Kas ir meitene, kura pēc Džo Baidena inaugurācijas pēkšņi kļuva slavena? (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

20. janvārī notika ASV prezidenta Džo Baidena inaugurācijas ceremonija. Pēc notikuma tā skatītājiem atmiņā palika 22 gadus vecā dzejniece Amanda Gormana. Kas viņa ir un ko paveikusi? 

Viena no ASV prezidenta inaugurācijas ceremonijas tradīcijām ir dzejnieka - laureāta uzstāšanās, kurš lasa īpaši šai dienai rakstītu dzejoli.

Jaunā aktīviste nolasīja patriotisku dzejoli, kuram pati arī bija autore. Dzejoļa nosaukums - "Kalns, kurā kāpjam". Amanda iegāja ASV vēsturē kā jaunākā dzejniece, kura piedalījusies šādā ceremonijā.

Dzejoļa rindās meitene iepina arī Kapitolija skandālu šā gada janvāra sākumā: "Mēs redzējām spēku, kas drīzāk iznīcinātu mūsu tautu nekā kļūtu par tās daļu."

Pirms kāpšanas uz pjedestāla inaugurācijas ceremonijā Gormana bija maz pazīstama. Pēc sešām uzstāšanās minūtēm meitene kļuva par populārāko jauno dzejnieci pasaulē. Runas laikā viņas sociālie tīkli ieguva vairāk sekotāju nekā jaunā prezidenta sociālie tīkli. Pašlaik Amandai vietnē "Instagram" ir aptuveni 3,2 miljoni sekotāju.

ASV pirmā lēdija Džila Baidena uzaicināja viņu uzstāties inaugurācijā. Džila izdzirdēja Gormanu 2017. gadā, kad viņa lasīja dzeju Kongresa bibliotēkā.

Jaunās dzejnieces karjera turpināja attīstīties - 26. janvārī kļuva zināms, ka dzejniece ir parakstījusi līgumu ar vienu no vadošajām Amerikas modeļu aģentūrām.

Skatītāji novērtēja ne tikai Amandas sniegumu, bet arī viņas apģērbu - koši dzeltenu mēteli un apjomīgu "Prada" satīna rotu uz galvas. Masīvās rotaslietas - auskari un gredzeni - ir dāvana meitenei no TV vadītājas Opras Vinfrijas.

Amanda atklāja, ka mīl eksperimentēt ar spilgtām krāsām savā stilā. "Es savos apģērbos ieaužu simboliku, un man patiešām īpaši svarīgi ir nodot papildu vizuālo informāciju, kad es skaitu dzejoli," sacīja Amanda. 

Amanda Gormana dzimusi 1998. gada 7. martā Losandželosā. Meitenes māte ir sākumskolas skolotāja, un viņa bērnus audzinājusi viena. Meitenei ir brālis un dvīņumāsa.

Amanda sāka rakstīt dzeju jau skolas laikā. 16 gadu vecumā meitene savā pilsētā ieguva balvu "Jaunais dzejnieks". 2017. gadā viņa saņēma to pašu balvu, bet tagad jau valsts mērogā. 2020. gadā Gormana ar izcilību absolvēja Hārvarda universitāti, kur studēja socioloģiju.

Amandas pirmā grāmata tika publicēta 2015. gadā - "Grāmata tiem, kuriem nepietiek ar vienu ēdienu". Pašlaik dzejniece plāno izdot vēl divas grāmatas. Savā radošajā darbā aktīviste izvirza vairākas tēmas, tostarp apspiešanu, rasu diskrimināciju un feminismu.

Kopš 2013. gada Amanda ir ANO vēstniece. Tas nav pārsteidzoši, jo meitene jau ir paziņojusi, ka starp viņas radošajām ambīcijām ir arī politiskas ambīcijas: viņa plāno kandidēt prezidenta vēlēšanās 2036. gadā.

"Nu, vai Amandas Gormanas dzejolis nav lielisks? Viņa solīja kandidēt uz prezidenta amatu 2036. gada vēlēšanās. Nevaru sagaidīt!" sacīja Hilarija Klintone.

Amanda Gormana kļūs par pirmo dzejnieci, kura uzstāsies ikgadējā ASV sporta pasākumā "Super Bowl".

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu