PVO eksperti sāk darbu Uhaņā. Apmeklēta slimnīca, kur nonāca pirmie Covid-19 pacienti

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
PVO pārstāvji.
PVO pārstāvji. Foto: Reuters/ScanPix

ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) eksperti, Uhaņas pilsētā Ķīnā sākot izmeklēšanu par jaunā koronavīrusa izcelsmi, piektdien apmeklēja slimnīcu, kur nonāca vieni no pirmajiem Covid-19 pacientiem.

ANO Pasaules Veselības organizācijas (PVO) eksperti, Uhaņas pilsētā Ķīnā sākot izmeklēšanu par jaunā koronavīrusa izcelsmi, piektdien apmeklēja slimnīcu, kur nonāca vieni no pirmajiem Covid-19 pacientiem.

Vizītes mērķis ir noskaidrot, kā pilsētā, kas tiek uzskatīta par pandēmijas "nulles punktu", vīruss pārgāja no dzīvniekiem uz cilvēkiem.

Līdzās slimnīcai eksperti apmeklēs arī Uhaņas Virusoloģijas institūtu, Huaņaņas tirgu un Uhaņas Slimību kontroles centra laboratoriju, tviterī pavēstīja PVO.

Huaņaņas tirgus bija pirmā lielā vīrusa uzliesmojuma vieta, savukārt iepriekšējais ASV prezidents Donalds Tramps ne reizi vien atbalstījis hipotēzi, ka vīruss sabiedrībā nokļuvis no Uhaņas Virusoloģijas institūta izmēģinājuma centra.

PVO misijas ceļā radušies vairāki šķēršļi, bet Ķīna kavēja tās darba sākšanu līdz janvāra vidum.

Pekina vēl ceturtdien brīdināja ASV, ka "politiska iejaukšanās" ir nepieļaujama. Baltais nams pirms tam bija pieprasījis veikt "nopietnu un skaidru" izmeklēšanu.

PVO uzstāj, ka konsekventi turēsies pie zinātnes centienos noskaidrot, kā vīruss pārgājis no dzīvniekiem uz cilvēkiem.

Pekina nevēlas, lai fokuss saglabājas uz vainīgo meklēšanu, un mēģina galvenos akcentus likt uz veiksmīgajiem atbildes pasākumiem centienos vīrusa izplatību apturēt, kā arī uz atgūšanos pēc uzliesmojuma.

PVO vadītājs Tedross Adhanoms Gebrejesuss ceturtdien tviterī apliecināja, ka viņam bijušas "atklātas diskusijas" ar Ķīnas veselības ministru Ma Sjaovei.

"Es lūdzu, lai starptautiskajiem zinātniekiem tiktu nodrošināts nepieciešamais atbalsts, piekļuve un dati, kā arī iespēja pilnvērtīgi kontaktēties ar Ķīnas kolēģiem," norādīja Tedross.

Ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits Ķīnā sasniedzis 4636, liecina oficiālās aplēses.

Ķīnas IKP 2020.gadā pieauga par 2,3%, un tā pasaules lielo tautsaimniecību vidū ir vienīgā, kur bijusi šāda tendence.

ASV ar Covid-19 saistīto nāves gadījumu skaits pārsniedzis 400 000, bet Lielbritānijā - 100 000.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu