"Mums čempionāts ir kā aklai vistai grauds." Ekspertu viedokļi par visa hokeja PČ norisi Latvijā (5)

Latvijas hokeja izlase Foto: Edijs Pālens/LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Otrdien tika oficiāli paziņots, ka Rīga vienatnē uzņems 2021. gada pasaules čempionātu hokejā. Portāls "Apollo" vērsās pie hokeja ekspertiem un zinātājiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par gaidāmajiem hokeja svētkiem.

Aptaujātie eksperti tika aicināti paust savu viedokli par to, ka pilns čempionāts norisināsies Rīgā, kā arī izcelt galveno Latvijas ieguvumu no fakta, ka čempionātu varēsim rīkot vieni paši.

Mārtiņš Kļavenieks, Latvijas Radio/TVNET sporta žurnālists

Vaicāts par savām domām saistībā ar pasaules čempionātu, žurnālists norādīja: "Man šķiet, ka slovāku lobijs nav līdz galam nostrādājis. Pirms tam aizkulišu sarunas bija diezgan pārliecinošas, ka slovāki dabūs otru grupu. Bijusī zvaigzne un Slovākijas hokeja federācijas prezidents Miroslavs Šatans pēcāk apsveica Latviju, norādot, ka būs burvīgs čempionāts. No viņa mutes dieva ausī!"

"Bet, jā, tas bija pirmais, kas man iešāvās prātā, ka slovāku lobijs nemaz nebija tik spēcīgs. IIHF arī izvērtēja finansiālo pusi. Ja reiz Latvijai ir jāiegulda papildus trīs miljoni, tas nozīmē, ka viss pārējais ir uz IIHF pleciem. Vai slovāku variantā būtu citādi? Nezinu. Ko viņi būtu vēl piedāvājuši? Acīmredzot neko tādu," sacīja Kļavenieks.

Tāpat žurnālists norādīja, ka arī, skatoties no loģistikas un epidemioloģiskā viedokļa, šis ir pareizākais lēmums, jo tiks ierobežota komandu ceļošana un Latvijā visas čempionātam nepieciešamās ēkas - viesnīca "Latvija", abas ledus halles, kā arī treniņu vieta - ir izvietotas ļoti kompakti.

Runājot par Latvijas ieguvumiem, žurnālists uzsvēra ekonomisko pusi: "Vismaz uz brīdi būs atspaids viesnīcu nozarei. Varēs nedaudz atgriezties no dīkstāves. Tagad arī Daugavas stadionā būs halle ar diviem laukumiem, kur varēs trenēties, spēlēt hokeju, un arī Hokeja federācija vēlas uz turieni pārvākties. Citādi? Ar biļetēm nopelnīt mēs nenopelnīsim, tas mums iet gar degunu. Kaut kā citādi uzsildīt ekonomiku arī nebūs iespējams, jo citu valstu fani arī neieradīsies un neatstās savu naudu bāros, restorānos un viesnīcās."

Foto: Evija Trifanova/LETA

Gints Narogs, "Latvijas Avīzes" sporta žurnālists

"Latvijas Avīzes" sporta žurnālists Gints Narogs norādīja, ka šādu IIHF lēmumu vērtē ļoti pozitīvi: "Tas Latvijas Hokeja federācijai ir liels prestižs, uzņemt šādos grūtos apstākļos krīzes čempionātu. Tas ir liels pluss. Protams, pirmā doma bija - kas tad notiks ar skatītājiem? Šobrīd ir skaidrs, ka tas līdz aprīļa beigām netiks izlemts."

Arī Narogs pauda pārliecību, ka lēmums rīkot čempionātu tikai vienā valstī ir pareizākais, jo pretējā gadījumā komandām tik un tā būtu jāceļo uz otru rīkotājvalsti izslēgšanas spēļu laikā, kas šādos apstākļos neesot tas labākais.

"Slovākijai varbūt nesanāca, jo tur ir nomainījusies visa hokeja federācija. Prezidents ir Miroslavs Šatans, un ir nomainījušies cilvēki, kas organizēja iepriekšējo čempionātu. Tiem cilvēkiem, kas tur ir tagad, šādas pieredzes nav. Iespējams, ka tas arī bija viens no izšķirošajiem momentiem," norādīja žurnālists.

Runājot par lielāko Latvijas ieguvumu no pasaules čempionāta rīkošanas, žurnālists uzsvēra jaunatnes hokeja attīstību: "Bērni, ja arī nebūs tribīnēs, tāpat sekos līdzi pie TV, un tā ažiotāža jau Latvijā būs diezgan liela. Tāpat arī šīs investīcijas - tiks "uzfrišināts" Olimpiskais sporta centrs. Tāpat arī Daugavas stadiona treniņu halle, kur būs divi treniņu laukumi, jo bez čempionāta tie, iespējams, nebūtu tik ātri uzcelti.

"Protams, savās mājās hokejistiem vienmēr ir patīkamāk spēlēt. Domāju, ka būs arī daļa hokejistu, kuriem šis būs pēdējais turnīrs izlasē. Tādas idejas ir izskanējušas neoficiālās sarunās," nobeigumā sacīja Narogs.

Jānis Matulis, sporta žurnālists

Pieredzes bagātais hokeja eksperts atzina, ka jau vairākas stundas pirms oficiālā paziņojuma zinājis, ka Latvija turnīru rīkos vienatnē, norādot, ka jau sestdien bijusi nojausma par šādu iznākumu.

"Tas jau bija faktiski nojaušams sestdien, kad aizbrauca IIHF delegācija prom [no Rīgas], jo viņi uz Dāniju vispār netaisījās braukt, uz Bratislavu arī ne. Visas pazīmes rādīja, ka Rīgā būs. Manas emocijas ir tādas, ka būtu uzvarēta spēle," sacīja Matulis.

Tāpat pieredzējušais speciālists ar humora piedevu norādīja, ka vislabāk būtu gribējis, lai viss čempionāts norisinātos Cīrihē, jo tur komandējumam būtu patīkamāki apstākļi: "Tur pat Ļeņins savulaik rīkoja partijas kongresus, tāpēc, ka tur bija labākie alus bāri."

Žurnālists arī pauda pārliecību, ka Latvija šajā situācijā pavisam noteikti ir uzvarētāja: "Latvija būtu stulba, ja nenopirktu 10,5 miljonus par trim miljoniem. Ja Latvijā starptautiska organizācija iegulda naudu, ir jāņem un jādara viss, ko var izdarīt. Lai var kaut vai viena viesnīca un trīs pārvadātāju firmas vismaz kaut ko nopelnīt."

Eksperts arī pauda optimismu, norādot, ka Latvijai sevišķi lieli zaudējumi šajā jautājumā nav: "Es esmu gandrīz par 100% pārliecināts, ka viss izdosies. Iespējams, pat labāk, nekā šobrīd šķiet."

Jautāts par to, kāpēc, viņaprāt, Slovākijai neizdevās tikt pie savas grupas, žurnālists norādīja, ka šajā valstī nesen mainījās hokeja saimes vadība un tie cilvēki, kas šobrīd ir tās galvgalī, pirms diviem gadiem, kad Slovākijā norisinājās hokeja čempionāts, šajos amatos vēl nebija.

"Es vispār domāju, ka IIHF slovāku kārti izmantoja vienkārši kā blefa momentu, lai nosistu Latvijas pusei cenu zemē. Es domāju, ka Slovākijai nevienu brīdi šis čempionāts nopietni nebija piedāvāts. Stāstot Rīgai, ka arī slovāki grib, IIHF nedaudz nosita zemē cenu," norādīja žurnālists.

"Slovākiem ir tikai viena halle, un viņiem nav iespējas uztaisīt vēl vienu. Viņiem arī nav citu iespēju. Viņiem visa aviosatiksme notiek caur Vīni, un tad visi ar auto brauc uz Bratislavu. Man ļoti patīk Bratislava, bet viņiem ir nelielas viesnīcu problēmas. Viņiem nav vienas tādas viesnīcas, kurā izvietot visas komandas," turpināja eksperts.

Nobeigumā žurnālists atzina, ka lielākais ieguvums Latvijai ir tāds, ka mums būs kaut kas pozitīvs, uz ko skatīties, un šis ir pierādījums, ka dzīve neapstājas.

"Es neesmu piedzīvojis Otro pasaules karu, bet arī tajā laikā, kad netālu bija karadarbība, Latvijā tāpat cilvēki precējās, dzima bērni, spēlēja hokeju. Ar to Covid jau dzīve nebeidzas. Cilvēkiem vajadzētu pozitīvāk skatīties uz dzīvi kā tādu. Ja mēs par visu domāsim negatīvi, tad jau dienā, kad man piedzimst bērns, man jau jāsāk bēdāties par to, ka viņš kādu dienu arī nomirs," nobeigumā sacīja Matulis. 

Foto: Zane Bitere/LETA

Lotārs Zariņš, "Hokeja bloga" veidotājs

Arī "Hokeja bloga" veidotājs Lotārs Zariņš norādīja, ka par šādu pavērsienu jau iepriekš ir bijusi diezgan liela skaidrība.

"Protams, ir prieks. Lielākais jautājums ir par skatītājiem. Pašreiz, februāra sākumā, nevar prognozēt, kas notiks maijā. Varbūt cilvēki kļūs atbildīgāki un arī vakcīnu piegādās vairāk. Es domāju, ka tad varbūt arī būs skatītāji. Un, ja būs skatītāji, čempionāts būs daudz saturīgāks," sacīja Zariņš.

Hokeja apskatnieks arī norādīja, ka ir pieņemts, viņaprāt, pareizākais lēmums, jo par Slovākijas spējām noorganizēt turnīru pēc 2019. gada čempionāta esot bijis gana daudz kritikas: "Hokeja saimniecības ziņā uzskatu, ka Latvija noteikti ir sakārtotāka."

"Interesanti, ka Lietuvas hokeja federācijas prezidents Darjus Kasparaitis šo čempionātu nosauca par pilnīgu bezsakaru, jo neviens NHL spēlētājs tur nebraukšot un turnīru vajagot atcelt. Interesanti, ko viņš teiktu, ja lietuvieši būtu dabūjuši iespēju rīkot vienu grupu. Tāpēc ir skaidrs, ka šeit šo viedokļu cīņu būs daudz," sacīja Zariņš.

Tāpat apskatnieks uzsvēra: nevar izslēgt, ka NHL spēlētāji piedalīsies čempionātā, jo regulārās sezonas spēle ir 5. maijā, bet turnīrs sākas 16 dienas vēlāk, kas nozīmē, ka teorētiski pievienoties izlasei ir iespējams, ja NHL vienība neiekļūst izslēgšanas mačos. Viņš arī uzskata, ka drošība saistībā ar Covid-19 jautājumu šogad būs visaugstākajā līmenī, jo IIHF Covid-19 drošības protokola izstrādei ir piešķīrusi divus miljonus eiro.

"Liels ieguvums noteikti ir fakts, ka Latvijai šī būs ļoti laba reklāma. Spēles tiks translētas daudzās valstīs. Kā mēs zinām, pirms spēles un tās starplaikos tiek arī rādīta Rīga," par ieguvumiem runāja Zariņš, uzsverot, ka IIHF ir piešķīrusi pietiekami lielu naudas summu, lai Latvija pēc turnīra arī paliktu plusos. "Galvenais ir sekot līdzi, kur šī nauda paliek un cik paliek," piebilda apskatnieks.

"Tagad latviešiem jāsāk strādāt pie mārketinga, lai sevi parādītu. Es uzskatu, ka šis noteikti ir pluss. Protams, cilvēki saka, ka skatītāju nebūs. Kas zina? Atmosfēra tāpat būs. Un jāatceras, ka čempionāts notiks "burbulī". Tas nebūs tā, ka atbrauc KHL hokejisti un uz viņiem varbūt tik strikti neskatās," sacīja apskatnieks.

Ir zināms, ka rudenī IIHF prezidenta krēslu pametīs Renē Fāzels, un pastāv iespēja, ka nākamais prezidents nāks no Vācijas hokeja saimes. Zariņš uzskata, ka ar pilna turnīra uzņemšanos Latvija ir izpildījusi glābšanas riņķa funkciju, kā arī fakts, ka Latvijas valstsvienība ieradās uz Vācijā rīkoto turnīru, netikšot aizmirsts.

"Domāju, ka mums būs pirmā roka uz potenciālajām iespējām, ko nākotnē piedāvās IIHF," sarunas noslēgumā piebilda Zariņš.

Jānis Barkāns, sporta draugu kluba "Namejs" vadītājs

Prieku par pilna čempionāta norisi Latvijā neslēpa arī sporta draugu kluba "Namejs" vadītājs Jānis Barkāns: "Superīgas emocijas. Mums čempionāts ir kā aklai vistai grauds. Mēs jau "uzsēdāmies uz astes Baltkrievijai". Beigās izrādās, ka būsim galvenie. To vajag izmantot, un galvenais - labi nospēlēt komandai."

Barkāns gan uzsver, ka atradīs veidus, kā kopā ar hokeja cienītājiem vērot čempionāta spēles: "Izskatās, ka tas notiks bez skatītājiem. Nav jau nekāds prieks televizorā skatīties. Bet kaut kā organizēsimies - kaut vai pļavā, brīvā dabā uzstādīsim ekrānu. Tas, ka fanus varētu ielaist arēnā, manuprāt, ir diezgan nereāli."

Kā pozitīvo Barkāns izceļ faktu, ka Latvija ar šā čempionāta rīkošanu ieies vēsturē. Tāpat viņš uzskata, ka arī Latvijas izlase šādos apstākļos varētu izšaut, ņemot vērā, ka spēcīgākās komandas varētu nenokomplektēt spēcīgāko sastāvu.

"Mēs jau paši redzam, kā plānojas tie čempionāti. Kad mums tur nākamais var spīdēt? Oi... desmitgade vismaz. Tā ir Dieva dāvana, kas mums jāizmanto. Kāds tas čempionāts būs "burbulī", tāds būs," sacīja Barkāns.

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu