Biatloniste Bendika pēc uzvaras EČ gandarīta, ka izdevusies šaušana stāvus

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Baiba Bendika
Baiba Bendika Foto: @IBU_CUP

Latvijas biatloniste Baiba Bendika ir gandarīta, ka šajā sezonā beidzot izdevusies šaušana stāvus, pēc uzvaras Eiropas čempionātā sarunā ar aģentūru LETA pauda sportiste.

Bendika piektdien Polijā 7,5 kilometru sprinta disciplīnā izcīnīja pirmo vietu un pirmo reizi karjerā tika kronēta par Eiropas čempioni.

Kā skaidroja Bendika, viņa ir ļoti labā fiziskā formā un zinājusi, ka arī ar vienu neaizvērtu mērķi var pacīnīties par uzvaru.

"Apzinājos, ka esmu viena no favorītēm, tikai pārliecinoši jāizdara savs darbs un viss izdosies. Trase bija labāka, nekā individuālajā distancē. Visām dalībniecēm apstākļi bija līdzvērtīgi un vienādi. Bija salīdzinoši maz vēja. To varēja redzēt arī rezultātos, kur daudzām biatlonistēm bija nulles vai tikai viens soda aplis. Var teikt, ka apstākļi bija tuvu perfektiem," par piektdienas sacensībām stāstīja biatloniste.

Sestdien notiks sacensības iedzīšanā, bet svētdien - jauktajās stafetēs. Plānots, ka Bendika, tāpat kā Andrejs Rastorgujevs, svētdienas stafetēs nepiedalīsies.

"Jau pirms Eiropas čempionāta bija plāns, ka stafetēs, visticamāk, nestartēsim. Kādu brīdi gatavošos Itālijā kalnos, bet pasaules čempionāta mājvietā ieradīšos dažas dienas pirms pirmajiem startiem," atzīmēja Bendika.

Sestdien viņa pirmo reizi karjerā augstas raudzes mačos sāks iedzīšanu no pirmās vietas. Sešas sekundes vēlāk trasē dosies šodien sudrabu izcīnījusī norvēģiete Karolīne Erdāla.

"Domāju, ka nebūs psiholoģiski grūti, jo rītdien kā pirmā sākšu "gonku" un pēc tam varēšu pielāgoties situācijai," atzina sportiste.

Bendika trešdien ar sešām soda minūtēm ieņēma 41.vietu 15 kilometru individuālajā distancē. Cēsniece četras reizes trāpīja pa mērķa gabarītiem, tomēr neaizvēra tos.

"Ļoti bieži tā negadās, bet ik pa laikam sacensībās ir tā, ka neizveras gabarīti. Varbūt vienā no pieciem startiem ir kāds gabarīts. Arī šodien vienīgais sods bija pēc tam, kad izdevās trāpīt pa gabarītu," atklāja Bendika.

Sezonas pirmie divi Pasaules kausa posmi Bendikai inficēšanās ar Covid-19 dēļ gāja secen. Lai gan janvārī sasniegta laba sportiskā forma, joprojām ir mieles par sniegumu šaušanā stāvus.

"Rudenī salīdzinoši vēlu izdomājām nomainīt šautenes laidi, jo nebiju apmierināta ar to, kā man iet šaušanā guļus. Zināju, ka ar 80% precizitāti nav pietiekami, lai cīnītos par augstvērtīgām vietām. Man ir jāšauj daudz labāk, tāpēc mēs noriskējām un samainījām laidi. Statistikā to var redzēt, jo šaušana guļus man ir ļoti uzlabojusies. Taču nebijām gatavi, ka pēc tam par klupšanas akmeni kļūs šaušana stāvus," skaidroja Bendika.

Sezonas gaitā Bendika ar treneriem centusies atrast iemeslus, kāpēc vairs nav tik labu rezultātu šaušanā stāvus.

"Procents šobrīd ir ļoti zems. Apzinoties, ka esmu labā formā, bija diezgan grūti noskaņoties uz katru startu, censties būt pārliecinātai, nebaidīties un pēc katra neveiksmīgā starta atjaunot ticību sev. Šobrīd izskatās, ka beidzot esam atraduši pareizo pozīciju šaušanā stāvus. Beidzot arī sajūtas ir pareizās. Ceru, ka vairs tiks slikti šaušanā neies," secināja biatloniste.

Bendika arī atzina, ka Covid-19 pārslimoja salīdzinoši viegli un viņai fiziskās formas kritums nebija tik liels kā citiem, kurus skāra koronavīruss.

"Par laimi, nekādas citas sekas kā formas krituma man nebija. Lielāka daļa pēc Covid-19 pārslimošanas nevar atgriezties savā iepriekšējā fiziskajā formā," teica sportiste.

Starptautiskā Biatlona savienība (IBU) turpina veikt testus arī tiem Latvijas sportistiem, kuriem sezonas sākumā tika konstatēta inficēšanās ar Covid-19.

"IBU ir izveidojusi sistēmu, ka testi netiek taisīti tikai tiem cilvēkiem, kuri bijuši pozitīvi pašā biatlona "burbulī". Lai arī mēs nosūtījām visus datus par pozitīvajiem un negatīvajiem rezultātiem, kā arī antivielu testu rezultātus, viņi tāpat drošības dēļ mūs pārbauda, lai nebūtu gadījumu, kad kāds safabricē dokumentus. Mūs turpina testēt, taču vismaz pašiem nav lieka stresa, ka kādā brīdī mēs varētu būt Covid-19 pozitīvi. Tā ir tikai formalitāte un domāju, ka pilnībā pareizs solis no IBU puses. Biatlona "burbulis" ar saviem pārbaužu rezultātiem ir pierādījis, ka sacenšamies ļoti drošā vidē," stāstīja Bendika.

Turpinājumā februārī Pokļukā norisināsies pasaules čempionāts, pēc tam būs divi Pasaules kausa posmi Nove Mesto, bet sezonas izskaņa paredzēta marta otrajā pusē Oslo.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu