācijas kabineta darbinieki sazinājās ar tiem mediķiem, kuri šobrīd ir reģistrēti rindā.

Slimnīcas "Ģintermuiža" Pacientu un klientu aprūpes daļas vadītāja Iveta Danovska aģentūrai LETA arī šodien atklāja, ka daži darbinieki, kuriem šonedēļ jāsaņem otrā pote, ir saslimuši. "Esam vienojušies, ka tiem mediķiem, kuri šonedēļ nevar ierasties uz otro poti, vakcīnas tiks pieturētas, līdz viņi atveseļosies un varēs vakcinēties," skaidroja Danovska.

Savukārt Imunizācijas valsts padomes vadītāja Dace Zavadska intervijā Latvijas Radio 22.janvārī sacīja, ka atsevišķos gadījumos nācies atcelt otro vakcīnu pret Covid-19 devu mediķiem, jo laikā starp pirmo un otro devu tie saslimuši arī ar Covid-19.

Imunizācijas valsts padomes vadītāja norādīja, ka viena vakcīnas deva nenodrošina nepieciešamo aizsardzību, tāpēc gadījumā, ja pirms otrās vakcīnas saņemšanas notikusi saslimšana, otro devu cilvēks var saņemt, tiklīdz ir atveseļojies.

"Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā ir atnākuši visi, kas bija saņēmuši pirmo devu. Taču esmu dzirdējusi no citām universitāšu slimnīcām, ka nedaudz ir bijuši tādi gadījumi, kad mediķis saslimis ar Covid-19 pēc pirmās potes. Šādas situācija var notikt, jo pirmā pote negarantē pilnvērtīgu drošību pret vīrusu, taču, pēc izveseļošanās medicīnas darbinieks var saņemt otro poti," sacīja Zavadska.

Viņa piebilda, ka neiesaka izlaist otro devu, īpaši, ja tam nav pamatota iemesla. Izraēla arī publicējusi datus, kurā teikts, ka viena vakcinācijas deva nenodrošina labu aizsardzību no vīrusa. 21 dienas intervāls starp pirmo un otro vakcīnas devu noteikts tikai "Pfizer" vakcīnām. Pārējām, kuras šobrīd Latvija saņem vai plānojusi saņemt, intervāls ir 28 dienas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu