"Baidījos, ka tas nonāks manā mutē!" Ķīnā sākuši veikt Covid-19 analīžu ņemšanu no pakaļgala (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Charles Deluvio/unsplash

Ķīnas galvaspilsētas Pekinas iedzīvotāji nesen ir saskārušies ar visai neordināru Covid-19 testa veidu - ārsti uztriepes noņemot no pacientu dibengala, nevis deguna un rīkles, vēsta portāls "LadBible".

Lai arī daži eksperti medijiem ir izteikušies, ka šāda metode ir efektīvāka slimības noteikšanai un labāk spēj atklāt saslimšanu asimptomātiskos gadījumos, daudzi medicīna profesionāļi uzskata, ka "klasiskais" tests ir gana precīzs un pietiekami efektīvs.

Pekinā kopš 17. janvāra ir veikti vairāk nekā trīs miljoni Covid-19 testu - masveida pārbaudes ir sāktas pēc tam, kad slimība ir atklāta kādam deviņus gadus vecam zēnam. Vietējās autoritātes cer, ka šādā veidā viņiem izdosies pēc iespējas ārāk atrast inficētos, izolēt šīs personas un apstādināt nekontrolētu vīrusa izplatību.

Testa vajadzībām pacientu anālajā atverē divu līdz trīs centimetru dziļumā tiek ievadīts vates kociņš - testa mērķis ir iegūt nukleīnskābes paraugu. Pilna procedūra aizņemot aptuveni desmit sekundes.

Li Tongzengs, Pekinas Juaņas slimnīcas medicīnas profesionālis, televīzijas kanālam CCTV stāstījis, ka "jaunais koronavīruss ilgāk izdzīvo pakaļgalā - tādēļ to ir iespējams noteikt arī gadījumos, kad vīruss nav atrodams kakla un deguna dobumos. Esam atklājuši, ka daži asimptomātiskie slimnieki neuzrāda vīrusa klātbūtni kaklā jau pēc piecām slimošanas dienām".

Eksperts minējis, ka šādi paņemti paraugi ilgāk glabājas un tādēļ ir ar lielāku uzticamības "procentu".

Uhaņas universitātes patogēnu bioloģijas profesors Jangs Žankī gan ir izteicies, ka "nav pierādījumu, ka vīruss plaši izplatās caur gremošanas traktu. Tiesa, dažos gadījumos ir pierādījies, ka šis tests ir efektīvs".

Jaunā testēšanas metode ir izsaukusi vairākas humora pilnas reakcijas Ķīnā populārajā sociālajā tīklā "Weibo" - kāds interneta lietotājs ir atklājis, ka "esmu divreiz testēts pakaļgalā un pēc tam - ar "tradicionālā" testa palīdzību. Es ļoti cerēju, ka viņa neaizmirsīs izmantot jaunu kociņu un baidījos, ka tas nonāks manā mutē!"

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu