EK pieņem shēmu ES ražoto Covid-19 vakcīnu eksporta kontrolei (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Komisija (EK) piektdien pieņēmusi shēmu Eiropas Savienības (ES) rūpnīcās ražoto Covid-19 vakcīnu eksporta kontrolei.

"Mēs samaksājām šim kompānijām ražošanas palielināšanai un tagad mēs sagaidām, ka tās piegādās," reportieriem pavēstīja EK priekšsēdētājas izpildvietnieks un ES tirdzniecības komisārs Valdis Dombrovskis.

"Šodienas pasākumi tika pieņemti ar vislielāko steidzamību. Mērķis ir sniegt mums vislielāko caurredzamību. (..) Un ja nepieciešams, tas arī mums dos instrumentu vakcīnu piegāžu nodrošināšanai," norādīja Dombrovskis.

ES jau ceturtdien brīdināja farmācijas uzņēmumus, ka tā izmantos visus legālos līdzekļus vai pat bloķēs eksportu, kamēr uzņēmumi nepiekritīs piegādāt Covid-19 vakcīnas, kā tika solīts.

ES, kuras dalībvalstis vakcinācijas procesā krietni atpaliek no Izraēlas, Lielbritānijas un ASV, cīnās par vakcīnu piegādēm, kamēr farmācijas uzņēmumi palēninājuši piegādes procesu ražošanas problēmu dēļ.

Eiropas Savienība līdz šim ir apstiprinājusi divas Covid-19 vakcīnas, no kurām vienu izstrādāja ASV kompānija "Pfizer" un Vācijas uzņēmums "BioNTech", bet otru - ASV uzņēmums "Moderna"

Gaidāms, ka piektdien Eiropas Zāļu aģentūra (EZA) apstiprinās arī "AstraZeneca" vakcīnu.

Taču "Pfizer" un "AstraZeneca" paziņojuši, ka vakcīnas devu piegādes kavēsies.

ES ir publiski nosodījusi "AstraZeneca" par kavēšanos ar piegādēm un pat jautājusi, vai uzņēmums nevar piegādāt ES vakcīnas no Lielbritānijas.

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels vēstulē četriem ES līderiem norādīja, ka ES būtu jāizpēta visi legālie līdzekļi, kā nodrošināt Covid-19 vakcīnu piegādes, par kurām ir panākta vienošanās, gadījumā, ja sarunas ar uzņēmumiem par kavēšanos būs nesekmīgas.

"Ja apmierinošs risinājums netiks atrasts, es domāju, ka mums būtu jāizpēta visas iespējas un jāizmanto visi līdzekļi un pasākumi, kas ir mūsu rīcībā," teikts Mišela vēstulē, kas datēta ar 27.janvāri.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu