Lietuvā līdz marta sākumam pagarina karantīnu un pārvietošanās ierobežojumus (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: shutterstock.com

Lietuvas valdība trešdien nolēmusi līdz marta sākumam pagarināt valstī noteikto karantīnu un pārvietošanās ierobežojumus starp pašvaldībām, lai iegrožotu Covid-19 izplatību.

Valdība atbalstījusi Veselības ministrijas ieteikumu gan karantīnu, gan pārvietošanās ierobežojumus pagarināt līdz 28.februārim ieskaitot, jo ministrija atzinusi, ka pēc karantīnas ieviešanas slimības izplatības tempus izdevies palēnināt, tomēr saslimstība joprojām ir augsta.

Kā uzsvērusi premjerministre Ingrīda Šimonīte, karantīnas pagarināšana nenozīmē, ka pašreizējie ierobežojumi pilnā apmērā būs spēkā vēl visu februāri.

"Taču tās nozīmē, ka pagaidām valdībai nav iemesla mainīt režīmu. Saskaņā ar situāciju klasifikāciju, ko nu jau arī atklāti pārrunājuši eksperti, mēs joprojām esam pašā sliktākajā kategorijā, kaut gan kopš pagājušā gada nogales situācija ir krietni uzlabojusies," preses konferencē sacījusi valdības vadītāja.

Viņa norādījusi, ka valdība atgriezīsies pie šo jautājumu izvērtēšanas ik nedēļu vai pat biežāk un jau piektdien valdības sēdē un pirmdien valdības ārkārtējo situāciju komisijas apspriedē tiks izvērtēti jaunākie dati un saslimstības dinamika.

Veselības ministrs Arūns Duļķis pastāstījis, ka inficēšanās gadījumu skaits Lietuvā gan samazinās, tomēr salīdzinājumā ar iepriekšējām nedēļām samazināšanās tempi palēninājušies.

"Salīdzinot ar decembri, (..) pārmaiņas tiešām ir milzīgas, taču šīs milzīgās pārmaiņas notikušas no vēl milzīgākiem skaitļiem," viņš norādījis.

Pēc ministra teiktā, vienlaikus nevar sacīt, ka stingrie ierobežojumi nebūtu attaisnojušies, jo ir izdevies pakļaut kontrolei situāciju slimnīcās un jau tiek strādāts pie stacionāro pakalpojumu atjaunošanas stratēģijas.

Kā atzinis Duļķis, arī mirstība joprojām ir augsta, tomēr pašlaik vērojama gan Covid- 19 izraisīto nāves gadījumu skaita, gan vispārējo mirstības rādītāju samazināšanās.

Saskaņā ar Veselības ministrijas datiem pašlaik imunitāte pret Covid-19 ir aptuveni 7% Lietuvas iedzīvotāju, kuri vai nu saņēmuši vismaz vienu vakcīnas devu (aptuveni 2%) vai pēdējā gada laikā paši pārslimojuši šo slimību (aptuveni 5%).

Kā ziņots, karantīna Lietuvā tika izsludināta novembra sākumā, bet decembra vidū valdība to pagarināja līdz 31.janvārim, nosakot vēl stingrākas prasības. Šai laikā slēgta liela daļa veikalu, apturēta daudzu pakalpojumu sniegšana un stingri ierobežota cilvēku pulcēšanās.

Kopš 16.decembra ir spēkā noteikumi, kas paredz, ka cilvēkiem savas pašvaldības teritoriju atļauts atstāt tikai gadījumos, kad pārvietošanās saistīta ar darbu, bērēm vai steidzamiem medicīniskiem iemesliem, kā arī dodoties uz saviem īpašumiem citās pašvaldībās vai uz lidostām.

Pirms nedēļas valdība nolēma atļaut veidot tā dēvētos sociālos burbuļus, mīkstinot kontaktēšanās ierobežojumus cilvēkiem, kuri dzīvo vieni.

Pagarināt karantīnu līdz martam pirmdien ieteica Lietuvas valdības ārkārtējo situāciju komisija, vienlaikus pieļaujot, ka gadījumā, ja inficēšanās gadījumu skaits samazināsies, no februāra vidus varētu paredzēt zināmus atvieglojumus.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu