Mūžībā aizgājusi dzejniece Ilze Binde-Ērgle

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Lūka/LETA

Pirmdien 79 gadu vecumā mūžībā aizgājusi dzejniece Ilze Binde-Ērgle, aģentūru LETA informēja Latvijas Rakstnieku savienības (LRS) priekšsēdētājs Arno Jundze.

Viņš norāda, ka dzejniece paliks vēsturē un atmiņā kā vairāku grāmatu un dziesmu tekstu autore. Bindes-Ērgles dzejai mūziku komponējuši Imants Kalniņš, Juris Karlsons, Uldis Stabulnieks un citi, bet skaņdarbus izpildījuši visdažādākie kolektīvi un mākslinieki, sākot no ansambļa "Menuets" un dziedātājas Mirdzas Zīveres, beidzot ar Dziesmu svētku koriem. Iespējams, pazīstamākais dziesmu teksts ir "Negaisa laikā".

Binde-Ērgle dzejā ienāca 20. gadsimta septiņdesmito gadu sākumā. 1971. gada krājums "Traki circeņi" tika atzīts par gada labāko debiju. Sekoja 1978. gadā izdotā grāmata "…lai palika galotnīte", 1982.gadā izdotais krājums "Tēva mājas" un 1993. gada izlase "Ozols nātrēs", kurā galvenokārt iekļauti Atmodas noskaņās rakstīti dzejoļi.

Dzejniece strādājusi Latvijas Televīzijā, Raiņa literatūras un vēstures muzejā par sekretāri un Ojāra Vācieša muzejā par ekskursiju vadītāju, piedalījusies Ojāra Vācieša Rakstu sastādīšanā. 

Binde-Ērgle izaudzinājusi četrus pašas, četrus audžu bērnus, deviņus mazbērnus un četrus mazmazbēnus, un dzejniece daudz laika veltīja savai ģimenei, uzsver Jundze.

Pandēmijas apstākļos atvadīšanās no dzejnieces notiks šaurā tuvinieku lokā. Jundze aicināja pieminēt Bindi-Ērgli ar klusuma mirkli un iedegtu svecīti. Jundze LRS vārda izsaka līdzjūtību dzejnieces tuviniekiem, draugiem un talanta cienītājiem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu