Maksas rezidenti "ir sociāli neaizsargāti". Pret RSU rezidenti ierosināta disciplinārlieta par studiju kavēšanu Covid-19 dēļ (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Reuters/ScanPix

Pēc LTV raidījuma "Panorāma" sižeta par maksas rezidentūras ēnas pusi, kurā Rīgas Stradiņa universitātes maksas rezidente Olga Jakovļeva stāstīja par slimošanu ar Covid-19 un palikšanu bez slimības pabalsta, topošā ārste no universitātes saņēmusi ziņas, ka pret viņu ierosināta disciplinārlieta par neattaisnotu studiju kavēšanu, kas var draudēt pat ar izslēgšanu no universitātes. 

Olga Jakovļeva ir Rīgas Stradiņa universitātes Fizikālās medicīnas ārsta specialitātes trešā gada maksas rezidente, un pašlaik studijas ietver praktisko darbu slimnīcā. Lai gan Olga nestrādā tieši Covid-19 nodaļā, visticamāk, ka tieši slimnīcā viņa saslima.

Pašlaik studente slimo trešo nedēļu, temperatūra turas, bet pašsajūta kļūst labāka. Sākotnēji bijis pavisam slikti, par saslimšanu viņa informējusi vispirms slimnīcu un tad ģimenes ārsti.

Olga stāsta, ka piezvanīja ģimenes ārstei, kura rekomendēja izslēgt telefonu, datoru un vienkārši būt gultas režīmē. "Man rentgenā bija pneimonija. Tā ir komplikācija. Un sakarā ar to izārstēšanās process pagarinās," raidījumam "Panorāma" stāstīja Jakovļeva.

Pirms nedēļas viņa stāstīja, ka viņai slimības pabalsts par darbu slimnīcā nepienākas, jo ārsti, kuri par medicīnas studijām maksā paši, ir sociāli neaizsargāti, lai gan strādā tāpat kā budžeta vietu studenti.

No universitātes Jakovļeva saņēma vēstuli, ka pret viņu ir ierosināta disciplinārlieta.

No konkrētā lēmuma izriet, ka disciplinārlieta ierosināta par neattaisnotu studiju pārtraukumu un epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu. Var draudēt izslēgšana.

"Rīgas Stradiņa universitāte pārmet studentei to, ka viņa kavē studijas tādēļ, ka ir saslimusi ar Covid-19. Rīgas Stradiņa universitāte saka, ka tas ir neattaisnots studiju kavējums. Rīgas Stradiņa universitāte pārmet, ka viņa nav ievērojusi viņu iekšējo kārtību, kā viņai bija jāpaziņo, lai gan es kā advokāte trīs dienu laikā informēju universitāti, atbilstošā veidā dekānei izstāstīju, kas ir noticis," stāstīja Olsena.

"Es varu pateikt, ka mūsu fakultātē pilnīgi noteikti šis ir pirmais gadījums, kamēr es esmu dekāne. Tas ir laika periodā no 2015. gada. Bet citās fakultātēs, piemēram, Medicīnas fakultātē, es esmu dzirdējusi, ir disciplinārlietas ierosinātas,” atzina RSU Rezidentūras studiju fakultātes dekāne Ilze Grope.

Šoreiz disciplinārlieta ierosināta, jo studentei bijis pienākums informēt ne tikai slimnīcu un ģimenes ārsti, kas ieteikusi telefonu izslēgt, bet arī universitāti. Citādi tā nevarējusi operatīvi informēt Slimību profilakses un kontroles centru, apzināt kontaktpersonas.

Kā ziņots iepriekš, Covid-19 laiks gan ļāva citas izmaiņas ieviest strauji. Proti, jaunajiem ārstiem, kuri strādā tieši Covid-19 nodaļās, valsts maksā arī piemaksas – 100% apmērā. Un arī maksas rezidenti šajās nodaļās tiek pieņemti darbā kā ārsti stažieri uz ārkārtas situācijas laiku.

Taču šobrīd, kad vīrusa izplatība ir liela un nekontrolēta, iespēja saslimt ir jebkurā nodaļā. Tieši tā notika ar rezidenti Olgu, vēstī LTV raidījums "Panorāma".

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu