Valdība varētu lemt par stingrākiem ieceļošanas ierobežojumiem (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ministru kabinets pirms valdības sēdes. Ilustratīvs attēls.
Ministru kabinets pirms valdības sēdes. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Cīņā ar pandēmiju valdība varētu lemt par stingrākiem ieceļošanas ierobežojumiem, šodien Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā atklāja Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) parlamentārā sekretāre Evika Siliņa (JV).

Saeimas deputāts Ainars Latkovskis (JV) komisijā norādīja, ka nopietni ir jāapsver risinājums par "izpriecu lidojumu aizliegšanu", jo citas valstis jau šādu risinājumu ir ieviesušas.

Deputāts kopumā neiestājas par lidojumu aizliegšanu, taču viņaprāt lidojumiem jābūt atļautiem tikai darba vajadzībām, mācībām vai veselības problēmu risināšanai. "Tas arī viss. Uzrādi darba līgumu, lūdzu lido. Izpriecu braucieni būtu jāatliek, jo nav ko ievazāt caur izpriecu braucieniem papildu slimības vai jaunos Covid-19 variantus," uzsvēra deputāts.

Siliņa komisijas sēdes laikā norādīja, ka par plašākiem ceļošanas ierobežojumiem valdība ir diskutējusi un tiekot apsvērta ieceļošanas mainīšana, piemēram, atļaujot ieceļot tikai komandējumu vajadzībām. Patlaban gan nekādi lēmumi no valdības puses nav pieņemti.

Siliņa aģentūrai LETA apliecināja, ka par stingrākiem ieceļošanas ierobežojumiem valdība varētu lemt nākamnedēļ.

Jau ziņots, ka kopš 7.decembra robežsardze veic pastiprinātu imigrācijas kontroli uz atsevišķiem ceļiem iekšējo robežu tuvumā. Uz lielajiem autoceļiem 24 stundu režīmā tiek veiktas pārbaudes sadarbībā ar zemessargiem, savukārt uz mazākiem ceļiem izvietotas mobilās patruļas un atbalstu robežsargiem sniedz Valsts policija. Minētie likumsargi kontrolē, vai robežšķērsotāji ir aizpildījuši elektroniskā apliecinājuma anketu vietnē "covidpass.lv".

Lai veicinātu epidemioloģiski drošāku pārvietošanos un samazinātu Covid-19 infekcijas ievešanu valstī, valdība nolēma no 15.janvāra pastiprināt ieceļošanas pasākumus Latvijā - ieceļojot valstī jāuzrāda apliecinājums par negatīvu Covid-19 testu.

Tām privātpersonām, kuras pēc robežas šķērsošanas nevarēs uzrādīt negatīvu testu, policija par epidemioloģiskās drošības noteikumu neievērošanu var piemērot naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro. Covid-19 testam vajag būt veiktam ne senāk kā pirms 72 stundām.

Nemainīgs paliek nosacījums, ka pēc ieceļošanas no ārvalstīm ar augstu inficēšanās risku ir jāievēro 10 dienu pašizolācija, kā arī citas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemioloģiskās drošības norādes.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu