Ēģiptē arheologi atraduši mūmiju ar zelta mēli

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Egyptian antiquities ministry

Pētnieki arheoloģisko izrakumu vietā Ēģiptē atraduši 2000 gadu senu mūmiju, kurai mutē ir zelta mēle. 

Mūmijas balzamētāji, visticamāk, zelta mēli mūmijas mutē ielika, lai mirušais pēcnāves dzīvē varētu sarunāties ar dieviem, paziņojumā vēsta Ēģiptes Senlietu ministrija. 

Piemēram, ja mūmija ar zelta mēli pēc nāves sastaptos ar pazemes dievu Ozīrisu, tad spētu ar to sarunāties. Pētniekiem nav īsti skaidrs, vai mirušajam cilvēkam dzīves laikā bija problēmas runas spēju. Nav arī zināms, kāpēc mēle tika izgatavota tieši no zelta. 

Arheologi mūmiju atrada vienā no 16 apbedījumu vietām, kas atradās pie tempļiem, kuri veltīti Ozīrisam un Izīdai, kas bija Ozīrisa sieva un māsa. Iepriekš arheologi tur atrada kaudzi monētu, uz kurām bija kalta Kleopatras VII seja. Tas liecina, ka tempļi tika izmantoti šīs karalienes valdīšanas laikā. 

Pārējās 15 apbedījumu vietas arī ir izveidotas pirms aptuveni 2000 gadiem, un arī tās satur pārsteidzošus dārgumus. Vienā apbedījumā sievietes mūmijai ir pēcnāves maska, kas sedz teju visu tās ķermeni un ataino viņu ar galvassegu un smaidošu. 

Divām mūmijām blakus bija papirusu ruļļu atliekas, kuras pētnieki tagad analizē un cenšas atšifrēt. Savukārt vienas mūmijas sarkofāgs bija izrotāts ar zelta zīmējumiem, kuros atainots Ozīriss. 

Pētnieki arī atrada vairākas tur apglabāto cilvēku statujas, kas bija ārkārtīgi labi saglabājušās. Statujās bija cirsti formāli vaibsti bez smaida. 

Lai arī arheologiem nav īsti skaidrs, kad tieši šie cilvēki ir miruši, ir zināms, ka tie dzīvojuši laikā, kad Ēģiptē valdīja vai nu Ptolemaju dinastija (304. līdz 30. gads pirms mūsu ēras), kuri bija viena Aleksandra Lielā ģenerāļa pēcteči, vai arī Romas impērijas valdīšanas laikā, kas Ēģipti savā paspārnē paņēma pēc Kleopatras VII nāves 30. gadā pirms mūsu ēras.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu