"Baltijas mediju alianses" līdzīpašnieku apsūdz lietā par starptautisko sankciju pārkāpšanu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
SIA "Baltijas mediju alianse" valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs.
SIA "Baltijas mediju alianse" valdes priekšsēdētājs Oļegs Solodovs. Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas tiesas apgabala prokurors Aldis Lasmanis ir uzrādījis apsūdzību SIA "Baltijas mediju alianse" (BMA) līdzīpašniekam Oļegam Solodovam un viņa līdzgaitniekam Margusam Merimā kriminālprocesā par starptautisko sankciju pārkāpšanu.

Prokuratūras preses sekretāre Aiga Eiduka aģentūrai LETA apstiprināja, ka prokurors pērn novembrī uzrādījis apsūdzības divām fiziskām personām. Apsūdzības uzrādītas pēc Krimināllikuma panta par starptautisko organizāciju un Latvijas Republikas noteikto sankciju pārkāpšanu.

Tāpat prokurors lēmis par procesa par piespiedu ietekmēšanas līdzekļa piemērošanu divām juridiskajām personām turpināšanu.

"Fiziskās personas juridisko personu labā uz sadarbības līgumu pamata nodrošināja finansējumu Eiropas Savienības (ES) sankciju sarakstā iekļautai personai.

Pārkāpjot sankciju aizliegumu, personas rīcībā nokļuva vairāk nekā desmit miljoni eiro," norādīja prokuratūrā.

Lai gan Valsts drošības dienests (VDD) sākotnēji kriminālprocesā aizturēja vēl vairākas personas, prokuratūrā norādīja, ka apsūdzības uzrādītas tikai divām personām. Apsūdzēto personu valstspiederība netiek atklāta, bet patlaban prokuratūra turpinās pirmstiesas izmeklēšanu.

Baltijas Pētnieciskās žurnālistikas centrs "Re:Baltica" vēsta, ka apsūdzētie ir Solodovs un Merimā, bet pie atbildības saucamās juridiskās personas ir BMA, kam pieder vairāku populāru Krievijas telekanālu pārraidīšanas tiesības Baltijā, un ar to saistītais Lielbritānijā reģistrētais uzņēmums "Baltic Media Alliance Ltd.".

"Re:Baltica" iepriekš veiktā izpēte liecina, ka runa varētu būt par mediju grupas gadiem ilgušiem pārskaitījumiem Krievijas uzņēmumam, kura līdzīpašnieks ir Krievijas prezidentam pietuvinātais baņķieris Jurijs Kovaļčuks. Viņš kopš 2014. gada ir Eiropas Savienības sankciju sarakstā par Kremļa politikas atbalstīšanu ar mērķi destabilizēt situāciju Ukrainā. Kovaļčuks tika iekļauts ES sankciju sarakstā kā "Bank Rossija" lielākais akcionārs.

Latvijas Televīzijas raidījums "de facto" iepriekš vēstīja, ka kriminālprocesa izmeklēšanas gaitā ar VDD sadarbojusies NEPLP, kura 2019. gada novembrī aizliedza "Pirmā Baltijas kanāla" īpašniekam BMA pārraidīt deviņus Krievijas kanālus, jo to patiesais labuma guvējs esot Kovaļčuks.

Jau ziņots, VDD 2019. gada 4. februārī, veicis vairākas kratīšanas Rīgā un Tallinā. 

Kā toreiz informēja VDD, dienas gaitā sadarbībā ar Igaunijas Drošības policiju (KAPO) tika veiktas vairākas sankcionētas kratīšanas ar aizdomās turētajām personām saistītos objektos Rīgā un tās apkaimē, kā arī Tallinā, to laikā iegūstot lielu skaitu dokumentu un datu nesēju.

Kompānija "Baltijas mediju alianse" reģistrēta 2007. gada maijā, liecina "Firmas.lv" informācija. "Baltijas mediju alianse" ir pieci meitasuzņēmumi - "Pirmais Baltijas kanāls", "Baltijas mediju reklāma", "Tem LV", "Izdevniecības nams "Print Media"", "Ren TV Baltic".

2019. gadā BMA apgrozīja 13 421 988 eiro, bet peļņu veidoja 1 315 930 eiro.

"Baltijas mediju aliansē" ietilpst televīzijas kanāli Baltijā. Uzņēmums producē vietējās televīzijas ziņas Latvijā un Igaunijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu