Solis līdz nāvei, darbs viesnīcā un gangsteru draudi - kā par cīņas sporta ikonu kļuva UFC prezidents Deina Vaits

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Deina Vaits
Deina Vaits Foto: AFP / Scanpix

UFC ir viena no pazīstamākajām sporta organizācijām visā pasaulē. Lielā mērā par UFC panākumiem var pateikties tās ilggadējam prezidentam Deinam Vaitam, kurš šobrīd ir viena no populārākajām personām cīņu sportā. Bet pavisam noteikti var apgalvot, ka Vaita ceļš līdz UFC vadības krēslam bija notikumiem bagāts.

UFC prezidents Deina Frederiks Vaits jaunākais ir dzimis 1969. gadā Konektikutas štata pilsētiņā Mančestrā. Tiek lēsts, ka Vaita aptuvenā bagātība ir pusmiljards ASV dolāru, tomēr viņš līdz šādai bagātībai un statusam ir gājis garu ceļu.

Akadēmiskie sasniegumi nebija prioritāte

Vaitu jau no mazotnes būtībā audzināja tikai viņa māte Džūna. Jau bērnībā Vaits kopā ar ģimeni pārvācās uz Lasvegasu, kur viņš sāka mācīties strikti katoliciskā skolā. Tieši tur viņš satika savu nākotnes draugu un biznesa partneri Lorenzo Fertitu.

Vaits pavisam noteikti nebija paraugskolēns. Viņš no pieminētās skolas tika izslēgts par nepaklausību skolotājām - mūķenēm.

Vidusskolu Vaits pabeidza, jau atgriezies ASV Austrumu krastā: absolvēja  Hermonas vidusskolu Jaunanglijā. Tomēr jau tad bija skaidrs, ka akadēmiskā izglītība Vaitam ir otršķirīga, jo jau pirmajā gadā viņš izstājās no divām koledžām. Viņa sapnis bija "valdīt" pār boksa pasauli.

"Ko es šeit daru?"

Nākamais 19 gadus vecā Vaita solis bija šveicara darbs kādā Bostonas pieczvaigžņu viesnīcā. Bet arī tur jaunietis ilgi nespēja noturēties.

Vaits reiz uzstājās seminārā, stāstot par savu dzīves pieredzi. Tur UFC prezidents arī atcerējās laiku, ko pavadīja, strādājot viesnīcā.

"Kādu dienu, stāvēdams gaitenī, nodomāju: "Ko es šeit daru?!" Es grasījos iet ārā pa galvenajām durvīm, un viens no maniem labākajiem draugiem, kurš joprojām tāds ir, jautāja, ko es daru. Atbildēju, ka aizeju no darba, jo gribu darboties cīņas sporta biznesā," atcerējās Vaits.

"Tas ir stulbākais, ko esmu dzirdējis savas dzīves laikā," atbildējis Vaita draugs.

Vaits toreiz nodomājis, ka nekas slikts nevar notikt, ja viņš vismaz pamēģinās: "Todien es sapratu: ja nekas nesanāks, es vienmēr varēšu atgriezties šveicara amatā. Es zināju, ko gribu sasniegt, un katru dienu pie tā smagi strādāju. Man pat nebija automašīnas, es pārvietojos ar divriteni."

Soļa attālumā no nāves

Vaita stāsts varēja aprauties, kad viņš bija vien 21 gadu vecs. Vaits joprojām dzīvoja Bostonā, un kādā vakarā viņam uzbruka bars jauniešu, kuri viņu nežēlīgi piekāvuši.

"Šie puiši mani dauzīja aptuveni 20 minūtes, pirms ieradās policija. Es atceros, ka vienā brīdī biju uz ceļiem un viens nolādētais čalis man pa ausi iesita kādas tūkstoš reizes. Mani sita un spārdīja no visam pusēm. Jāpriecājas, ka netiku sadurts. Man paveicās, ka viņi mani "tikai" nežēlīgi sasita," notikušo atceras Vaits.

Tomēr incidents nepalika bez sekām. Gūto savainojumu dēļ Vaits bija spiests cīnīties ar Menjēra slimību, kas nozīmē, ka cilvēkam bieži uzmācas reibonis, pat līdz vemšanai.

Tikai pēc vairākiem gadiem Vaitam šo problēmu izdevās atrisināt - viņš devās uz Vāciju, lai veiktu cilmes šūnu terapiju.

Problēmas ar vietējiem gangsteriem

Pēc kautiņa Vaits nolēma sākt treniņus boksā un vērsās pie bijušā boksera Pītera Velša, kur viņš ieguva arī vērtīgu pieredzi trenera, sekundanta, menedžera un promotera ampluā.

Vienkārši boksa treniņi ātri pārauga biznesā, un tas pavisam ātri piesaistīja vietējo noziedznieku uzmanību. Precīzāk - Vaitija Balgera uzmanību, kurš bija "Winter Hill" bandas vadītājs un arī FIB 10 meklētāko noziedznieku sarakstā.

Pavisam ātri pie Vaita sporta zāles durvīm ieradās Baglera "pārstāvji", izspiežot no viņa 2500 ASV dolāru, kas tobrīd Vaitam esot bijusi milzu summa.

"Būtībā es viņiem biju "parādā" naudu, ko nesamaksāju. Tā tas turpinājās vēl kādu laiciņu, līdz man piezvanīja uz mājām un paziņoja, ka līdz nākamās dienas plkst. 13 man šis parāds jāsamaksā," notikušo atceras Vaits.

Topošais UFC prezidents nolika klausuli un pieņēma riskantu lēmumu, kas atmaksājās, - viņš sakravāja mantas un atgriezās Lasvegasā, kur nejauši kādā kāzu ceremonijā satika savu bērnības draugu Lorenzo Fertitu. Vaits draugam palīdzēja ar treniņiem boksā.

Karjera UFC

Vaits ļoti vēlējās izsisties cīņas sportā. Reiz viņš pat ieradās Floida Meivezera treniņu zālē, piedāvājot savus trenera un menedžera pakalpojumus. Viņš izmēģināja roku arī apģērbu dizainā, radot zīmolu "Bullenbeiser", kuru valkāja arī pats Meivezers.

Ar laiku Vaits kļuva par menedžeri tādiem pazīstamiem jaukto cīņas mākslu (MMA) cīkstoņiem kā Tito Ortizs un Čaks Lidels. Tā Vaits arī nonāca pirmajā kontaktā ar UFC, kurš aizvadītā gadsimta deviņdesmitajos gados un šā gadu tūkstoša sākumā bija tālu no šodienas slavas.

Iepriekšējais organizācijas īpašnieks Bobs Mejrovics bija gatavs pārdot to par pusotru miljonu ASV dolāru. Palīdzēja Vaita draugs Lorenzo Fertita un viņa brālis Frenks Fertita, kuri no tēva bija pārņēmuši vadību pār viņa kazino, tādējādi viņiem bija gana naudas, lai iegādātos UFC.

"Es esmu bijis uz UFC šoviem. Es skatījos apkārt un domāju: "Kā būtu, ja viņi izdarītu to un izdarītu šo." Šis pasākums varētu izaugt," sarunā ar brāļiem Fertitām sacījis Vaits.

2001. gadā Fertitas pārpirka UFC un Vaitu iecēla par organizācijas prezidentu. Gadu gaitā UFC Vaita pārraudzībā ievērojami auga, un 2016. gadā organizācija tika pārdota par četriem miljardiem ASV dolāru. Lai gan UFC nomainījās īpašnieki, Vaits pelnīti saglabāja savu prezidenta amatu.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu