Covid-19 inficēto apzināšanai par 366 300 eiro SPKC piesaistīs ārpakalpojumu (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Telefons. Ilustratīvs attēls.
Telefons. Ilustratīvs attēls. Foto: Pixabay

Stiprinot Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kapacitāti, Covid-19 pacientu apzināšanai no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" piešķir 366 300 eiro ārpakalpojuma piesaistei no 1.februāra līdz 30.jūnijam, otrdien lēma valdība.

Veselības ministrijā skaidro, ka SPKC cilvēkresursu stiprināšanas, tajā skaitā efektīvākas un racionālākas izmantošanas nolūkā Covid-19 gadījumu un uzliesmojumu epidemioloģiskajai pārvaldībai iespējama ārpakalpojumu iegāde, lai aptaujātu, informētu, sniegtu vispārīgas konsultācijas Covid-19 pacientiem un dokumentētu iegūtos datus.

Stiprinot SPKC cilvēkresursus, tiktu nodrošināta efektīvāka un savlaicīgāka informācijas aprite par konstatētajiem Covid-19 gadījumiem un kvalitatīvāka Covid-19 epidemioloģiskā pārvaldība.

Ņemot vērā inficēto Covid-19 pacientu skaita straujo pieaugumu, šobrīd SPKC cilvēkresursu kapacitāte Covid-19 gadījumu epidemioloģiskās izmeklēšanas nodrošināšanai, tajā skaitā operatīvai Covid-19 pacientu aptaujāšanai un kontaktpersonu apzināšanai, nav pietiekama. SPKC ar saviem resursiem nespēj operatīvi un efektīvi veikt Covid-19 uzliesmojumu gadījumu epidemioloģisko izmeklēšanu, infekcijas perēkļu identificēšanu un lokalizēšanu, kas ir ļoti būtiski infekcijas ierobežošanai.

Papildus minētajam pēdējā laikā, proti, novembrī un decembrī, kas sakrita ar ierobežojošo pasākumu pastiprināšanu, epidemiologi arvien biežāk novērojuši Covid-19 pacientu un citu personu līdzestības mazināšanos, kad personas sniedz nepilnīgas ziņas par iespējamiem inficēšanās apstākļiem vai kontaktpersonām, noraida izolācijas pasākumu nepieciešamību vai pat atsakās runāt ar epidemiologu. Minētie apstākļi padara komunikācijas procesu daudz sarežģītāku un apgrūtina mērķa sasniegšanu.

Lai nodrošinātu operatīvu inficēto personu aptauju un epidemioloģiski svarīgas informācijas iegūšanu inficēšanās apstākļu noskaidrošanai un infekcijas izplatīšanās risku apzināšanai un novēršanai, būtu jāiesaista papildu cilvēkresursi. SPKC ir aprēķinājis, ka Covid-19 gadījumu un uzliesmojumu operatīvai epidemioloģiskās izmeklēšanas veikšanai būtu jāiesaista darba procesā papildu darbinieki, kuri varētu veikt personu ar apstiprinātu Covid-19 diagnozi aptauju līdz 300 cilvēkstundām dienā.

Ārpakalpojumu saņemšana nodrošinātu Covid-19 pacientu aptaujas, informēšanas, standarta konsultēšanas un iegūto datu dokumentēšanu epidemioloģiskās izmeklēšanas nolūkā, lai nodrošinātu efektīvu un savlaicīgu Covid-19 gadījumu informēšanu, agrīnu pretepidēmijas pasākumu uzsākšanu, lai nodrošinātu Covid-19 epidemioloģisko pārvaldību un racionālu SPKC cilvēkresursu izmantošanu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu