Dzīvokļa un transporta kompensācijas. Kas Petravičai ies secen, noliekot deputātes mandātu? (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Ernests Dinka, Saeima

Noliekot Saeimas deputātes mandātu, labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) vairs nevarēs saņemt kompensācijas par dzīvojamās telpas īres un transporta izdevumiem, par ko kopš 2018. gada politiķe saņēmusi nepilnus 17 000 eiro.

Gadījumā, ja ministrs nolemj saglabāt arī Saeimas deputāta amatu, persona saņem tikai vienu algu, taču tai ir tiesības saņemt parlamentāriešiem paredzētās kompensācijas.

Saskaņā ar Saeimas Kārtības rulli, ja, realizējot savas pilnvaras, parlamentārietim ir radušies izdevumi, deputātam no Saeimas budžeta Prezidija noteiktajā kārtībā un termiņos izmaksā Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā noteiktās kompensācijas par dzīvojamās telpas īri un transporta izdevumiem.

Kompensācijas par dzīvojamās telpas īri apmērs ir atkarīgs no tā, cik tālu no Rīgas dzīvo deputāts. Petraviča 13.Saeimā ievēlēta no Kurzemes vēlēšanu apgabala, un viņas dzīvesvieta ir Saldus novadā, kas atrodas aptuveni 120 kilometru attālumā no Rīgas.

Saeimas Kārtības rullis šādā gadījumā nosaka, ka, ja deputāts dzīvo no 100 līdz 129 kilometriem no Rīgas, viņam ir tiesības saņemt transporta izdevumu kompensāciju atbilstoši faktiskajiem izdevumiem un dzīvojamās telpas īres (viesnīcas) kompensāciju atbilstoši faktiskajiem izdevumiem, bet šīs kompensācijas kopējā summa nedrīkst pārsniegt atbilstoši Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumam noteikto vidējās darba samaksas apmēru, kuram piemērots koeficients 0,79.

Jaunās konservatīvās partijas deputāts Krišjānis Feldmans, balstoties Saeimas sagatavotajos datos, aprēķinājis, ka kopš 2018.gada novembra Petraviča minētajās kompensācijās saņēmusi kopumā 16 697,77 eiro. Šajā summā ietilpst 14 445 eiro par dzīvojamās telpas īres kompensāciju un 2252 eiro par transporta izdevumu kompensāciju.

Šādas kompensācijas ministriem nav paredzētas, līdz ar to, atsakoties no deputātes mandāta, Petraviča vairs nevarēs saņemt minētās kompensācijas.

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta mājaslapā pieejamo informāciju, Petraviča 2019. gada deklarācijā norādījusi divas algu pozīcijas. 9828 eiro viņa saņēmusi algā no Saeimas, kur Petraviča kā deputāte nostrādājusi nepilnus divus mēnešus, savukārt vēl 62 287 eiro deklarēti kā alga par ministra darbu.

Saeimas deputāta amatu Petravičas vietā piekritis ieņemt Edgars Kronbergs

 Saeimas deputāta amatu uz laiku, kamēr Ramona Petraviča (KPV LV) ir labklājības ministre, piekritis ieņemt Saldus novada domes deputāts Edgars Kronbergs, aģentūrai LETA apstiprināja politiķis.

Kronbergs norādīja, ka, ņemot vērā, ka ir ievēlēts no partijas "KPV LV" saraksta, visticamāk, arī strādās "KPV LV" frakcijā.

Vaicāts, vai balsos atbilstoši tam, kādas būs vienošanās koalīcijā un kā būs lēmusi frakcija, politiķis skaidroja, ka viņš vēl nav deputāts, ka viņam vēl ir jādod parlamentārieša zvērests. Vēlāk viņam būšot jāizrunājas ar gaidāmajiem frakcijas biedriem un tās vadību.

Pēc tam topošais Saeimas deputāts varētu sniegt sīkākus komentārus.

Kronbergam parlamentārieša amats pienākas atbilstoši 13.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, kas publicēti Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu