Zvejnieki Daugavā noķēruši savādu lomu - visai retus "ieceļotājus" no Ķīnas (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ķīnas cimdiņkrabis. Ilustratīvs attēls.
Ķīnas cimdiņkrabis. Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/SCANPIX

Rīgā, starp Vanšu un Akmens tiltiem no ūdens tika izvilkti vairāk nekā 100 krabju, ko pašlaik pēta Latvijas Hidroloģijas institūts, vēstī raidījums "900 sekundes".

Sugu krabjiem noteikt esot bijis diezgan viegli – šo dzīvnieku priekšējās spīles klātas ar apmatojumu. Tie ir Ķīnas cimdiņkrabji.

Ķīnas cimdiņkrabji Latvijas ūdeņos esot ieceļojuši arī agrāk. Bet nekad vēl neesot sastapti tik lielā skaitā. Nēģu murdos divās dienās noķerti 120 krabju. Labā ziņa ir tā, ka arī Latvijā noķerti krabji ir ēdami.

Bet visvairāk zinātniekus pārsteidz tas, ka cimdiņkrabji ir ļoti dažāda izmēra, kas vedina domāt, ka viņi, iespējams, sākuši vairoties Latvijā, vēstī raidījums.

Līdz šim gan uzskatīts, ka Latvijas piekrastes jūras ūdens cimdiņkrabjiem neesot piemērots, jo neesot pietiekami sāļš. Lai varētu nodrošināt cimdiņkrabjiem iespēju radīt pēcnācējus, ūdens sāļumam jābūt ap 25-35 gramiem sāls litrā, bet Latvijā šis rādītājs ir piecreiz mazāks. Tāpēc hidrobioloģe Solvita Strāķe izvirzījusi versiju, ka šoreiz pie vainas ir kuģu satiksme.

"Iespējams ka tie kuģi ar balasta ūdeņiem ir uzņēmuši šo te ūdeni, kur atrodas mazie krabju kāpuri. Un viņi šeit, tātad noplūdinot šo te balasta ūdeni, iespējams, izaug šajā saldūdenī. Un tāpēc mēs varam atrast dažādas attīstības stadijas. Bet man šī teorija vēl ir jāpārbauda. Lai saprastu, vai šeit pie mums varētu izaugt," raidījumam norāda Strāķe.

Pašlaik Latvijā ir regulāri sastopamas divas invazīvas krabju sugas: Ķīnas cimdiņkrabji un pavisam mazie dubļu krabji. To populācijas lielums Latvijā gan esot mazs, tomēr tie jau kļuvuši par vietējiem iemītniekiem mūsu valsts ūdeņos.

Pagaidām vienīgā zināmā skāde, ko nodarot invazīvie cimdiņkrabji, viņi bojā tīklus un ēd zvejnieku noķertās zivis. Savukārt dubļu krabji kļuvuši par pašmāju zivju uztura daļu.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu