Opozīcija Rīgas domes koalīcijai pārmet cinisku attieksmi pret vēlētājiem, palielinot sev algas (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Rīgas domes ēka.
Rīgas domes ēka. Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas domes opozīcija šodien pašvaldības budžeta pieņemšanas gaitā visvairāk pārmetumu koalīcijai veltīja saistībā ar deputātu algu paaugstināšanu.

Opozīcijas deputātu ieskatā, tā esot ciniska attieksme pret vēlētājiem, pret tiem rīdziniekiem, kuri ir palikuši bez darba, kuriem krīzes laikā ir samazinājušies ienākumi.

Opozīcija norādīja, ka no algu pieauguma ir atteicies Valsts prezidents, Saeimas deputāti, daudzu pašvaldību deputāti. Taču Rīgas domnieki, palielinot sev algas, turklāt piešķir papildus naudu jaunu atalgotu amatu izveidei.

Koalīcijas nesolidarizēšanās ar sabiedrību esot ciniska un nožēlojama, pauda opozīcijas pārstāvji. Savukārt "Saskaņas" frakcijas vadītājs Konstantīns Čekušins norādīja, ka cilvēki gaidīja pārmaiņas, kuras nenotikšot.

Viņš arī pārmeta koalīcijai haotisku darba organizēšanu, sasaucot neskaitāmas darba grupas, lai apspriestu nezinu kur radušās idejas, nevis šos jautājumus izskatot jau esošajās komitejās.

Atsevišķi opozīcijas deputāti gan atzina, ka ne viss, kas ir paredzēts budžetā ir slikts. Latvijas krievu savienības pārstāvis Miroslavs Mitrofanovs norādīja, ka koalīcija ir turējusi savus solījumus palielinot finansējumu sociālajā jomā.

Taču, ņemot vērā, ka opozīcijas priekšlikumi netiks atbalstīti, viņš balsošot pret budžetu.

Kā norādīja deputāts Oļegs Burovs (GKR), apsveicama esot šī sasaukuma koalīcijas ideja veidot attiecības ar Pierīgas pašvaldībām, kā arī pozitīvi vērtējams sociālais budžets. 

Viņš aicināja koalīcijas deputātus uz sadarbību un ieklausīšanos opozīcijas priekšlikumos.

Savukārt pozīcijas deputāti lielākoties uzsvēra, ka šis budžets iezīmē pārmaiņas attieksmē pret rīdziniekiem, pret lēmumu pieņemšanu un projektu finansēšanu.

Vairāki deputāti izteica pārmetumus iepriekšējā sasaukuma koalīcijai par nelietderīgiem tēriņiem, daudzajiem korupcijas skandāliem un necaurspīdīgu lēmumu pieņemšanu.

Kā ziņots, šodien Rīgas dome lemj par pilsētas budžeta pieņemšanu. Rīgas pašvaldības šī gada budžeta ieņēmumi plānoti 916,6 miljonu eiro apmērā, bet izdevumi - 1,04 miljardu eiro apmērā.

Ņemot vērā, ka budžeta ieņēmumi ir par 124 miljoniem eiro mazāki, lielāko daļu izdevumu, kas pārsniedz ieņēmumus, plānots segt no naudas līdzekļiem pašvaldības kontos, kur gada beigās bijuši 119 miljoni eiro.

Atlikušos aptuveni piecus miljonus eiro, kas pašvaldībai pietrūkst, lai finansētu plānotos izdevumus, paredzēts aizņemties.

Nodokļu ieņēmumi šogad pašvaldībai plānoti 671,4 miljonu eiro apmērā, valsts budžeta transferti plānoti 200,4 miljonu eiro apmērā. Nenodokļu ieņēmumi paredzēti 13,9 miljoni eiro.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu