Kādas ir vakcinācijas blaknes? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Kādas blaknes var izraisīt Covid-19 vakcīna, kā zināt par iespējamām alerģiskām reakcijām, un vai jābrīdina ģimenes ārsts pirms vakcinācijas? Uz šiem Latvijas Radio klausītāju jautājumiem pirms masveida vakcinācijas pret Covid-19 atbildēja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) Ģimenes vakcinācijas centra vadītāja, kā arī Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, vēsta Latvijas Radio.

Vai man ir jābrīdina savs ģimenes ārsts pirms vakcinācijas?

Gan jā, gan nē. Ja mēs izvēlamies vakcinēties pie ģimenes ārsta, tad noteikti jā, jo tad mēs pierakstāmies uz rindu. Citādi [ir], ja mēs izvēlamies vakcinēties, piemēram, kādā no vakcinācijas centriem vai citā punktā, kur notiks iedzīvotāju vakcinācija pret Covid-19.

Tur uz vietas ir jābūt speciālistam, kurš nepieciešamības gadījumā izvērtē piesardzības [pasākumu nepieciešamību] vai kontrindikācijas [vakcīnas saņēmēja īpašības, kas vakcīnas ievadīšanas gadījumā paaugstina būtisku nevēlamu notikumu risku].

Kādas ir smagākās vakcīnu blaknes, kas varētu tikt novērotas?

Tādas retākas vai ļoti retas – nedaudz augstāka piesardzība uz anafilaksi. Tā ir izteikta alerģiska reakcija. Galvenokārt uz injicējamiem medikamentiem un citām vakcīnām, tur nedaudz augstāka šī piesardzība. Un "Moderna" vakcīnai – uz poliatilēnglikolu, [piesardzība jāievēro tiem], kam kādreiz ir bijusi [alerģiska reakcija].

Šis polietilēnglikols ir sastopams dažos medikamentos, no biežākajiem varētu minēt tos, kuri ir vēdera izeju regulējošie medikamenti vai kādreiz kosmetoloģijā tiek izmantotas šīs vielas. Ja kādam ir bijusi anafilakse no tādiem, tas noteikti būtu [pirms vakcinācijas] jāpasaka.

Anafilakses simptomi visbiežāk sākas apmēram 10–20 minūšu laikā pēc šī medikamenta vai vielas saņemšanas.

Tipiski [simptomi] ir grūtības elpot, krītas būtiski asinsspiediens, var parādīties izsitumi – tādi kā nātrenes veida vai pat izteiktāki, kādreiz cilvēks jūt, ka viņš vienkārši "slēdzas ārā", ka viņam ir ļoti, ļoti slikta pašsajūta. Retākos gadījumos viņam ir vienkārši neadekvāta uzvedība.

Visās vietās, kur tiek sniegta vakcinācija, arī līdz šim – līdz Covid-19 vakcinācijai –, personāls zina, kā tas izskatās un ko darīt.

Ļoti reti tas notiek, apmēram vienam no miljona.

Kā es varu zināt, vai man būs alerģiska reakcija vai nebūs? Pie kā man vērsties, lai to noskaidrotu?

To iepriekš nav iespējams paredzēt. Ja ir bijusi dzīvē uz jebko anafilakse [smaga alerģiska reakcija], parto vienkārši pirms vakcinācijas vajag pabrīdināt mediķus. Un tie, kuri veiks vakcināciju, izvērtēs, vajag vai nevajag kādus piesardzības pasākumus veikt.

Tiem, kam būs no Covid-19 vakcīnas šādas izteiktas nopietnas alerģiskas reakcijas, visticamāk, otro devu ieteiks nesaņemt.

Bet vēl cilvēku nomierināšanai es gribētu teikt, ka šo vakcīnu sastāvā ir tik ļoti maz sastāvdaļu, uz kurām vispār kaut kāda alerģija varētu būt.

Piemēram, gripas vakcīna – ražošanas procesā tur tiešām tiek izmantotas olas, un tāpēc tiem, kam ir anafilakse uz olām, mēs šīs vakcīnas nedodam.

Šajās Covid-19 vakcīnās, kuras līdz šim ir zināmas, visi tie zināmie vakcīnu kandidāti, kas nāca pie mums, skaidroja – viņu ražošanas procesā ir tik maz izejvielu vai ražošanas procesā pielietotu vielu, uz ko teorētiski varētu būt alerģija, ka jau šis fakts vien mums būtiski samazina risku, ka mums varētu būt alerģija.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu