Zināms, kad Latvija varētu saņemt pirmās "AstraZeneca" vakcīnas pret Covid-19

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Juan Roballo/shutterstock.com

Ja ražotāja "AstraZeneca" vakcīnu pret Covid-19 lietošanai Eiropas Savienībā (ES), kā prognozēts, apstiprinās līdz janvāra beigām, pirmo piegādi 13 439 devu apmērā Latvija varētu saņemt 7.februārī, liecina šodien valdības un Krīzes padomes kopsēdei iesniegtā prezentācija par vakcināciju pret Covid-19.

"AstraZeneca" ir ziņojusi, ka Covid-19 vakcīnas piegādes ES kavēsies, jo sarucis ražošanas apjoms, tomēr, kā aģentūrai LETA apstiprināja Veselības ministrijā, patlaban, pēc aktuālākās informācijas, februārī trīs atsevišķās piegādēs plānots saņemt kopumā 72 874 šī ražotāja vakcīnas devas. 

Par pārējām piegādēm un to apmēriem atlikušajos trīs ceturkšņos pagaidām vēl nav konkrētas informācijas, atzīmē ministrijā, norādot, ka sarunas turpinās, bet netiek izslēgts, ka informācija par piegāžu apmēriem vēl var mainīties.

Patlaban vienīgā apstiprinātā un vistuvākā vakcīnu piegāde ir no ražotāja "Moderna" - 2400 devas. Plānots, ka tās Latviju sasniegs  31.janvārī.

Pēc šīm divām piegādēm nākamā, kas gan pagaidām nav apstiprināta, plānota nedēļā no 8.februāra, un tā būs 4800 "Moderna" vakcīnas devu piegāde. Savukārt 17.februārī plānots saņemt 20 738 "AstraZeneca" vakcīnas devas.

Nākamā mēneša otrajā pusē - nedēļā no 22.februāra - Latviju varētu sasniegt vēl 15 600 "Moderna" vakcīnas devas, bet februāra beigās tiek plānots saņemt 38 697 vakcīnas devas no ražotāja "AstraZeneca".

Patlaban visas vakcīnu piegādes, izņemot 31.janvārī gaidāmo "Moderna", nav apstiprinātas.

Tāpat, kā tiek skaidrots prezentācijā, Eiropas Komisijas iepirkumu grupas turpina darbu, lai panāktu lielākās "AstraZeneca" piegādes ES, līdz ar to ir iespējamas izmaiņas.

Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem, līdz šim 14 081 persona ir uzsākusi vakcināciju, bet 2801 - to jau noslēgusi.

Jau ziņots, ka ES pirmdien brīdināja "AstraZeneca", ka kavēšanās ar solītajām Covid-19 vakcīnas devu piegādēm ir nepieņemama, un aicinājusi uz lielāku caurskatāmību vakcīnas piegādes procesā.

ES veselības un pārtikas drošuma komisāre Stella Kirjakidu paziņoja, ka Brisele vēlas zināt, kuras devas un kur tieši "AstraZeneca" līdz šim ir saražojusi, un vai tās ir piegādātas, un, ja ir, tad kam.

Tāpat ziņots, ka Latvijas veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pirmdien atzina, ka gadījumā, ja Latvija pavasarī saņems tikai 110 000 "AstraZeneca" vakcīnas devas plānoto 424 000 devu vietā, tiks būtiski samazināta iespēja jau martā sākt masveida vakcināciju.

Viņš atzina, ka patlaban nav pieejama precīza informācija par to, cik liels varētu būt vakcīnas devu iztrūkums. "No Briseles informācija ir ļoti pretrunīga. Vadāmies no citu valstu medijos publicētās informācijas," pauda politiķis, uzsverot, ka tiek gaidīts Eiropas valstu un "AstraZeneca" pārstāvju sarunu rezultāts.

Vakcīna, kuru "AstraZeneca" izstrādāja sadarbībā ar Oksfordas Universitāti, jau tiek izplatīta Lielbritānijā, bet ES vēl nav apstiprinājusi tās izmantošanu. Ir gaidāms, ka Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) 29.janvārī lems par šīs vakcīnas izmantošanas apstiprināšanu.

ES līdz šim ir apstiprinājusi divas Covid-19 vakcīnas, no kurām vienu izstrādāja ASV kompānija "Pfizer" un Vācijas uzņēmums "BioNTech", bet otru - ASV uzņēmums "Moderna".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu