Zinātnieki noskaidrojuši, kura blakusslimība var trīskāršot nāves risku no Covid-19 (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Photographee.eu/Shutterstock.com

ASV zinātnieki atklājuši, ka nāves risks no Covid-19 vīrusa ir gandrīz trīs reizes lielāks tiem cilvēkiem, kuri slimo ar šizofrēniju, ziņo žurnāls "JAMA Psychiatry", atsaucoties uz pētījumu.

Ketlīnas Nemami vadītā zinātnieku grupa no Ņujorkas universitātes nolēma noskaidrot, kā garīgie traucējumi ietekmē mirstību no Covid-19 infekcijas.

Zinātnieki pētīja slimības vēsturi 7,3 tūkstošiem pacientu no Ņujorkas klīnikām, kuri no 2020. gada marta līdz maijam inficējās ar Covid-19, identificējot trīs pacientu grupas ar garīgās veselības traucējumiem - šizofrēnijas spektra, trauksmes un garastāvokļa traucējumiem.

45 dienu laikā pēc slimības diagnosticēšanas kopumā mira 864 pacienti. Zinātnieki salīdzināja, cik šajā laika posmā miruši pacienti no trim identificētajām grupām. Noskaidrojās, ka šizofrēniķu vidū nāves gadījumu skaits bija 2,7 reizes lielāks nekā pacientiem bez garīgiem traucējumiem. Tajā pašā laikā grupās ar trauksmi un afektīviem traucējumiem nāves gadījumu īpatsvars neatšķīrās no vidējā rādītāja.

Zinātnieki vēl nevar precīzi noteikt, kāpēc šizofrēnija ir tik nopietns faktors Covid-19 nāves gadījumos. Viņi domā, ka problēma varētu būt skaidrojama ar imūnsistēmas traucējumiem, kas saistīti ar ģenētiskiem vai citiem faktoriem.

Pētījuma autori cer, ka turpmākajos pētījumos zinātnieki noskaidros, vai citi psihiski traucējumi ir saistīti ar paaugstinātu Covid-19 nāves risku. Viņi arī iesaka ārstiem pievērst lielāku uzmanību šizofrēniķiem, kuri inficējušies ar koronavīrusu.

Zinātnieki atzīmē, ka divu citu pacientu grupu - trauksmes un afektīvu traucējumu gadījumā netika konstatēta saikne ar Covid-19 nāves gadījumiem.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu