Bils Geitss: Gatavība pandēmijai ir jāuztver tikpat nopietni, kā kara draudi (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Bils Geitss.
Bils Geitss. Foto: Reuters / Scanpix

Miljardieris un filantrops Bils Geitss uzskata, ka pasaulei ir nepieciešams ieguldīt milzīgu darbu, lai sagatavotos nākotnes pandēmijām. Šo darbu vidū ietilpst miljardiem dolāru vērtu investīciju veikšana zinātnes attīstībā, masu testēšanā, kontaktu apzināšanā, kā arī jaunas “ātrās reaģēšanas vienības izveidē”.

Bila un Melindas Geitsu fonda ikgadējā vēstulē Geitss, kurš ir ceturtais bagātākais cilvēks pasaulē, aicināja bagātākās valstis pasaulē investēt desmitiem miljardu dolāru, lai kolektīvi sagatavotos jau nākamajai pandēmijai, ņemot vērā mācības no Covid-19 pandēmijas.

Geitss cer, ka pasaule ņems vērā pēdējā gada laikā gūto pieredzi un attīstīs "milzīga apjoma diagnostikas platformas", kas ļaus labāk sagatavoties nākamajai pandēmijai, ļaujot testēt vismaz 20% pasaules iedzīvotāju nedēļā.

Miljardieris arī aicina izveidot ātrās reaģēšanas sistēmu, kurā veselības aprūpes speciālisti var ātri nosūtīt uz laboratorijām izpētei un sekvencēšanai patogēnu paraugus it īpaši, ja kāds no tiem izrādās īpaši infekciozs. Vēl būtiski ir izveidot ātrās reaģēšanas komandu, kas laicīgi brīdina par jaunas un lipīgas infekcijas izplatīšanos.

Kopumā pasaulei būs nepieciešami vairāk nekā 3000 šādu vienību, kam būtu regulāri arī jāveic mācības "simulācijas apstākļos, kas ļautu apgūt jaunas zināšanas, kā arī uzlabot cilvēces reakciju negaidītos slimību uzliesmojumu gadījumos." Šajā gadījumā varētu vilkt paralēles ar militārajām mācībām, kur tiek simulēti kara apstākļi.

Geitss prognozē, ka pasaulei būs nepieciešami pieci gadi, lai atklātu, kā efektīvi izmantot monoklonālo antivielu līdzekļus, lai ātri atbildētu uz jauniem vīrusiem. Lielas cerības tiek liktas arī uz mRNS vakcīnām, taču, lai tās attīstītu tālāk, nepieciešamas vēl lielākas investīcijas medikamentu izpētes un attīstības jomā.

“Lai izvairītos no problēmām, ar kādām pasaule saskārās pagājušajā gadā, pasaulei ir jāņem vērā, ka gatavība pandēmijai ir jāuztver tikpat nopietni, kā kara draudi,” uzsver Geitss.

Starp citu, Geitss jau 2015. gadā brīdināja, ka pasaule nav gatava plaša mēroga pandēmijai. Tajā laikā Āfrikā bija nopietns Ebolas vīrusa uzliesmojums.

"Ja būs kaut kas tāds, kas tuvāko gadu desmitu laikā nogalinās vairāk nekā 10 miljonus cilvēku, tad tā noteikti būs kāda infekcijas slimība, nevis karš. Tagad mēs ieguldām fantastiskus līdzekļus kodolzinātnē, taču patiesībā mēs esam darījuši ļoti maz, lai apturētu potenciālo pandēmiju," toreiz teica Geitss.

Bila un Melindas Geitsu fonds ir ieguldījis vairākus miljonus dolāru cīņai pret Covid-19 pandēmiju, investējot līdzekļus arī vakcīnu izstrādē.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu